Версія для друку

Кар’єрний старт з університетом

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара для випускників IV-V курсів технічних спеціальностей відбувся щорічний «День кар’єри». Традиційно цей соціально-економічний захід організовується відділом зв’язків з виробництвом та сприяння працевлаштуванню студентів і випускників спільно з компанією Noosphere та факультетом прикладної математики.

Головною метою «Дня кар’єри» є забезпечення прямих контактів потенційних роботодавців з випускниками університету, створення умов ефективного працевлаштування та розвитку професійної кар’єри молодих фахівців університету. «Подібні заходи для наших студентів і випускників ми проводимо, починаючи з 2012 року. Раніше це були заходи загальноуніверситетського масштабу – участь у них брали всі 15 факультетів нашого університету. Цього року, зважаючи на динамічність розвитку українського ринку Інтернет-технологій, ми вирішили спробувати новий формат і провести захід, орієнтований лише на представників технічних спеціальностей. Тобто, для студентів факультету прикладної математики, механіко-математичного, фізико-технічного й факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем», – уточнила координатор з питань працевлаштування, співробітник відділу зв’язків з виробництвом та сприяння працевлаштуванню студентів і випускників ДНУ Оксана Клейн.

Розуміючи важливість проблеми працевлаштування молодих фахівців, факультет прикладної математики щорічно бере активну участь в організації цього масштабного заходу. «Завдяки зусиллям активних викладачів факультету на майданчику заходу цього разу було зібрано понад 20 ІТ-компаній, які отримали можливість в режимі живого діалогу давати поради ефективної побудови кар'єри студентів. Компанії, які взяли участь у заході, скористалися можливістю виступити з презентаціями перед студентами у великому залі Палацу студентів і розповісти, з якими навичками затребувані фахівці на ІТ-ринку. Після презентацій відбулося неофіційне спілкування студентів із їхніми потенційними роботодавцями. Кращим випускникам ДНУ компанії запропонували можливість працевлаштування та стажування», – розповіла активний організатор заходу, доцент Тетяна Булана.

Зокрема, бажання представити молодим фахівцям ДНУ свою діяльність виявили близько 20 дніпровських організацій, які успішно працюють на IT-ринку України. Серед них – як давні, так і нові партнери ДНУ. Це компанії: Noosphere, Yalantis, Wix, навчальний IT-центр Level Up, Data Art, Soft Serve, Ruby Garage, Exigen Services, Spalah IT School, Sitecore Ukraine, The Gravity Agency, PFSoft (Protrader), Apriorit, Murka, Cleveroad Inc, AMC Bridge LLC, ТОВ II «АЙ ЕС ДI», OWOX, ЛАНАРС тощо.

Потенційні роботодавці активно знайомили студентів зі специфікою своїх компаній, демонстрували зразки власних IT-продуктів, розповідали про наявні вакансії та перспективні програми стажування, на місці проводили анкетування та співбесіди з випускниками.

Наприклад, одна з найперших дніпровських ІТ-компаній ISD (Information System Development) запрошує студентів ДНУ вже зараз стати частиною реальних ІТ-проектів. «Наша компанія існує на ринку інформаційних технологій України вже 23 роки, має свої представництва у Львові, Запоріжжі та Бердянську. Ми спеціалізуємося на розробці медичного софту, і наскільки нам відомо, є єдиними в цій галузі в нашому регіоні. Зокрема, ми розробляємо інформаційні системи для провідних американських і європейських клінік та лабораторій. Нещодавно нашим замовником став також медичний заклад із Австралії. Безпосереднім нашим завданням є створення для клієнтів автоматичних сервісів (баз даних), які повністю забезпечують лікування пацієнтів», – розповідає представниця компанії. Вона відзначає, що ISD вже має в своєму складі випускників ДНУ. «Ми задоволені якістю підготовки молодих фахівців з вашого університету. Хлопці чудово справляються. Тим паче, що ми постійно проводимо для них спеціальні тренінги з медичної тематики. Тому ми радо запрошуємо й нових співробітників з вашого університету». Випускникам ДНУ компанія сьогодні пропонує пройти тримісячні підготовчі курси, наприкінці яких відбудуться спеціальні співбесіди. За їх результатами найкращі студенти зможуть увійти до команди творців спочатку внутрішніх, а потім й комерційних проектів.

Пропонує повчитися на курсах розробників програмного забезпечення й навчальний центр підготовки IT-спеціалістів Level Up. Наприклад, у компанії доступні такі напрями, як: програмування (мови C#, Python, платформа.NET, технології Java), web- та front-end розробки, web-дизайн, тестування ПО, контент-маркетинг, англійська мова для IT, проектний менеджмент тощо. Крім того, на базі центру діє так званий IT-інкубатор, що є спільним комерційним проектом з Дніпровською обласною держадміністрацією. Там під керівництвом досвідчених наставників-практиків, молоді люди розроблятимуть різні соціально-орієнтовані проекти. «Практика в IT-інкубаторі триватиме три місяці. Ми розраховуємо, що цього буде достатньо для початкової практичної підготовки. Студенти, до речі, зможуть у будь-який момент полишити проект, якщо вирішать, що вже здобули для себе необхідний досвід, такий затребуваний сьогодні роботодавцями. В свою чергу, найкраще вмотивовані наші випускники – розробники, тестувальники чи дизайнери – зможуть гарантовано отримати у нас перше робоче місце», – повідомила представниця центру.

Захід високо оцінили й студенти. Так, Анастасія Руденко п’ятикурсниця факультету прикладної математики, що навчається за спеціальністю «Системний аналіз», говорить: «Я відвідую цей захід, починаючи з перших курсів навчання. Задоволена, що тепер, на п’ятому, у мене з’явилося більше часу, щоб зайнятися своїм працевлаштуванням. Люблю сюди приходити, адже тут є безпосередня можливість ближче познайомитися з конкретними роботодавцями, почути, що вони пропонують і чому можуть навчити. Сьогодні я цікавилася переважно вакансіями розробників та тестувальників програмного забезпечення, а також дізнавалася про програми стажування в головних компаніях Дніпра, моїх улюблених Noosphere, Data Art, Wix, Soft Serve та Ruby Garage. Сподобалося, що дехто з них пропонує додаткове навчання англійської мови з IT-тематики, інші – віддалену чи часткову зайнятість, відрядження по Україні та закордон, а в деяких є навіть школи з працевлаштування», – відзначає дівчина.

А ось Олексій Кучеренко, студент ІІІ курсу цього ж факультету, вподобав для себе відому дніпровську компанію-розробницю популярних комп’ютерних ігор «Murka». «Ця компанія мені сподобалася, насамперед, тим, що вона є абсолютно продуктивною. Тобто вони самостійно вигадують, створюють та впроваджують свої ігри. Мене особливо надихнуло те, що там я зможу спробувати себе в ролі дизайнера і вповні застосувати свої художні здібності. Як на мене, такі проекти є значно цікавішими, ніж будь-які комерційні пропозиції інших IT-компаній», – говорить хлопець.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram