Версія для друку

Турнір школярів і студентів з історії

Історичний факультет Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара вже другий рік поспіль організував Дніпровський міський студентсько-учнівський інтелектуальний турнір з історії. Цей захід охопив близько 50 студентів ДНУ та учнів трьох шкіл Дніпра (НВК №131, НВК № 138, спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи № 141).

Цьогорічне інтелектуальне протистояння проходило у два тури. Перший з них відбувся 15 листопада на історичному факультеті нашого університету. Юні фанати історії позмагалися у вмінні артистично представити вічні цінності українського народу, відстоювати свою позицію у найдискусійніших питаннях вітчизняної історії, знаннях видатних постатей з числа українців.

Три найсильніші команди увійшли до фіналу, який відбувся 1 грудня на базі Меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького. У фіналі зустрілися НВК № 131, команди першого та третього курсів історичного факультету. Протягом трьох раундів змагання команди йшли, буквально кажучи, «ніс у ніс».

Учасникам довелося поставити міні-вистави з життя видатного історика, на прикладі конкретних історичних періодів довести чи спростувати твердження, що історія є вчителькою життя, позмагатися в знаннях архітектурної спадщини України. У підсумку, перше місце дісталося студентам-першокурсникам, з мінімальним відривом другу сходинку посіли школярі.

Одна з учасниць команди-переможця Ілона Варданян таким чином прокоментувала подію: «Ми були дуже завантажені навчанням, адже скоро наша перша університетська сесія. І довго відтягували підготовку до турніру, але в останній тиждень перед заходом нам вдалося мобілізуватися, написати цікавий сценарій, знайти потрібний реквізит… Журі конкурсу дійшло висновку, що при оцінці багато важили емоції, які учасники передавали аудиторії. Я вважаю, що ми перемогли саме на емоційному рівні. Третій курс був явно досвідченішим, у школярів репліки були відточені до автоматизму. А нашою сильною стороною став настрій команди, її налаштованість на позитив».

Усі учасники інтелектуальної баталії були нагороджені почесними грамотами, а переможців чекали раритетні історичні видання та кубок ІІ Дніпровського студентсько-учнівського інтелектуального турніру з історії, за який наступного року змагатимуться нові любителі минувшини, які прагнуть стати професіоналами-істориками.

Валерія Лавренко,
заступник декана з виховної роботи
та міжнародного співробітництва
історичного факультету, доцент


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram