Версія для друку

Сертифікати Консульства Німеччини – студентам-перекладачам

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Вольфґанґ Мьоссінґер. Під час візиту він зустрівся зі студентами університету для нагородження за участь у спільному українсько-німецькому проекті.

Зокрема, пан Вольфґанґ Мьоссінґер урочисто вручив 19 студентам-германістам II-V курсів ДНУ ім. О.Гончара сертифікати учасників VI Міжнародної Бахівської Академії у Дніпрі, до якої вони залучалися як перекладачі. Спільний проект українських і німецьких музикантів проходив у Дніпропетровській академії музики ім. М.Глінки за ініціативи Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина у м. Донецьку з тимчасовим офісом у м. Дніпрі.

«Це був перший спільний проект нашого Консульства з Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара. Я радий, що за домовленістю з Німецькою службою академічних обмінів (DAAD), яка діє при ДНУ, студенти вашого університету змогли долучитися до цієї культурної події. Знаю, що перекладацька робота була нелегкою, адже необхідно було перекладати з вузької музичної тематики, демонструвати знання з музичної термінології. Та студенти ДНУ гідно впоралися з цим складним завданням. До того ж, окрім тренування суто мовних навичок, наші практиканти під керівництвом кращих професорів з Німеччини додатково опанували музичну грамоту. Тож, я вдячний за вашу роботу. Сподіваюся, що майбутні проекти Генерального Консульства Федеративної Республіки Німеччина також проходитимуть за участю студентів ДНУ», – сказав у вітанні Консул.

Власне, студентська перекладацька робота тривала майже два тижні і проходила за надзвичайно динамічним графіком. Щоденно з 10 до 18 години студенти-германісти ДНУ забезпечували мовний супровід усіх музичних курсів, майстер-класів, репетицій та святкових вечірніх концертів проекту. Крім того, вони супроводжували два виїзні концерти у Кам’янському та Кривому Розі. «Така практика для наших студентів, справді, виявилася достатньо насиченою і фізично, і психологічно. Проте вони зуміли подолати певне своє хвилювання і швидко втягнулися в роботу. В цьому їм допомогло не лише ґрунтовне знання мови, але й великий інтерес, який викликали у них німецькі музиканти. Імениті доценти та професори класичної музики з Дрездену, Берліну, Гамбургу, Ростоку сформували новий рівень викладання, надали нашим студентам чимало нової інформації. З багатьма німецькими викладачами у наших студентів склалися дружні особисті контакти. Вважаю, що на цьому проекті наші майбутні фахівці отримали чудовий досвід спілкування з людьми іншої культури та встигли по-справжньому надихнутися тією аурою, яку привезли з собою німецькі спеціалісти. Вони успішно випробували себе й подолали всі можливі складнощі перекладача-синхроніста. Тож зможуть упевнено пропонувати свої здібності на ринку праці», – прокоментувала завідувач кафедри германської філології ДНУ Ярослава Ковальова.

Під час відвідування ДНУ Генеральний консул Вольфґанґ Мьоссінґер також мав зустріч з ректором університету, професором Миколою Поляковим. Микола Вікторович наголосив, що ДНУ більше 25 років співпрацює із науковими та академічними установами Німеччини. Особливо продуктивними є академічні обміни з Берлінським університетом, Бранденбурзьким технічним університетом (м. Коттбус), Університетом прикладних наук м. Міттвайда, Університетом прикладних наук м. Інгольштадт, Інститутом культури та історії німців Північно-Східної Європи, Університетом прикладних наук м. Регенсбург, Педагогічним університетом Фрайбурга та Університетом Кобленц-Ландау. «Наприклад, зараз наші професори узгоджують навчальні плани з Університетом Кобленц-Ландау, ми плануємо найближчим часом розпочати підготовку фахівців за програмою подвійних дипломів зі спеціальностей «Екологія», «Веб-програмування» та «Спеціальні матеріали» разом із цим шанованим німецьким університетом, – зазначив ректор. – Також ми вдячні Уряду Німеччини за постійне представництво лекторів DAAD у нашому університеті. Для студентів, які вивчають німецьку, спілкування з носіями мови є важливою умовою успішного фахового зростання.

Довідка:

На сьогодні ДНУ ім. О.Гончара є безсумнівним регіональним лідером в області германістики та німецької філології. На базі ДНУ успішно функціонує Німецький центр «Німці в Україні», що займається дослідженням історії менонітів в Україні.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара проводить активну роботу в сфері співробітництва з німецькими установами вищої освіти та науки. Так, у рамках міжуніверситетської співпраці за програмою ТЕМПУС ДНУ проводить наукові дослідження й обмін студентами та викладачами з 7 німецькими університетами і дослідними установами.

Узгодженість навчальних програм дозволяє студентам ДНУ продовжувати своє навчання в німецьких ВНЗ. Так, 10 студентів ДНУ одержали магістерський ступінь у Бранденбурзькому технічному університеті, 2 – в Університеті Кобленц-Ландау, 1 – у Технічному університеті Аахена (програма Erasmus Mundus, проект «Європейський магістр з інформатики»).

Активну участь бере університет і в програмах Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Вже 25 студентів спеціальності «Німецька філологія» і 5 викладачів отримали можливість навчатися в Німеччині за рахунок стипендіальних програм DAAD. Загалом, із 1996 року в ДНУ працювали 5 лекторів DAAD із Німеччини: Барбара Пройсслер, Клаус-Петер Бернард, Дагмар Вензель, Антьє Крюгер та Олаф Мітелльштрасс.

Низка професорів ДНУ мають довгострокові наукові контакти з німецькими університетами, проводять спільні дослідження, читають лекції.

Студенти й співробітники ДНУ також беруть активну участь у наукових конференціях, симпозіумах, літніх школах, які проводяться провідними освітніми й науковими установами Німеччини. Всього з 1997 по 2016 рік до Німеччини було відряджено 350 студентів та 191 співробітник ДНУ.

Крім того, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара постійно знаходиться в центрі уваги німецьких вищих навчальних установ, науково-дослідних організацій і представників дипломатичних служб. Так, із 2000 по 2016 рік ДНУ відвідала 71 делегація з Німеччини, в тому числі з Посольства Німеччини в Україні (у 2004, 2005, 2009, 2016 рр.)

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram