Версія для друку

У пошуках нової якості правничої освіти України

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся пройшла Регіональна презентація та обговорення проекту Концепції розвитку юридичної освіти в Україні, підготованого спеціальною Робочою групою, відповідно до наказу МОН України від 05.07.2016 р. №787.

Уперше Концепцію було представлено у вересні 2016 року в Києві. Наступні (регіональні) презентації є спільною ініціативою Міністерства освіти і науки та Міністерства юстиції України задля ознайомлення якомога більшої кількості колег в різних частинах країни із запропонованими Робочою групою підходами до модернізації правничої освіти в Україні. Зокрема, Дніпро став четвертим за рахунком містом (після Києва, Харкова та Чернівців), де відбулися подібні зустрічі. Шанс стати повноправним співучасником змін у нашого міста з’явився не випадково, адже за часів незалежної України тут була сформована потужна правнича школа.

Захід проводиться за спільної фінансової підтримки Програми USAID з реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» та Координатора проектів ОБСЄ в Україні. До участі в ньому були запрошені представники Міністерства освіти і науки та Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції України, а також провідних правничих шкіл і об'єднань правників, науковці та студенти-юристи. Усім їм належало шляхом обговорення проекту Концепції та відвертої фахової дискусії виробити пропозиції стосовно подальших кроків на шляху реформування юридичної освіти в Україні у світлі європейських стандартів вищої освіти та правничої професії.

Так, під час презентації основними доповідачами стали члени Робочої групи з розробки проекту – доктор юридичних наук, заступник члена Венеційської комісії від України Сергій Головатий та доктор юридичних наук, член Вищої ради юстиції, голова Науково-методичної підкомісії МОН з розробки стандартів освіти за спеціальністю 081 «Право» Андрій Бойко. Вони ознайомили присутніх із конституційно-правовими вимогами до реформування правничої освіти й розглянули концептуальні підвалини стандарту правничої освіти, зокрема, проаналізували загальне розуміння фаху правника й мінімальні вимоги для отримання доступу до правничої професії у нашій країні.

Зауважимо, що робота над створенням Концепції реформування правничої освіти України триває вже вісім років. За цей час експерти вже встигли детально вивчити іноземний досвід та виробити власні напрацювання щодо підвищення якості професійної юридичної підготовки. «Реформа юридичної освіти України обумовлена, насамперед, змінами до Конституції 2016 року. Під час підготовки проекту нової Концепції ми враховували і як конституційні вимоги (виписані за кращими європейськими зразками), так і запити академічної спільноти та професійного середовища, намагалися знайти наш власний український варіант (частково адаптований із різних закордонних систем, але пристосований до реалій українського сьогодення)», – пояснюють фахівці.

Зокрема, за словами розробників Концепції, нова комплексна політика юридичної освіти України передбачатиме докорінні зміни системи суспільних відносин в правничій сфері. Насамперед, йдеться про створення нової якості судової гілки влади та системи професійної підготовки суддів в Україні. Заплановані істотні зміни й у системі класичної вищої юридичної освіти, а саме: відмова від системи двохрівневої підготовки спеціалістів й запровадження уніфікованої (наскрізної) магістерської програми за спеціальністю «Право», відмова від заочної (дистанційної) форми навчання, обмеження набору на навчання цій високоінтелектуальній професії та інші інновації.

Опісля презентації попередніх напрацювань у дніпровській аудиторії відбулося загальне обговорення. У жвавій фаховій дискусії учасники пропонували альтернативні точки зору й ділилися своїм баченням підвищення якості правничої вищої освіти та потреб сучасного ринку праці, давали рекомендації щодо вдосконалення проекту Концепції та шляхів її впровадження. Також було проведене анонімне електронне опитування спеціалістів.

Планується, що з урахуванням усіх регіональних обговорень до проекту Концепції будуть внесені відповідні зміни. Остаточний варіант Концепції розвитку юридичної освіти в Україні в подальшому чекатиме затвердження Міністерства освіти і науки України

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram