Версія для друку

Щоб жити вільно

До Дня Гідності та Свободи в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов урочистий мітинг-реквієм. У холі четвертого поверху головного корпусу університету, де розташований меморіал загиблим на сході України випускникам, зібралася студенти й викладачі усіх факультетів.

Учасники мітингу говорили про важливість Дня Гідності та Свободи для нашої країни й про те, що нам ще належить сповна усвідомити значимість цього свята. До слова були запрошені ректор університету Микола Поляков; голова ради ветеранів університету, професор Ігор Іщенко; учасник бойових дій, старший викладач кафедри економічної теорії Ігор Лакей; завідувач кафедри політології, професор Олексій Третяк; студенти з власними віршами-посвятами Антоніна Місюра, Олександр Лисаченко, Анастасія Дудка. Ректор Микола Поляков звернувся до університетської громади: «На початку нового тисячоліття наш народ зіткнувся з небувалими викликами. Ми всі усвідомлюємо: щоб жити вільно і гідно, ми маємо боротися за свободу і незалежність, відстоювати право на життя, на прогрес і майбутнє процвітання нашої держави. Немає жодного з нас, хто б не був включений у цей процес історичного самоусвідомлення. Ми недаремно зібралися тут, в холі четвертого поверху, перед світлими очима наших випускників, які загинули на рубежах нашої землі. Важкими і болісними є спогади про їх загибель. Ми йдемо важким шляхом, на ньому ще будуть, цілком очевидно, труднощі й випробування. Але усі ми сподіваємося, що ті ідеали, за які вже покладено стільки життів, – ідеали Гідності та Свободи повною мірою втіляться у мирному майбутньому».

Учасник бойових дій Ігор Лакей слушно відзначив, що кожна людина народжується вільною, але щоб відстояти свою свободу протягом життя, потрібна гідність. «З гідності окремих людей складається моноліт свободи, – сказав Ігор Михайлович. – У розмовах з однополчанами ми обговорювали, що змушує людей іти на війну. Більшість говорили, що не хочуть, щоб війна пішла далі, не хочуть, щоб їхні діти воювали. Ми вже заплатили високу ціну за нашу свободу. Тож давайте будемо плекати свою гідність і будемо поважати гідність інших людей».

«Українці на весь світ заявили про свою євроідентичність, – наголосив завідувач кафедри політології ДНУ Олексій Третяк. – Сьогодні навколо Майдану існує багато спекуляцій, принижується його значення. Але ми чітко знаємо, що цінності, які ми відстоюємо, не є пустими, вони мають мобілізуючий вплив та визначатимуть вектор подальшого розвитку країни».

У супроводі пісні «Воїни Світла, воїни Добра» студенти поклали квіти до пам’ятного знака дев’яти вихованцям університету, які полягли в бойових діях на сході України й заплатили найвищу ціну за нашу свободу. Героїв згадали поіменно: Павло Левчук, Олексій Тищик, Денис Гаврюшин, Володимир Градиський, Сергій Петров, Олександр Черніков, Роман Карась, Дмитро Астапов, Андрій Савчук. Вони назавжди залишаться в наших серцях!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram