Версія для друку

Стандарти професійної етики для студентів-журналістів

Студенти і викладачі факультету систем і засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара взяли участь у семінарі «Стандарти журналістики у висвітленні конфліктів», який проходив у м. Дніпро 8-9 листопада. Основною думкою семінару стала орієнтація на європейські та світові стандарти, правдиве висвітлення подій без тіні пропаганди та недопустимість змішування журналістики і власної громадянської позиції.

Кореспондентам видань з різних регіонів України та майбутнім журналістам цикл лекцій та численні приклади з ефіру вітчизняних і закордонних телекомпаній представили Президент Академії української преси професор Валерій Іванов, голова Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий та журналіст, військовий кореспондент «Газети Виборчої», лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» Пьотр Андрусечко.

Семінар проходив за підтримки Фонду Фрідріха Науманна «За свободу» Федеративної Республіки Німеччини та Академії української преси, створеної у 2000 році завдяки співпраці німецьких та українських журналістів.

Під час лекції були висвітлені, обговорені та навіть зав'язувалися дискусії навколо таких тем як: «Вимоги до матеріалів про збройні конфлікти та громадянські заворушення»; «Уникнення мови ворожнечі»; «Висвітлення реальності. Обмеження юридичні та етичні»; «Журналіст і суспільство. Завдання медіа на війні. Служіння інтересам аудиторії чи держави: реальна чи уявна колізія?»

Семінар проходив у формі спілкування, дискусій та вільного обговорення питань, що стосувалися кожного, хто прагне долучитися до професії журналіста. Також обговорювалися такі терміни як Hate speech та Loyalty journalism.

«У злочинності немає національності чи релігійних поглядів» – червоною стрічкою ця теза проходила через увесь семінар. «Поранених та померлих не маємо права ідентифікувати без їхньої згоди», – сказав Валерій Іванов, доносячи до майбутніх журналістів істинні вимоги до професії військового кореспондента.

Студенти факультету журналістики були раді поспілкуватися з іменитими журналістами, які поділилися особистим досвідом та досвідом світової журналістики. Було розглянуто багато прикладів роботи журналістів як в Україні, так і в світових медіа.

Пьотр Андрусечко, польський журналіст, який два роки перебував у зоні військових дій на Донбасі, наприклад, поділився власним поглядом на висвітлення цього конфлікту, навів багато прикладів, а також відповів на питання стосовно професійних стандартів та неоднозначних ситуацій у польських ЗМІ. Не раз він говорив, що жоден сюжет не вартий вашого життя. При цьому констатував і те, що якісний сюжет не вийде, якщо не ризикуватимеш життям. І, як ми побачили, таких дилем багато.

«Демократія сірого кольору. Вона не визнає білого чи чорного. Вона виявляє плями», – такою тезою Володимир Мостовий завершив одну з багатьох дискусій про те, з якої позиції слід висвітлювати теми конфліктів, спірні питання та чи варто журналісту бути патріотом.

До обговорень долучалися викладачі факультету журналістики, часто навіть сперечаючись у питаннях стосовно журналістської етики та висвітлення нинішньої ситуації в Україні. Загалом обговорювалися теми, що близькі кожному, тому не обійшлося і без емоційних виступів. Але за ці два дні студенти зрозуміли, що емоції все ж таки варто залишати поза кадром.

Студентка 5 курсу залишилася в захваті від дводенного семінару: «Це було круто! – ділиться вона з нами. – Вже не мотивація викладачів керувала рішенням йти і залишатися, а власний інтерес! Тут крім «дякую» вже нічого і не скажеш! Починаю розуміти, чого хочу».

Головний меседж, який намагалися донести експерти до майбутніх журналістів – це завжди говорити тільки правду та не бути заангажованими. «Ми працюємо не на владу, а на аудиторію», – саме такий висновок зробили присутні разом зі спікерами, обговорюючи питання: чи повинен журналіст зберігати спокій населення, захищати інтереси держави та діючої влади, а також сформовані стереотипи в умовах війни?

Наталія Крицкова, Ірина Зімен
cтудентки факультету систем і засобів
масової комунікації


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram