Версія для друку

Привітання колективу Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара з нагоди 90-річчя

Колективу Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

Шановні друзі!

Щиро вітаю професорсько-викладацький склад, співробітників та студентів із 90-річчям від дня заснування Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.
Утворений за підтримки видатних українських учених В.Вернадського, Д.Багалія, М.Василенка, Л.Писаржевського, Д.Яворницького, ваш навчальний заклад сьогодні належить до лідерів вищої освіти нашої держави, посідаючи провідні позиції в багатьох наукових галузях - від історії України до ядерної фізики.
Вам випала велика честь працювати і здобувати освіту в Університеті, який виховав не одне покоління української інтелігенції. У цьому році йому присвоєно ім'я Олеся Гончара. Тут пройшли студентські роки видатного письменника, тут він читав лекції, писав свої ранні твори, які увійшли в українську й світову культурну скарбницю.
Сьогодні ваш колектив продовжує і примножує свої славні традиції попередників. У рамках Болонського процесу ви успішно запроваджуєте європейські підходи до підготовки нової генерації духовної та інтелектуальної еліти нації.
Бажаю вам здоров'я, щастя, добробуту та нових звершень в ім'я України.

Президент України В. А. Ющенко

 

Шановні друзі!

Щиро вітаю викладачів, студентів, випускників Дніпропетровського національного університету з прекрасною ювілейною датою - 90-річчям.
У новий десяток Ваш навчальний заклад входить з новою назвою. Університет носитиме ім'я прекрасного письменника, сценариста, режисера, громадського діяча Олеся Гончара, який теж навчався у нашій альма-матер.
Важко передати словами ті почуття, що охопили мене, коли я підписувала рішення Уряду про присвоєння його імені Університету.
Я пишаюся тим, що навчалася в стінах цього провідного вищого навчального закладу, де свої перші наукові відкриття зробили такі видатні вчені, як історик Яворницький Д. І., хімік Писаржевський Л. В., гідробіолог Свіренко Д. О., механік Динник О. М., металофізик Курдюмов Г. В.
І взагалі, якщо вдуматися в цифру - 120 тисяч фахівців - це означатиме, що в країні немає жодного населеного пункту, де б не працювали наші випускники.
Знаю, що Ви обов'язково збережете добрі традиції, що склалися у нашому чудовому навчальному закладі, для майбутніх поколінь.
Вірю, що пройде сто, двісті, триста років, а Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара залишатиметься лідером серед вищих навчальних закладів не лише України, а і світу.
Упевнена, що наукові відкриття, які допоможуть зробити український прорив, народжуватимуться саме у Ваших стінах.
Зичу всім Вам міцного здоров'я, добра і щастя та подальшого процвітання.

З повагою Прем'єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

 Шановні викладачі та студенти!

Від щирого серця вітаю вас з 90-ю річницею вашого університету!
Ви по праву можете пишатися славетними традиціями та історією вашого навчального закладу, який заслуговує на гідне звання фундатора вищої освіти Сходу України.
За минулі роки ваш університет виріс у великий, авторитетний науковий та освітній центр. Під керівництвом таких славетних педагогів, як професори М. П. Корнійчук, В. І. Моссаковський, Ф. І. Коломойцев, М. І. Варич, І. С. Мірошниченко, О. Л. Бельгард, Г. Б. Мельников, В. С. Малиновський, В. А. Махін, М. Ф. Герасюта, В. М. Ковтуненко, М. І. Дупліщев, В.С. Ващенко, Д. П. Пойда та багатьох інших у вашому вищому навчальному закладі виховано не одне покоління фахівців, які зробили чималий вклад у розвиток пріоритетних областей вітчизняної науки та техніки.
Колектив вашого університету працює над укріпленням науково-технічного потенціалу нашої держави, готує висококваліфіковані кадри для сучасного виробництва в нових економічних умовах, для наукових досліджень у галузі математики, механіки, фізики, радіоелектроніки, біології, біотехнології, хімії, ракетно-космічної техніки та соціально-гуманітарних наук.
Переконаний, що ви і надалі будете зберігати та примножувати традиції своєї «Альма матер», сприяти прогресу наукової думки, робити достойний вклад у розвиток української вищої школи.
Зичу великих вам успіхів на цьому нелегкому шляху!

З повагою Арсеній Яценюк

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

Від імені Генеральної прокуратури України та мене особисто дозвольте засвідчити повагу та щиро привітати викладачів і студентів з 90-ю річницею заснування Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара.
Майже 15 років понад 800 юнаків і дівчат щорічно здобувають спеціальність правознавця за денною та заочною формами навчання.
Понад 60 викладачів юридичного факультету, серед яких більшість має вчену ступінь, передають молоді свої знання та досвід у галузі юриспруденції.
Більше як 3 тисячі випускників-правознавців на теренах незалежної України служать благородній справі пошуку істини, зміцнення законності, розбудови демократичного суспільства. Багато випускників Дніпропетровського національного університету обрали своїм місцем роботи органи прокуратури України.
Викладачі та студенти завжди із задоволенням відгукуються на пропозиції Генеральної прокуратури України щодо проведення спільних заходів, беруть активну участь у семінарах, знаходять цікаві теми виступів для прокурорської аудиторії. За творчу співпрацю ми Вам щиро вдячні!
Не залишається поза увагою майбутніх юристів проблема надання правової допомоги мешканцям області. Усі бажаючі одержують безкоштовні юридичні консультації.
З нагоди Вашого свята прийміть найщиріші вітання та побажання творчої наснаги та успіхів! Нехай Ваш досвід і професіоналізм, величезний творчий та інтелектуальний потенціал у справі підготовки фахівців та виховання молоді і надалі служитиме зміцненню нашої держави.
Бажаю Вам міцного здоров'я, любові, злагоди і благополуччя!
З повагою,

Генеральний прокурор України О. Медведько

 

Дорогие друзья!

Поздравляю всех вас, студентов, аспирантов, профессоров, преподавателей, сотрудников Днепропетровского национального университета имени Олеся Гончара по случаю 90-летия этого прекрасного учебного заведения, одного из лучших в Украине.
Основанный в тяжелейших условиях разрухи и гражданской войны, он сразу же принял почти 3 тысячи студентов. Это задало тот размах учебной и научной работы, которым наш университет отличается до сих пор. Я говорю «наш», потому что в его стенах прошли лучшие годы и моей жизни. Новая славная страница в истории вуза была открыта в 1951 году созданием физико-технического факультета, выпускающего специалистов в области ракетно-космической техники.
Среди выпускников Днепропетровского университета немало выдающихся деятелей науки и техники, организаторов производства, чьи имена не раз прозвучат во время сегодняшнего торжества, Желаю вам, дорогие мои, новых успехов в учёбе и науке. Вы очень нужны Украине, несмотря на все трудности, переживаемые нашей страной. Уверен, что сознание этого еще больше сплотит ваш славный коллектив.

16 октября 2008 г.Л. Д. Кучма

 

Шановні колеги, студенти, викладачі!

Щиро вітаю Вас із 90-річчям Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.
Ваш Університет займає гідну позицію серед вищих шкіл нашої Держави, і цей ювілей — ще одна приємна нагода відзначити Ваш високий професіоналізм, інноваційні підходи та самовіддану працю. Багато вчених і викладачів Вашого Університету, тисячі його випускників зробили гідний внесок у розвиток української та світової науки, стали активними творцями духовної та матеріальної культури України.
Зичу великого натхнення, наснаги, невтомного прагнення до пізнання та успіхів у Вашій роботі!

З повагою,

Міністр Іван Вакарчук

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

Щиро вітаю Вас, професорсько-викладацький колектив та студентів 90-ю річницею Дніпропетровського національного університету!
Нині ваш вуз - один з провідних університетів країни, який має досягнення в минулому і сучасному, здійснює великий вплив на кадровий, інтелектуальний, науково-технічний та економічний розвиток країни, зокрема -кадровий потенціал органів виконавчої влади та місцевого самоврядування південно-східного регіону України.
Висловлюю глибоку подяку і шану всьому колективу університету й зичу успіхів у плеканні молодої надії нашої держави. Нехай натхнення і жага творчого пошуку будуть Вашими вірними супутниками, життя - багатогранним і плідним, шлях до професійного зростання – успішним.
Переконливих Вам здобутків в ім'я українського народу, міцного здоров'я, довголіття, родинного щастя!

Зі щирою повагою
начальник головдержслужби Т.Мотренко

 

Шановні друзі!

Дніпропетровська міська рада, її виконавчий комітет та я особисто щиро вітаємо вас із знаменною подією у житті університету - 90-ю річницею від дня заснування.
Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара добре відомий у нашому місті, регіоні та Україні як сучасний інноваційний заклад європейського рівня.
За часи свого існування університет став одним із провідних вищих навчальних закладів України, визнаним науково-освітнім центром. Своє 90-річчя Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара зустрічає вагомими досягненнями. Наукові розробки вчених університету здобули всесвітнє визнання та практичне використання у багатьох сферах. Особливої уваги заслуговують міжнародні програми та проекти, у яких бере участь Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара. Багаторічні творчі зв'язки з провідними університетами Бельгії, Франції, Канади, Польщі, Китаю, Росії не тільки надають нового імпульсу інноваційному розвиткові університету, а й сприяють впровадженню світових освітніх стандартів, утвердженню авторитету Дніпропетровська як справжнього центру сучасної наукової думки.
Присвоєння університету імені його видатного випускника Олеся Гончара, прапороносця своєї епохи, символізує єдність поколінь, невпинний розвиток і налаштованість на успіх.
Для нашого міста дуже важливо, що у ньому є такий авторитетний та престижний вищий навчальний заклад, що дав путівку у життя понад 120 тисячам талановитих випускників, серед яких відомі політики, визнані керівники багатьох державних і громадських організацій.
Бажаємо колективу Дніпропетровського національного університету ім. .Олеся Гончара завжди були флагманом вищої освіти у нашому місті і Україні, центром інтелектуальної творчості та пошуку.
Подальших вам успіхів, друзі, вагомих напрацювань та здобутків!

З повагою
Міський голова І.І.Куліченко

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

Щиро вітаю Вас та очолюваний Вами колектив наукових працівників і студентів Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара із визначною подією - 90-річним ювілеєм навчального закладу.
Користуючись нагодою, хочу виразити слова вдячності за Ваш внесок у розвиток освітньої галузі та виконання важливої справи виховання молоді і підготовки висококваліфікованих спеціалістів, від яких залежить майбутнє нашої країни.
Прийміть найщиріші побажання здоров'я, щастя, добробуту, нових успіхів у праці й навчанні всім працівникам та ветеранам університету, а випускникам - добрими справами зміцнювати і підтримувати авторитет і славу навчального закладу в ім'я України, українського народу та заради розвитку національної освіти і науки.

З повагою
Заступник Міністра Н.М.Дєєва

 

Шановний Миколо Вікторовичу!
Шановні викладачі, студенти та випускники
Дніпропетровського національного університету
імені Олеся Гончара!

Щиро вітаю вас з 90-літнім ювілеєм прославленого вузу!
Історія Дніпропетровського національного університету – цегордість Дніпропетровщини, справжня скарбниця мудрості і освіченості десятків тисяч спеціалістів різних галузей народної господарства. Колектив викладачів протягом десятиліть зберігає унікальний науковий потенціал і багаторічні традиції, продовжує давати молоді освіту вищого ґатунку.
Саме тому випускники, серед яких державні діячі, представники влади всіх рівнів, видатні вчені, керівники міністерств і відомств, підприємств, організацій та установ — це заслужена слава вузу, що сягає далеко за межі України.
Нехай і надалі ваша праця приносить користь рідному краю, щедро розкриваються перед вами таємниці науки!
Сердечно бажаю вам широких і щасливих доріг, оптимізму і віри, здійснення усіх планів, намірів та сподівань, здоров'я та удачі, плідної і творчої праці в ім'я розквіту України, на благо нашої рідної Дніпропетровщини!

З повагою
Заступник голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату А.Ф.Шипко

 

Від імені Національної академії наук України щиро поздоровляємо керівництво, викладачів, аспірантів, студентів, всіх працівників Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з 90-ю річницею від дня його заснування.
Створений у 1918 році зусиллями видатних учених, ваш університет має славну історію, великі традиції та непересічні здобутки. Нині Дніпропетровський національний університет є одним з провідних навчально-наукових центрів України з багатьох галузей знань. Тут виконується великий обсяг фундаментальних і прикладних наукових досліджень, а фахівці університету беруть участь у розробці тематики загальнодержавного значення.
За 90 років у стінах університету підготовлено понад 120 тисяч висококваліфікованих фахівців для різних галузей економіки і культури. Серед випускників вашого закладу є відомі політики, керівники державних установ і відомств, видатні письменники. Нам приємно, що ім'я одного з них - академіка нашої Академії Олеся Гончара - нещодавно присвоєно вашому університетові.
В урочистий день ювілею від щирого серця бажаємо всьому колективу Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара доброго здоров'я, щастя, подальших творчих успіхів на благо нашої держави.

Президент Національної академії наук України
академік НАН України Б.Є. Патон
Перший віце-президент – головний учений секретар
Національної академії наук, академік НАН України А.П.Шпак

 

За дорученням правління Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара щиросердно вітаємо викладацький колектив, студентство із високоліттям.
За цими швидкоплинними літами криється нелегкий шлях утвердження своїх принципів, пошуків і звершень, зростання та примноження здобутків у підготовці висококваліфікованих кадрів для рідної України.
В ці урочисті дні сподіваємося і віримо, що професіоналізм викладачів, бажання студентів вашого прекрасного університету принесе свої плоди, що ви подолаєте всі перешкоди і будете ще більше працювати, щоб зробити нашу Україну багатою, щасливою державою. Нехай завжди зігріває вас тепло людської подяки за добрі справи, зроблені в ім’я українського народу.

З повагою – Петро Тронько, Валентина Гончар.

 

Сердечно вітаємо нашу колиску знань і мудрості з високим ювілеєм!
 Vivat crescat floreat! Пишаємося, що були вашими студентами 1946–1951. Глибоко вдячні нашим високочолим наставникам, які в тяжкі повоєнні роки привносили дух і світло в наше майбуття.

Щиро ваші – Елла Щербань, Павло Загребельний.

 

Сердечно вітаємо колектив Дніпропетровського національного університету зі славним 90-річчям.
Саме в ювілейний рік вашого університету присвоєне ім’я ровесника і випускника університету, видатного письменника, громадського і державного діяча – Олеся Гончара. віримо, що колектив вашого вузу, що має славну історію, примножить свої здобутки в підготовці кадрів для розбудови України. Здоров’я вам, наснаги, всього світлого в житті.

Голова Національної спілки письменників України В.Яворівський.

 

Вельмишановний Миколо Вікторовичу!

Колектив Київського національного університету ім. Тараса Шевченка щиро вітає своїх побратимів зі славним ювілеєм. Бажаємо всьому колективу одного з найвідоміших університетів доброго здоров’я, творчого натхнення, нових здобутків у благородній справі – підготовці висококваліфікованих фахівців, справжніх патріотів України.

З глибокою повагою – Л.Губерський.

 

Академія наук вищої освіти України вітає професорсько-викладацький склад та весь колектив Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара з 90-річчям від дня заснування.
Дніпропетровський національний університет - один з найстаріших вузів України, що пройшов великий і славний шлях, переживши війну, коли були спалені усі навчальні корпуси університету, кардинальні зміни суспільно-політичного й економічного ладу, безліч реформ системи освіти, реорганізації, отримавши у 2000 році статус національного. І на цьому шляху університет не зрадив своєму високому призначенню - забезпеченню вітчизняної економіки і науки висококваліфікованими кадрами. Його випускники плідно і творчо працюють на найважливішіших посадах у державних, дипломатичних та громадських структурах.
Перетворення університету в один з провідних вишів України закономірно й справедливо пов'язано з іменами всесвітньо відомих професорів
В.І.Моссаковського, М.П.Корнйчука, Ф.І.Коломойцева, .Л.Бельгарда, В.С.Малиновського, В.С.Ващенка, результати діяльності яких мають загальнодержавне й міжнародне визнання.

Нині Дніпропетровський національний університет - багатопрофільний науково-освітянський центр, відомий своїми науковими школами, які не лише не втратили за роки економічних негараздів своїх надбань, а й розвинули їх, виховали нові покоління науковців, збільшили обсяги досліджень. Університет одним із перших порушив питання про гуманізацію та гуманітаризацію освіти, вніс до навчальних планів такі предмети, як «Українська мова», «Історія України», «Етика», «Естетика», «Екологія» та ін., став могутнім центром у галузі ядерної фізики.
Зростання потенціалу ДНУ і його постійний рух вперед нині невіддільні від самовідданої праці, постійного піклування про рідний університет ректора -академіка, доктора фізико-математичних наук, професора Полякова Миколи Вікторовича. Державницький підхід до вирішення проблем різного рівня, масштабне мислення дозволяють йому не тільки з успіхом, творчо брати участь у реформуванні вищої школи, а й використовувати свій і ввіреного йому університету інтелектуальний потенціал в досягненні цілей державотворення.
Нехай же чисті джерела рідної української землі причащають Вас, дорогий Миколо Вікторовичу, щедрим здоров'ям, любов'ю і доброю силою для осягнення нових життєвих і творчих доріг. Зичимо всьому колективу університету подальшої продуктивної праці, невичерпної енергії, бадьорості духу та нових звершень на благо України.
Віншуємо Вас на щастя і многії літа!
За дорученням Президії АН ВО України

Президент акад. Дубина М.І.

 

Вельмишановний Миколо Вікторовичу!

Від імені 50-тисячного колективу викладачів, наукових працівників, студентів і співробітників Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" і від себе особисто щиро вітаю Вас та Ваш колектив з 90 річчям з дня заснуванняДніпропетровського національного університету імені ОлесяГончара. За цей історичний час Ваш університет досяг значних успіхів усвоєму розвитку, у підготовці висококваліфікованих фахівців длянашої країни.Бажаємо, щоб творчий потенціал та професіоналізм Вашогоколективу був гарантією нових здобутків на користь Україні.
З найтеплішими вітаннями,

Ректор НТУУ «КПІ» М.З. Згуровський

 

Вельмишановні колеги!

Від імені вчених інституту кібернетики імені В.М. Глушкова Національної академії наук України палко поздоровляю керівництво, професорсько-викладацький склад, аспірантів, студентів, усіх працівників Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з видатною датою –90-ю річницею від дня заснування.
Створений у буремному 1918 році, ваш університет має славну історію, великі традиції і здобутки. До його заснування причетні такі видатні постаті, як В.І. Вернадський, Д.І. Багалій, М.П. Василенко, Л.В. Писаржевський, місцева інтелігенція, саме завдяки зусиллям якої були створені необхідні передумови появи такого важливого для країни освітньо-наукового закладу.
Ваш університет нині є одним із провідних навчально-наукових та методичних центрів України у таких галузях, як математика і механіка, радіофізика та радіоелектроніка, ракетно-космічна техніка, нейрокібернетика й інформатика, біотехнологія та неорганічна хімія, історіографія та джерелознавство, історія, археологія, германістика, літературо- та мовознавство та ін.
Понад 120 тисяч висококваліфікованих фахівців, підготовлених за 90 років у стінах університету, багато зробили для всіх сфер суспільного та суспільно-економічного життя, зміцнення науково-технічного потенціалу країни, збагачення світової науки та культури. Випускники вашого університету успішно працюють в багатьох країнах СНД, очолюють великі наукові установи, виробничі об'єднання, культурно-освітні заклади та центри. Серед університетської плеяди – постаті багатьох всесвітньовідомих вчених, видатних культурних діячів, політиків, письменників, ім'я одного з них – Олеся Гончара – нещодавно було присвоєно вашому університету.
Мені приємно відзначити, що Дніпропетровський національний університет має традиційні тісні творчі та наукові зв'язки з нашим інститутом, виконує спільні фундаментальні та прикладні наукові дослідження. Наша співпраця сприяє розвитку інформатики та побудові інформаційного суспільства в нашій країні.
У пам'ятний день ювілею від щирого серця бажаю всьому колективу Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара доброго здоров'я, щастя, нових творчих звершень на благо нашої держави.

Директор Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова
Національної академії наук України, академік НАН України І.В. Сергієнко

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

Від імені ректорату Національного торговельно-економічного університету і себе особисто щиросердечно вітаю Вас і у Вашій особі колектив Дніпропетровського національного університет імені Олеся Гончара з 90-річчям від дня заснування.
Вклад Вашого навчального закладу у розвиток національної гуманітарної науки та освіти є неоціненним. Університетом пройдено складний, але плідний шлях у своєму розвитку й удосконаленні.
Десятки тисяч студентів у Вашому навчальному закладі здобули професійну підготовку, стали знаними науковцями, спеціалістами, педагогами, державними та громадськими діячами.
Високий авторитет університету ґрунтується на колективній творчій та ініціативній праці науково-педагогічного складу, всіх співробітників, на Вашому, як керівника, баченні перспектив розвитку, вмінні поставити цілі та забезпечити їх досягнення.
Ваш вищий навчальний заклад, в якому сміливо і плідно здійснюється реформування справи підготовки фахівців нової генерації, насправді є одним з найавторитетніших в Україні.
Від усієї душі зичимо професорсько-викладацькому складу, співробітникам і студентам міцного здоров'я, щастя, подальшої невичерпної творчості, енергії, натхненного пошуку на ниві освітянства.
З повагою,

Ректор, д. е. н., проф., дійсний член АПН України,
заслужений діяч науки і техніки України А.А.Мазаракі

 

Вельмишановний Миколо Вікторовичу!
Вельмишановні колеги!

Прийміть найщиріші вітання від колективу Університету економіки та права «КРОК» з нагоди 90-ліття заснування вашого славетного закладу!
У цей святковий день зичимо вашому колективу нарощувати свій потенціал, впевнено йти вперед, наполегливо втілювати свою благородну мету.
Хай освітянська доля буде прихильною в усіх ваших творчих починаннях.
Щиро зичу особисто Вам та Вашим колегам здоров'я, щастя і добра!

Від імені колективу університету «Крок» С.Лаптєв

 

Вельмишановний Миколо Вікторовичу!

Від імені професорсько-викладацького і студентського колективів Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка щиросердечно вітаю Вас і очолюваний Вами заклад із славним 90-річним ювілеєм.
Створений у буремні роки Української революції 1917-1920 рр., університет став важливим осередком науки і культури Дніпропетровщини, зробив вагомий внесок у піднесення свідомості й формування громадської думки. Заклад переживав суспільні катаклізми: реорганізації за радянської влади, окупацію, лихоліття голоду, репресії, війни тощо.
Нові імпульси виш отримав у сучасних умовах незалежної України. Колектив закладу, очолюваний Вами, вельмишановний Миколо Вікторовичу, нині успішно реалізовує покладені на нього завдання підготовки висококваліфікованих кадрів для багатьох галузей життєдіяльності нашого суспільства. Завдяки жертовності, патріотизму тисяч людей, які в різні часи пов'язали з університетом свою долю, він завжди був і продовжує бути осередком національної культури, флагманом вищої освіти регіону, України в цілому.
У цей святковий день бажаємо молодості душі, твердості духу, нестримності у науковому пошуку, завзяття у справі виховання молоді, далекоглядності у задумах, нових перемог і вагомих здобутків. Плідних Вам успіхів на ниві освіти, міцного здоров'я, щастя, радості та добра.
Хай у Вашому колективі завжди панує злагода, взаєморозуміння і творча атмосфера. Зичимо Вам і всім Вашим колегам довголіття, процвітання, творчих злетів на благо нашої держави.
З щирою повагою,

ректор О.М.Завальнюк

 

Вельмишановні колеги!

Колектив Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (ДІІТу) щиро вітає всіх вас із знаменним 90-річним ювілеєм вашого ВНЗ!
Ваш навчальний заклад пройшов великий шлях становлення та розвитку. Напружена робота всього колективу дозволила вашому університету здобути статус національного та стати великим навчально-науковим комплексом. Нині ДНУ є провідним українським ВНЗ із сучасною матеріально-технічною базою, що успішно вирішує проблеми кадрового та наукового забезпечення в різних галузях науки.
З року в рік зростає авторитет вашого університету як флагману освіти і науки, як лідера у підготовці кадрів високої якості та кваліфікації. Безсумнівна роль і вагомий внесок у вихованні молодого покоління належить потужному професорсько-викладацькому складу, серед яких шановані професори та доктори наук, доценти та кандидати наук, видатні освітяни, науковці, знані у світі фахівці, лауреати премій та винагород, члени галузевих академій. Система безперервної підготовки науково-педагогічних кадрів сприяє передачі досвіду між поколіннями вчених та викладачів. Навчальний процес невпинно удосконалюється, модернізується і все більше відповідає вимогам світового академічного простору та Болонського процесу.
На високому рівні розвивається наука, в тому числі й студентська. Створюються інноваційні технології, одержуються патенти та гранти, наукові розробки та винаходи впроваджуються у сучасній вітчизняній практиці. Міжнародна діяльність у співпраці з іноземними партнерами розкриває нові горизонти в освітні та наукові проекти ДНУ, ще більше зміцнює його рейтинг у світі.
Гідну справу славної плеяди керівників вашого ВНЗ продовжує ректор -заслужений діяч науки і техніки України, кавалер трьох орденів «За заслуги», академік НАН України, професор, доктор фізико-математичних наук Поляков Микола Вікторович, який робить усе можливе, щоб ДНУ був кращим серед кращих навчальних центрів.
Ми вшановуємо славні традиції ДНУ, таланти, енергію та працелюбність кожного з вас. Дякуємо вам за співробітництво з нашим університетом та сподіваємось на його плідне продовження.
Шановні друзі! Свято ви зустрічаєте творчими досягненнями та звитяжною працею на благо народу та держави. В день ювілею зичимо вам міцного здоров'я, щастя, достатку та злагоди вашим родинам, подальшої наснаги для здійснення всіх ваших творчих далекосяжних планів.

 

Шановний Миколо Вікторовичу!

З винятковим задоволенням вітаю Вас і весь колектив Дніпропетровського національного університету з визначним ювілеєм!
Сьогодні Ваш університет – один із найпотужніших вищих навчальних закладів України, він широко відомий своєю науковою, просвітницькою та виховною діяльністю.
Довгий і славний шлях розвитку, високі показники в підготовці кваліфікованих кадрів для Української держави й багатьох держав світу, вагомі досягнення в педагогічній, навчально-виховній, науково-дослідницькій діяльності є міцною запорукою подальшого розвитку університету.
Поздоровляючи Вас з видатним ювілеєм хочу побажати миру, злагоди, благополуччя.
Нехай святковий настрій цих днів збережеться у ваших душах на всі наступні роки. Хай і надалі Вашими супутниками будуть успіх, щастя і добро!
З повагою,

Народний депутат України В. Коротюк

 

Глубокоуважаемый Николай Викторвич!

Сердечно поздравляю Вас лично и весь коллектив преподавателей и студентов славного Днепропетровского национального университета с достижением им 90-летней высоты!
Я, как и многие мои сверстники, перешагнул порог нашего храма знаний 46 лет назад. С тех пор прошло почти полвека, но в моей памяти и в сердце – живые, никогда не теряющие свои очертания картины студенческой жизни: первые встречи с «живыми», а не книжными профессорами; студенты-однокурсники, которые ещё не сняли с себя фронтовые гимнастёрки; первые шаги в формировании студенческого братства и единства в молодёжных организациях; проба исследовательских сил в научном студенческом обществе... Университет дал мне, как и всем моим однокурсникам, надёжную путёвку в профессиональную жизнь, решающим образом повлиял на формирование мировоззренческой позиции, научил добру и трудолюбию.
Особые слова моей благодарности тем преподавателям, которые обогащали нас знаниями, учили житейской мудрости. Праздничные поздравления и тем, с кем мне посчастливилось прошагать студенческую пятилетку с 1952 по 1957 гг. И хотя волею судьбы я оказался в другой стране, для меня всегда были и остаются дорогими Днепропетровский университет и родная украинская земля. Низкий поклон тебе, моя Аlmа Маtеr!
Глубоко и бесконечно благодарен.

Доктор философских наук, академик Академии социальных наук.
Заведующий кафедрой ЮНЕСКО при Институте социально-политических исследований РАН,
Чрезвычайный и полномочный Посол А.Капто

 

Вельмишановний Миколо Вікторовичу!

Посольство Азербайджанської Республіки в Україні засвідчує свою повагу та подяку за запрошення взяти участь у заходах присвячених 90-річчю Дніпропетровського національного університету.
Я з великим задоволенням приймаю запрошення та підтверджую свою участь в урочистостях.

Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні,
доктор філософії, кандидат політичних наук Т.Алієв

 

Глубокоуважаемый Николай Викторович!

От имени Ассоциации технических университетов Российской Федерации, Совета ректоров Москвы и Московской области, а также от руководства и профессорско-преподавательского состава Московского государственного технического университета имени Н.Э.Баумана поздравляю Вас со знаменательным юбилеем – 90-летием Днепропетровского национального университета имени О.Т.Гончара! Прошу передать наши поздравления и самые добрые пожелания всем сотрудникам и студентам Вашего Университета.
Ещё со времён СССР МВТУ имени Н.Э.Баумана и ДГУ имени 300-летия воссоединения Украины с Россией связывали крепкие нити сотрудничества и дружбы, общие интересы в развитии образовательных и научных программ, особенно в ракетно-космической области.
Мы высоко ценим Ваш Университет, являющийся одним из признанных лидеров в области науки, образования, культуры и гордимся осуществляемым на общее благо наших братских народов сотрудничеством, как на двухсторонней основе, так и в рамках Евразийской ассоциации университетов.
Здоровья, успехов, благополучия и процветания Вам, Вашим коллегам и Университету в целом!
Искренне Ваш

Ректор, академик РАН,
Президент Ассоциации технических университетов Российской Федерации
Председатель Совета ректоров Москвы и Московской области И.Б.Федоров

 

Високоповажний Пане Ректоре!

З величної нагоди надання Дніпропетровському національному університету імені славетного українського письменника та поборника ідеалів відродження культурних цінностей Олеся Терентійовича Гончара в час, коли вшановується 90-а річниця навчального закладу, дозвольте мені скласти найщиріші поздоровлення Вам і Вами керованому університету і побажати великих успіхів та досягнення високих результатів у науковій та навчальній сферах діяльності!
Водночас виражаємо велику надію, що існуючі відносини між нашими університетами будуть надалі зростати і поглиблюватись на благо величної справи зміцнення польсько-українських взаємин.
З глибокою пошаною

Ректор Вроцлавського університету Проф. Марек Боярський

 

Уважаемый господин Поляков!

Примите мои поздравления в связи с 90–летним Юбилеем образования Вашего Университета.
Я прошу Вас передать мои поздравления Вашим ближайшим коллегам, всему трудовому коллективу и студентам Университета в связи с этой знаменательной датой,
Я, руководство нашего университета, профессорско-преподавательский состав факультета экономики искренне желаем Вашему замечательному Университету дальнейшего процветания, выдающихся достижений в научно-педагогической работе и больших творческих успехов Вашим студентам.

Ректор института прикладных исследований Университета Миттвайда Профессор Лоттар Отто

 

Профессору Николаю Полякову,

А также всем факультетам и студентам ДНУ:
Это большая честь для меня, от имени Ляонинского университета науки и технологии (КНР) и от себя лично, выразить самые искренние поздравления в честь празднования 90-летия Днепропетровского национального университета Вам, всему преподавательскому составу, служебному персоналу и студентам ДНУ!
Со дня основания и по сегодняшний день ДНУ выпускает много талантливых выпускников. Не смотря на то, что наши университеты расположены далеко друг от друга, нас связывают теплые дружеские отношение. ЛУНТ, несомненно, рад каждому достижению ДНУ.
В этом году мы отметили 60-летие нашего университета. Я бы хотел выразить Вам свою благодарность за поздравления, полученные перед церемонией.
В будущем я буду способствовать нашему продуктивному сотрудничеству и общему развитию наших университетов!
Я надеюсь, что празднование станет весьма успешным событием для всех нас!
Искренне ваш,

Янг Лу
Ляонинский университет науки и технологии (КНР)

 

Уважаемый ректор Днепропетровского национального университета господин Поляков!

Мне было очень приятно узнать о праздновании 90-летия Вашего уважаемого университета. По этому случаю, примите наши теплые поздравления Вам и всем факультетам Вашего университета.
Днепропетровский национальный университет известен во всем мире своей историей, хорошими традициями и серьёзными научными школами. Ваш университет воспитал много выдающихся студентов для Украины и даже для всего мира и сделал большой вклад в сферу мирового образования. Позвольте искренне пожелать Вашему университету дальнейших достижений в будущей работе.
Надеюсь, что мы будем сотрудничать и в дальнейшем и совместно достигать поставленные цели. Оба наших университета сделают всё возможное, чтобы воспитать больше талантливых студентов.
Желаю Вам успешного проведения Вашего праздника!

Ректор Шандунского научно-технического института
Сю Цяньминь

 

Високошановний Миколо Вікторовичу!
Високошановний Миколо Михайловичу!
Високошановний Валентине Васильовичу!

Шановні декани факультетів, викладачі і бібліотекарі, аспіранти і студенти!
Сердечно вітаємо Вас з 90-літтям заснування Університету! Це знакова подія в історії не тільки Придніпров'я, а й всієї України. У далекому 1918 році у новоствореній самостійній українській державі, на чолі якої стояв яскравий виразник ідеї української монархії гетьман Скоропадський, засновано Катеринославський університет.
Більшість письменників Придніпров'я є випускниками одного з найстаріших - філологічного факультету. Це насамперед велети національної літератури - Павло Загребельний і Олесь Гончар. За ними йдуть Василь Сологуб і Микола Карплюк, Клавдія Фролова і Михайло Нечай, Ігор Пуппо, Віктор Корж і Костянтин Чернишов, Леонід Залата і Володимир Теплов, Григорій Бідняк і Володимир Сіренко, Любов Голота, Володимир Буряк і Юрій Кібець, Сергій Бурлаков і Олександр Завгородній, Наталка Нікуліна, Віктор Гриценко та Іван Данилюк, Сергій Лебідь та Олександр Твердохліб, Валерій Ніколенко і Олеся Омельченко, Марія Зобенко і Анатолій Шкляр, Микола Чабан і Леся Степовичка. Випускниці останніх літ, поетеси Наталка Дев'ятко і Марія Дружко, Наталка Кривенко і Оксана Ігнатенко. На факультеті навчалися Іван Сокульський, Михайло Дяченко, Валентина Зубова. Випускником фізичного факультету є поет Сергій Андреєв, історичного факультету - поет Михайло Кудрявцев.
Ми ніжно любимо нашу аlmа mаtеr, не забуваємо, що вона стала для нас чистою і невичерпною криницею лінгвістичних знань, першою кузнею письменницького досвіду. Тут ми відвідували окрім лекцій і семінарів літературні гуртки, студії, відтак поєднували науку про слово з мистецтвом слова, вчилися любити його, відточували своє перо, вивчали іноземні мови. Відтоді минули десятиліття, а ми у своїх творах, віршах і прозі відтворюємо неповторну й незабутню атмосферу студентської юності, тепло згадуємо наших наставників Антоніну Антонівну Савченко, Лідію Яківну Потьомкіну, Нінель Іванівну Заверталюк, Ірину Михайлівну Нікітіну, Василя Львовича Сіліна, Анатолія Михайловича Поповського, Леоніда Сахно, Надію Миколаївну Мисливець та багатьох-багатьох дорогих наших педагогів.
Рідний Дніпропетровський університет і рідний факультет філології були аlmа mаtеr, матір'ю годуючою, яка, випускаючи своїх дітей у світ широкий, дала їм не рибину, а вудочку. Ми пишаємося дипломом філолога, отриманим в Дніпропетровському університеті. Багатьом із нас він допоміг заробляти на хліб щоденний викладанням у школах і вузах, працею в засобах масової інформації. Ми пішли, а Ви залишилися. Ви – обереги рідного університету, його історичних традицій. Ви примножуєте його славу своєю жертовною і світлою працею, піднімаєте нові генерації, розвиваєте науки. Зичимо процвітання Університету, а Вам – міцного здоров'я, успішної кар'єри, людського щастя. А ще – неусипної Божої опіки над Вами і нашою аlmа mаtеrна многая-многая літа! Vіvаt асаdemi, vivat professores!

З глибокою повагою і любов'ю голова правління ДОО НСПУ
Леся Степовичка (випускниця 1976 року Л.Прокоп)

 


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram