Версія для друку

Диференціальні рівняння – для розвитку інноваційних технологій

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшла Всеукраїнська наукова конференція «Диференціальні рівняння та проблеми аерогідромеханіки й тепломасопереносу».

Захід був приурочений 70-річному ювілею Миколи Вікторовича Полякова – ректора університету, члена-кореспондента НАН України, доктора фізико-математичних наук, професора, одного з провідних учених України в галузі досліджень рідин і газів.

Організатори конференції – кафедра диференціальних рівнянь та кафедра аерогідромеханіки та енергомасопереносу ДНУ – мали намір об’єднати зусилля видатних українських вчених у вирішенні актуальних проблем диференційних рівнянь та їх застосування, а також для подальшого розвитку інноваційних технологій та тих галузей науки, що застосовують у своїх дослідженнях апарат диференціальних рівнянь. Співорганізаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки України, Інститут технічної механіки НАНУ-ДКАУ, Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля», Херсонський національний технічний університет та Чорноморський державний університет імені Петра Могили.

Під час конференції обговорювали перспективи розвитку теорії диференціальних рівнянь та окремих її напрямів, презентували нові наукові дослідження з використання фундаментальних здобутків математичної науки для розв’язання важливих прикладних проблем механіки рідини, газу та плазми, теорії тепло- та енергопереносу, обмінювалися науковими результатами та ідеями, фахівці з різних міст України отримали можливість поспілкуватися й встановити перспективні науково-практичні контакти.

Доповіді та матеріали до участі надіслали 85 науковців, докторантів, аспірантів та студентів з Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Луцька, Кривого Рогу, Кам’янського.

Відкрив конференцію голова оргкомітету, декан механіко-математичного факультету, професор Олександр Хамініч. На пленарному засіданні в обговоренні актуальних наукових та прикладних завдань сьогодення виступили член-кор. НАНУ, д-р. фіз.-мат.наук, проф., директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАНУ Р.М. Кушнір; д-р. фіз.-мат.наук, проф. П.І. Когут; д.ф.-м.н., проф. В.Є. Білозьоров; д-р.фіз.-мат.наук, проф. В.О. Капустян; д-р.фіз.-мат.наук, проф. О.Г. Гоман; д-р. техн.наук, проф. Л.І. Книш; д-р. фіз.-мат. наук, проф. Є.Р. Абрамовський.

У дружній та теплій атмосфері під час доповідей та дискусій проходили й засідання секцій, де обговорювалися сучасні проблеми теорії диференціальних рівнянь та динамічних систем, проблеми оптимізації та оптимального керування складними системами, аерогідромеханіка та тепломасоперенос в технологічних процесах та енергетичних установках, екологічна безпека, чисельні та аналітичні методи аерогідромеханіки та теплопереносу, прикладні задачі термомеханіки, проблеми енергетики і альтернативної енергетики, розповсюдження забруднень.

Варто відзначити, що університетська школа математичної теорії керованих систем, аерогідромеханіки та енергомасопереносу добре відома в Україні та за її межами. Наші математики та аерогідромеханіки співпрацюють з фахівцями Інституту математики НАН України, Інституту технічної механіки НАНУ-НКАУ, Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка, Одеського національного університету, Львівського національного університету та інших наукових установ. Також науковці ДНУ плідно співпрацюють з провідними проектними та конструкторськими установами України, перш за все з Державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» та його філіями, підтримують наукові зв’язки з математиками та фахівцями з Німеччини, Великобританії, США, Франції, Італії, Іспанії та інших країн.

Новітні теорії диференційних рівнянь безпосередньо застосовуються у вирішенні практичних завдань, зокрема при створенні наноматеріалів, у розв’язанні проблем оптимізації конструкцій, у розрахунках динаміки складних механічних систем, вирішенні проблем екології і фільтрації систем з численними мікроструктурами, у розрахунках руйнування матеріалів і створенні новітніх матеріалів із попередньо заданими властивостями.

За останні п’ять років фахівці ДНУ отримали низку нових результатів з теорії оптимального керування рівняннями в частинних похідних, запропоновані нові підходи щодо розробки методів та методик розрахунку процесів теплопереносу, гідро- та аеромеханіки, які мають місце в сфері розробки енергетичних систем на нетрадиційних джерелах, в елементах установок аерокосмічної техніки, в задачах екологічної безпеки. Щорічно за результатами проведених досліджень публікується понад 30 наукових статей в провідних українських та закордонних виданнях. Зокрема, й дослідження за тематикою конференції представлені в багатьох міжнародних математичних та наукових журналах, що видаються в ДНУ: «Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Моделювання», «Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Механіка»

Хотілося б побажати, щоб цей науковий форум дав новий імпульс його учасникам, щоб плідна співпраця і творче спілкування надихнули на пошук нових задач та ідей щодо їх розв’язання.

Доцент кафедри диференціальних рівнянь
ДНУ ім. О. Гончара
Ірина Баланенко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram