Версія для друку

Вимога нашого часу – дієва любов до Вітчизни

До Дня захисника України в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшли урочистості.

Почесними гостями зустрічі були співробітники університету – учасники антитерористичної операції на Сході України – доцент кафедри історії України Олег Репан, доцент кафедри соціології Сергій Легеза, старший викладач кафедри економічної теорії Ігор Лакей, завідувач кафедри фізичного виховання та спорту, доктор економічних наук Володимир Саричев, молодший науковий співробітник хімічного факультету Володимир Середюк, слюсар-сантехнік Сергій Книш, завідувач лабораторії фізико-технічного факультету Анатолій Пархоменко, доцент кафедри східноєвропейської історії Олег Бойко, тесляр Палацу спорту Павло Мануйленко. З учасниками АТО прийшли поспілкуватися студенти гуманітарних факультетів університету.

Голова ради ветеранів ДНУ Ігор Іщенко, вітаючи гостей з молодим і надзвичайно важливим святом для України, звернувся до історії його виникнення. «Враховуючи народне коріння й релігійну традицію, це державне свято сьогодні слугує консолідуючим началом для нашого народу», – відзначив Ігор Васильович.

«Україна третій рік поспіль бореться за право жити у вільній країні. Наші колеги також пройшли горнило війни, – сказав ректор університету Микола Поляков. – Слова «Батьківщина», «війна», «солдат», «воїн» набули для нас особливого змісту, сповненого енергії захисту й дієвої допомоги по всіх можливих напрямках – від волонтерства до особистої участі й сімейної причетністі до подій на Сході. Тож ми є свідками того, що ДНУ демонструє патріотичну позицію. Сьогодні ми бачимо, як народжується нове суспільство, нова якість громадянської свідомості й відповідальності за кожен прожитий день, за майбутнє. Відроджуються і стають життєво необхідними головні ментальні риси нашого народу – честь, порядність, обов’язок, готовність до самопожертви».

Напередодні свята, яке підносить дух нашого воїнства, ректор щиросердно подякував тим, хто боронить нашу державу, відстоює її честь, свободу і незалежність – усім захисникам України різних поколінь. Микола Вікторович згадав поіменно дев’ятьох вихованців університету, загиблих у ході здійснення антитерористичної операції. Працівники і студентська молодь ДНУ вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання та покладанням квітів до Пам’ятного знака героям АТО, розташованого в головному корпусі університету.

Хвилюючими були виступи безпосередніх учасників бойових дій – завідувача кафедри фізичного виховання та спорту Володимира Саричева та доцента кафедри історії України Олега Репана. Вони згадували свій бойовий шлях. Так, кадровий військовий Володимир Саричев, розповів, що під час третьої хвилі мобілізації вирішив піти захищати Україну, був серед тих, хто формував окремий мотопіхотний батальйон «Кривбас». «Цей досить боєздатний підрозділ виконував досить складні військові завдання, в тому числі, й під Дебальцевим, – розповів Володимир Іванович. – Сьогодні я щиро вдячний за вітання. Мав нагоду пересвідчитися, що ДНУ – не лише відомий науковий центр, а й акумулятор патріотичних ідей. Хотів би відзначити студентську раду університету, яка зібрала для нас, військових, купу мобільних телефонів, і ми мали можливість дзвонити до рідних, що дуже важливо для кожного солдата. Адже відомо, що ми, як правило, в першу чергу захищаємо найближчих. Всі ми святкуємо День захисника України. Хотів би, щоб у наших серцях запанував мир. Українці мають усі можливості, щоб жити в квітучій країні».

Доцент кафедри історії України Олег Репан відзначив: «На власному бойовому досвіді переконався, що дуже важко опиратися системній силі. Як історик, знаю, що війна з Росією – не дивина. Але ми ніколи не воювали на чужій території, завжди боронили свою землю. Хотів би наголосити, що між нами та росіянами існує, окрім інших, різниця свідомісна: у Росії – внутрішня несвобода, ми ж воюємо за те, що співається в нашому гімні: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу». Вдячність захисникам від молодого покоління висловив аспірант кафедри політології Павло Петров.

Усі учасники АТО отримали від ректора Миколи Полякова почесні грамоти і подяки. Голова профкому Олег Леонідович Тупиця вручив героям сертифікати на пільгові путівки до санаторію «Новомосковський», де вони в будь-який зручний для себе момент матимуть можливість кілька днів відпочити.

Урочиста зустріч завершилася творчими привітаннями від молоді: власним віршем-посвятою «Лист воїну» від талановитої студентки факультету біології, екології та медицини Антоніни Мисюри та патріотичною піснею філологині Віоли Доніної.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram