Версія для друку

«Самовизначення у мінливому світі» – новий проект для студентів ДНУ

Фахівці психологічної служби Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара розпочали новий навчально-розвивальний проект для студентів та співробітників ДНУ «Самовизначення у мінливому світі».

Узяти участь у новому циклі програми в 2016 році виявили бажання близько 80 осіб з усього міста, зацікавлених феноменом самовизначення в мінливих умовах сучасного світу. «Нинішній проект, по суті, набув нового звучання, ми запропонували нові форми, – розповідає ведучий програми, практичний психолог психологічної служби ДНУ Роман Бабич. – Спільно досліджувати психологічний та соціологічний феномен самовизначення ми вирішили у вигляді навчально-організаційних діяльнісних ігор. У їх основі лежить системно-мисленнєводіяльнісний підхід до навчання, за якого учасники на практиці засвоять різні засоби і методики, що дозволять їм у час розгубленості знайти опору, підказки всередині себе, допоможуть самовизначитися у будь-якій невизначеній ситуації. Учасники оволодіють загальними інструментами, так би мовити, соціально-психологічними мета-навичками, які потім можна буде перенести у будь-яку сферу їхньої професійної чи особистої діяльності», – відзначає Роман Юрійович.

Метою цієї спеціальної загальноуніверситетської програми є навчання студентів-психологів та співробітників ДНУ технологіям консультування, міжособистісного та ділового спілкування, самопрезентації та основам наукового дослідження. Ідея створення такого проекту у фахівців психологічної служби ДНУ виникла ще в 2014 році. Тоді для майбутніх практикуючих психологів була організована низка навчальних тренінгів для покращення їх навичок психологічного консультування, ще одна серія подібних тематичних занять відбулася і в наступному, 2015 році. «Ті заняття у рамках психологічної служби ДНУ були задумані виключно для наших студентів-психологів, проте інформація про них швидко поширилася за межі нашого факультету, й до нас почали долучатися студенти інших спеціальностей. Так, учасниками ставали не лише студенти спеціальностей «Психологія» чи «Корекційна педагогіка», а й студенти-соціологи, співробітники університету, а також численні практичні психологи та педагоги різних організацій нашого міста. Нам, як організаторам, неабияк приємно, адже такий інтерес до проекту засвідчує одне – справа, яку ми робимо ось уже 24 роки, дійсно, потрібна й затребувана. Тому й надалі хотілося б побажати, щоб і від наступного запропонованого курсу ми всі отримали те, чого бажаємо», – говорить керівник психологічної служби ДНУ Вікторія Лазаренко.

Освоєння нових дієвих технік триватиме впродовж двох навчальних семестрів – по 12 п'ятигодинних занять – із жовтня по грудень 2016 року та з лютого по травень 2017 року. Заняття проходитимуть у трьох розвивальних предметно-професійних групах за інтересами «Розвивальна педагогіка», «Соціологічні дослідження» та «Психологічне консультування». Крім того, діятимуть і три надпредметних групи: «Методологія», «Ігротехніка» та «Організаційно-технічна», до діяльності яких може долучитися кожен охочий.

Довідка: Психологічна служба Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара була створена у 1992 році з метою забезпечення психологічного супроводу та підвищення ефективності педагогічного процесу, сприяння особистісному й професійному зростанню, соціальному благополуччю і збереженню психологічного здоров’я студентів, викладачів та співробітників університету.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram