Версія для друку

«Планета Павла Загребельного»

Кафедра української літератури Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара вшанувала пам'ять письменника світового значення, Героя України, випускника університету Павла Загребельного. З нагоди 92-ої річниці класика української белетристики відбулися літературні читання «Планета Павла Загребельного».

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства вже стало традицією розпочинати навчальний рік таким святковим заходом в іменній аудиторії, створеній ще за життя письменника. У ній зберігаються унікальні авторські речі, зокрема, й ручка, якою Павло Загребельний писав знаменитий роман «Роксолана». Іменну аудиторію відвідувала його дружина Елла Загребельна.

Учасники читань долучилися до збереження й дослідження неосягненої творчої планети письменника. На думку професора кафедри української літератури ДНУ Нінель Заверталюк, у назві читань прихований і астрономічний, і культурно-духовний зміст. В уявленні Нінель Іванівни, Павло Загребельний – це планета, яка містить два виміри: вертикаль як постійне прагнення письменника до неба та горизонталь, що означає його закоріненість у землю, де Україна в творах виступає макросвітом. Дослідниця зауважила, що планетарність закладена у кожному творі письменника, він і сам давав влучні визначення своїм романам: «Диво» – доля таланту, «Смерть у Києві» – доля державної людини, «Роксолана» – подія в його житті. Професор Заверталюк порадила гостям заходу прочитати лекцію Павла Загребельного «Український шлях», яку він презентував 2003 року у Києво-Могилянській академії. «Це важлива річ, пов’язана з нашою сучасністю. У цій лекції Павло Загребельний як великий історик, знавець культури й літератури, історії багатьох народів стверджував, що Україна стала європейською раніше всіх. Прочитайте цю статтю, і ви відчуєте біль письменника за сучасну Україну», – сказала Нінель Іванівна.

Прозвучали вірші дніпропетровських поетів Віктора Коржа «Планета Павла Загребельного» та Костя Дуба «Звитяжець Павло Загребельний». Поезія Костя Семеновича, як він розповів, була навіяна щасливою можливістю потиснути руку патріарху української прози й поспілкуватися з ним. До уваги глядачів творчі студенти запропонували інсценізацію уривків з роману, який привертає особливу увагу літературознавців, – «Юлія, або Запрошення до самовбивства». Про те, що письменник власним життєвим і творчим прикладом ненав’язливо учив добротворенню, розповіла у виступі «Євангеліє від Павла Загребельного» письменниця, засновник та головний редактор журналу «Січеслав» Леся Степовичка. До речі, «хрещеним батьком» «Січеслава» був Павло Архипович.

Учасники читань згадували зв’язки Павла Загребельного з Дніпропетровським національним університетом, у якому він навчався 1946-1951 роках і де окреслювалася його людська і творча особистість. Містом вишневих обріїв назвав згодом Дніпропетровськ письменник. Зі студентом, головою студентського наукового товариства, Загребельним навчався відомий професор-мовознавець ДНУ Дмитро Харитонович Баранник, який у своїх письмових спогадах відзначав, що ще в студентські роки майбутній письменник був небагатослівним, говорив спокійно, розважливо, по-діловому.

Кафедрі української літератури ДНУ належить ідея проводити Всеукраїнські конференції, присвячені творчості Павла Загребельного. Першу таку конференцію провели з нагоди 80-річчя письменника ще за його життя. До 90-літнього ювілею факультет видав збірник «Таїни художнього тексту».

«Сподіваємося невдовзі на кандидатську та докторську дисертації за творчістю Павла Архиповича. Цей письменник дуже цікавий молоді», – відзначила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, професор Ірина Попова. Хай слово Павла Загребельного проростає виноградними лозами в душах прийдешніх поколінь – про це йшлося у виконаній студентами відомій українській пісні «Виноградна лоза», яка стала посвятою письменнику.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram