Версія для друку

Максим Стріха: «Є багато грантових програм для науковців»

Заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха зустрівся з проректорами ВНЗ міста Дніпро. Здебільшого обговорювалися шляхи і проблеми розвитку вітчизняної науки.

Робочу зустріч з колегами Максим Віталійович розпочав із запрошення до обговорення усіх гострих питань, які входять до його компетенції та пообіцяв сприяння у їх вирішенні. Також він поінформував присутніх про зустріч наукової спільноти з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, під час якої Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, Президент Національної академії наук Борис Патон, керівники галузевих академій, провідних наукових установ та наукоємних підприємств пропонували різні механізми підвищення результативності наукової діяльності, акумуляції коштів для дійсно передових досліджень замість розпорошення ресурсів. Зокрема, на думку Максима Віталійовича, цьому сприятиме створення центрів колективного використання науково-технічного обладнання та Національного фонду досліджень, що забезпечуватиме ефективне освоєння бюджетних і грантових коштів.

Окремо заступник міністра зупинився на широких можливостях, що є у вітчизняних науковців для отримання грантів на фінансування досліджень. Так, Україна на унікальних умовах стає повноправним членом багатьох європейських програм і фондів, як Європейський центр ядерних досліджень (ЦЕРН), Горизонт-2020 та інших. «Частка успішності наших проектів у програмі Горизонт-2020 становить 10%, але це цілком відповідає статистичним показникам успішності наукових проектів із інших країн Європи. Враховуючи, що Україна, заплативши 5 мільйонів євро внесків до установчого фонду програми Горизонт-2020, отримує у вигляді грантів для наших учених 9 мільйонів євро, вважаю, що ми маємо унікальні умови для фінансування вітчизняних досліджень. Ситуація, коли можна нічого не робити і отримувати фінансування, минула. Сьогодні необхідно бути ініціативним, подавати заявки на гранти, боротися за довгострокові грантові програми. І програми мають бути спрямованими на вирішення конкретних проблем, що дасть змогу купувати сучасне обладнання для лабораторій, фінансувати витратні дослідження, а не розпорошувати кошти на весь університет», – наголосив заступник Міністра.

Продовжив тему інноваційної наукової діяльності університетів візит заступника Міністра до Інжинірингової школи Noospherе, що діє на базі ДНУ. Максим Віталійович Стріха ознайомився з новітніми розробками студентів, аспірантів і науковців університету в галузі космічних технологій і робототехніки, оглянув зразки програмних комплексів і квадрокоптерів військового призначення. Співпраця національного університету з інвестиційним холдингом дозволяє організувати інноваційний майданчик, оснащений сучасним обладнанням, для втілення перспективних студентських ідей та трансформацію їх на конкурентні проекти та комерційно успішні стартапи під керівництвом університетських учених та провідних менеджерів корпорації.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram