Версія для друку

Свято інновацій у ДНУ

Днями на стадіоні Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара відбулося масштабне свято – гонки квадрокоптерів «Copters Race», організатором яких виступила міжнародна корпорація Noosphere. Університет співпрацює з компанією давно: Noosphere Engineering School, спільний проект компанії та провідних університетів України, було створено саме на базі ДНУ.

Noosphere Engineering School – центр наукової, дослідницької діяльності, де студенти реалізовують власні проекти. «Сьогодні кожен університет, який дбає про завтрашній день, має працювати над створенням власного інноваційного середовища, – наголосив ректор ДНУ Микола Поляков. – Наші талановиті студенти продукують багато цікавих ідей, що могли б знайти комерційну реалізацію. Але процес розробки і впровадження інноваційного продукту – справа витратна, тому ми спільно з корпорацією Noosphere створили проектний майданчик, перспективний для молодих винахідників, де під керівництвом досвідчених учених та сучасних менеджерів інноваційні ідеї трансформуються у стартапи».

На стадіоні ДНУ, який на час свята перетворився на містечко винаходів, було на що подивитися. У наметі, де організатори зібрали останні технічні розробки Noosphere Engineering School та інших організацій, усі бажаючі могли розглянути робота-няню, коптер, універсальний індикатор, який можна використовувати у якості годинника, секундоміра, розумний світильник, 3D-принтер.

«Захід Copters Race проходить вже вчетверте, а на цьому стадіоні – вдруге, – розповідає Тетяна Булана, директор Noosphere Engineering School, викладач факультету прикладної математики ДНУ. – У змаганнях можуть взяти участь усі охочі. Для того, щоб перемогти, тому, хто керує коптером або дроном, необхідно змусити апарат за короткий час пройти смугу перешкод. З ДНУ ми співпрацюємо вже давно. Студенти знають про діяльність нашої компанії, приходять до школи на переддипломну, виробничу практику. В компанії працює більше 200 випускників університету».

Для факультетів точних та природничих наук свято стало ще однією можливістю розповісти про діяльність своїх викладачів та студентів. На виставці фізико-технічного факультету можна було побачити ракетний двигун у розрізі, кафедрою клінічної лабораторної діагностики факультету біології, екології та медицини усім бажаючим було запропоновано роздивитися у мікроскоп краплину крові. Найбільш зацікавила гостей свята виставка кафедри загальної біології водних ресурсів того ж факультету. Тут протягом усього свята кожні півгодини розігрувались призи – живі рибки та раки, креветки, маленькі акваріуми, запрошення в ботанічний сад та навчально-науковий комплекс «Акваріум». «Сьогодні у нас багато цікавого, – розповідає аспірантка Зоя Шаповаленко, – на виставці кафедри можна побачити прісноводних креветок, равликів, синього мармурового рака. Їх біокультивуванням займаються працівники нашої кафедри, студенти».

На стенді геолого-географічного факультету та НДІ геології також можна було побачити чимало цікавих експонатів. «Ми обрали для виставки зразки гірських порід, мінерали. Найбільш цікавим експонатам півтора мільйона років. Є зразки, що відносяться до палеозойської, мезозойської ери, – розповіла доцент кафедри геології Олеся Бондар. – Дивлячись на ці експонати, можна отримати найповніше уявлення про те, що вивчає геологія».

Гості свята залюбки ділилися враженнями від побаченого. Студенти 4-го курсу факультету прикладної математики Олена Березовська та Павло Подгорний із захопленням слідкували за польотами дронів. «Досягення інженерів нас дуже цікавлять, не зважаючи на те, що працюємо в іншій галузі, – розповідають вони. – Ми – програмісти, беремо участь у створенні того, чим зараз всі користуються. У ДНУ навчаємось із задоволенням, адже навчання – це підґрунтя для кар’єрного розвитку».

Свято інноваційних технологій зібрало усіх, хто цікавиться тим, як змінюється, розвивається світ техніки, як втілюються у життя ідеї, які ще десяток років тому здавалися нездійсненними. Ідеї, які роблять довершеними студенти ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram