Версія для друку

Багатомовність – тренд сучасної освіти

Делегація ДНУ імені Олеся Гончара на чолі з ректором університету, академіком Миколою Поляковим стала учасником підсумкової конференції міжнародного Темпус-проекту «Розвиток та впровадження освітніх програм з мультилінгвальної підготовки вчителів в університетах Грузії та України». Захід проходив 6 9 вересня в Тбіліському державному університеті імені Іване Джавахішвілі.

Спільний Темпус-проект Європейського Союзу реалізовується ДНУ у партнерстві з університетами Грузії, Латвії, Литви, Німеччини, а також Львівським національним університетом імені Івана Франка.

Учасники конференції презентували, в першу чергу, досягнуті за проектом результати та обмінювалися досвідом. Після вітального звернення координатор проекту, ректор Тбіліського державного університету Даріджан Твалтвадзе ознайомила всіх із загальними результатами проекту.

Протягом перших двох днів фахівці обговорювали, як зробити мультилінгвальну освіту доступною, що сприятиме розбудові місцевої системи освіти. Представники університетів-учасників проекту розповідали про свій досвід впровадження у власних навчальних закладах освітніх програм з багатомовної підготовки вчителів.

Останній день форуму присвятили викликам і перспективам мультилінгвальної освіти у вищих навчальнихь закладах Європи, зокрема України та Грузії. Круглий стіл, що пройшов у рамках конференції, дозволив університетським фахівцям акцентувати увагу на теоретичних і практичних проблемах мультилінгвізму/мультикультуралізму й мультилінгвальної освіти. Модератор круглого столу та координатор проекту від ДНУ, завідувач кафедри англійської філології Алла Анісімова представила результати власних досліджень зі втілення ідей мультилінгвальної освіти при підготовці студентів-магістрів на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства. Завдяки її влучним коментарям і запитанням учасникам заходу вдалося підняти найгостріші проблеми мультилінгвальної освіти, а саме, відсутність досвіду при підготовці фахівців викладачів з мультилінгвальної освіти, брак необхідних підручників і навчально-методичної літератури, й окреслити шляхи їхнього вирішення. Крім того, інші члени дніпровської делегації, а саме: декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова, завідувач кафедри української літератури Наталія Олійник, доценти кафедри англійської філології Людмила Глухова і Наталія Сафонова представили на огляд учасників свої наукові розвідки. А проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайло Д'яченко та директор інституту післядипломної освіти Володимир Клюєв разом із Аллою Анісімовою взяли участь в обговоренні важливих питань заключного етапу проекту.

Ректор ДНУ Микола Поляков та ректор Тбіліського державного університету Даріджан Твалтвадзе узгодили цікаві напрямки подальшої наукової співпраці між двома університетами, які пов’язані тісними зв’язками ще з минулого століття.

Загалом, презентацію результатів робочої групи ДНУ визнали найкращою, а також відзначили, що магістерська програма «Мультилінгвальна освіта» на основі спеціальності «Англійська мова і література» обов’язково має розвиватися у співпраці з національними й іноземними університетами.

Гостинна грузинська земля стала гарним ґрунтом для плідних наукових дискусій й обміну досвідом.

Доцент кафедри англійської філології
Наталія Сафонова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram