Версія для друку

Фізтех єднає покоління космічних інженерів

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав Президент України (1994-2005), видатний випускник університету Леонід Кучма.

На розширеному засіданні Вченої ради ДНУ у Палаці студентів за участю студентів та викладачів фізико-технічного факультету Почесний доктор ДНУ, професор Леонід Кучма вручив за традицією іменні стипендії Президентського фонду «Україна» кращим студентам фізико-технічного факультету. Цього року відзнаки отримали п’ятикурсники Ігор Іваненко, Ганна Ляшенко, Анастасія Кашенкова, Анастасія Котюк, Євген Куліш, Олена Савченко та студент четвертого курсу Самір Векілов.

Самір Векілов від імені стипендіатів висловив слова глибокої вдячності за високу оцінку здобутків у навчанні та науковій роботі: «Ми чудово розуміємо, що наші успіхи багато в чому досягнуті завдяки сильному, творчому професорсько-викладацькому складу фізтеху. Це – фахівці найвищого класу, справжні професіонали своєї справи. Вони вміють фахово зорієнтувати й дати сучасні знання навіть тому, хто не завжди хоче їх отримати. Але, як правило, цей зв'язок все таки двосторонній, тобто абсолютна більшість студентів прагнуть знань, що зрештою приносить позитивний кінцевий результат. Вам, шановний Леоніде Даниловичу, велике спасибі за те, що Ви ось уже 12-й рік поспіль помічаєте і матеріально підтримуєте наші прагнення та наші досягнення, за те, що стимулюєте нас в наших пошуках до нових фахових вершин».

Варто відзначити, що за понад десять років діяльності стипендіальної програми Фонду «Україна» були відзначені за успіхи в навчанні, науковій та громадській роботі більше 80 найкращих студентів фізико-технічного факультету. Сьогодні багато з них уже захистили дисертації, навчаються за кордоном, працюють над новими розробками ракетно-космічної техніки в ДКБ «Південне» ім. М.К. Янгеля та ВО «Південмаш» ім. О.М. Макарова.

Ректор університету, професор Микола Поляков, звертаючись до гостей та університетської громади, відзначив: «Стало вже доброю традицією відкривати новий навчальний рік в університеті такою знаковою подією, яка уособлює собою органічний зв’язок різних поколінь уславленого фізтехівського племені, що є запорукою збереження і примноження кадрового потенціалу й реальних досягнень у вітчизняному космічному ракетобудуванні. Адже сам факт перебування в одній залі убілених сідинами випускників ФТФ-60 й нинішніх студентів та викладачів, їхнє неформальне спілкування в кулуарах нашого зібрання є унікальною нагодою для фахового діалогу про минуле, сьогодення та майбутнє однієї з проривних сфер сучасного науково-технічного прогресу».

У рамках візиту до ДНУ Леонід Кучма оглянув на фізико-технічному факультеті нову кафедру інформаційних космічних технологій, створену спільно з корпорацією Noosphere. Студенти продемонстрували тривимірне моделювання, обробку космічних знімків, отриманих за допомогою супутників, візуалізацію даних. «Я в захваті від того, що побачив на кафедрі інформаційних космічних технологій, – сказав Леонід Данилович. – Тут студенти з викладачами, які є колишніми випускниками фізтеху, розробляють малогабаритні ракетні апарати – від двигунів до систем управління. Ми маємо бути вдячними цим хлопцям і дівчатам за те, що вони захоплюються наукою і роблять важливі для майбутнього країни справи. Це справді талановита молодь».

Після засідання Вченої ради традиційна «вереснева» зустріч Леоніда Кучми зі своєю студентською юністю в Alma mater зібрала близько 70 його однокурсників – випускників фізтеху 1960 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram