Версія для друку

Інноваційні розробки студентів ДНУ на користь рідному ВНЗ

Нещодавно у Дніпрі завершився Міжвузівський студентський Інноваційний турнір за підтримки Noosphere Engineering School. Студенти Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара посіли друге місце й отримали грант на реалізацію проектів, спрямованих на поліпшення інфраструктури ВНЗ.

У турнірі взяли участь п’ять студентських команд міста: StudSup, StudRide, Sungather, Electronic Key та Power Box. Змагальна частина конкурсу проходила на двох майданчиках: ДНУ ім. О. Гончара і ДНУЗТ ім. В. Лазаряна. Фінал відбувся в 9-му корпусі ДНУ, в лекційному залі Noosphere Engineering School.

Для того, щоб створити прототип свого, можливо, першого інженерного проекту, студенти отримали найнеобхідніше: макетні плати, коннектори, датчики, сенсори, wi-fi модулі, LCD-екрани, а також Arduino. Але найбільш цінною для них була підтримка професійних журі та менторів. Зокрема, до суддівської колегії увійшли представники топ-менеджменту компанії Noosphere і академічної науки: Михайло Рябоконь, Дмитро Майданюк, Юрій Лецер, Анатолій Косолапов та Олександр Баєв. Серед менторів – експерти у сфері інноваційних розробок: Михайло Фесенко, Ростислав Чекмарьов, Ігор Гомілко, Ілля Зобнов, Олександр Пеня, Олексій Молчановський, Олександр Кузьмук, Олександр Баєв, Віталій Артьомов і Олександр Товт.

Так, на шляху до фінального рішення журі учасники пройшли чотири етапи: формування команд та генерування ідей інженерних проектів; перевірка ідей на життєздатність, де своїми рекомендаціями учасників підтримували досвідчені ментори; створення прототипів з використанням наданих інструментів і матеріалів; пітчинг – презентації проектів.

Представлені ідеї оцінювалися за кількома критеріями, такими як: корисність, реалізація, технологічність, досягнутий прогрес, а також якість презентації та команда проекту. Максимально по кожному з критеріїв командам нараховувалися п’ять балів від суддів. Крім того, кожній з команд-учасниць члени журі та ментори надали зворотній зв'язок, де вказали на «слабкі місця» проектів та дали рекомендації щодо шляхів удосконалення прототипів.

Отже, у чесній боротьбі перемогли наступні проекти: максимальну кількість балів від суддівської колегії та право на розробку робочої моделі продукту отримали студенти Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту, які створили прототип проекту Power Box. Сервіс передбачає роботу пристрою спеціальних автоматичних осередків для підзарядки та зберігання мобільних гаджетів. До того ж, автори ідеї продумали можливість масштабування через установку Power Box в бібліотеках, на вокзалах та в аеропортах.

ІІ місце посіла розробка Electronic Key від команди Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара. Учасники створили прототип електронного ідентифікатора особистості студента, який служитиме для автоматизації обліку відвідувань лекцій і практичних занять, а також розробили коди доступу до інформаційних джерел через RFID і ESP. Цей проект завоював право на реалізацію на базі Noosphere Engineering School.

Обидві команди-переможці, Power Box і Electronic Key, отримали дипломи, право на тримісячне стажування в Noosphere Engineering School і гранти на розвиток представлених продуктів. А в якості заохочувальних призів компанія-партнер турніру презентувала переможцям сертифікати на командні бої на мінікоптерах.

ІІІ місце посів проект найчисленнішої команди Sungather, яка представила прототип системи перетворення сонячної енергії. Підвищення ефективності використання альтернативної сонячної енергії тут досягається за рахунок використання концентрації випромінювання на сонячну панель, а також додаткового використання тепла, що знімається з панелі. Завдяки комбінації перетворення електричної і теплової енергії, ККД системи може бути доведена до 60%, а використання концентраторів сонячного випромінювання дозволяє зменшити вартість панелей при отриманні тієї ж кількості електрики. Таким чином, команда планує забезпечити навчальні корпуси та гуртожитки ВНЗ «сонячними» електрикою і теплом.

Команда ж StudRide, що зайняла IV місце, два дні працювала над створенням прототипу пристрою, за допомогою якого велосипедисти отримають можливість автоматично паркувати чи знімати свій байк з паркування. Також хлопці продумали автономні станції прокату по "студентському" маршруту, що пролягає через студентські містечка університетів й інститутів Дніпра, а також парки ім. Ю.Гагаріна, ім. В.Дубініна, ім. Т.Шевченка, Севастопольського парку.

Останнє призове місце отримала команда StudSup, яка розробила прототип «Студентської вікіпедії». Учасники вже встигли створити сайт, але ще належить робота з контентом. Найскладніша задача – продумати редактор формул для розміщення інформації з технічних спеціальностей.

Директор із стратегічних питань
Noosphere Engineering School
Олеся Мальована


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram