Версія для друку

Успішна кар’єра з дипломом ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося урочисте вручення дипломів та свідоцтв про успішне завершення навчання іноземним студентам.

Цього року документи про навчання отримали 74 бакалавра, спеціаліста й магістра з Туркменістану, Азербайджану, Китаю, Узбекистану, Таджикистану, Сирії, Палестини, Нігерії, Росії, Іраку, Анголи, Йорданії, Екваторіальної Гвінеї. Посвідчення про закінчення підготовчого відділення отримали восьмеро студентів з Азербайджану, Китаю, Індонезії, Зімбабве, Марокко, Конго.

У традиційній церемонії випуску іноземних вихованців взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи в сфері міжнародного співробітництва ДНУ, професор Михайло Д'яченко, начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів Геннадій Онищенко та фахівці цього відділу, доцент кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців Олена Шкурко, завідувач кафедри банківської справи, професор Олена Шевцова. Викладачі, які працювали з іноземними студентами, відзначали, що день вручення дипломів і радісний, і сумний одночасно, тому що з багатьма студентами змушені розлучатися, бажали усім професійного й особистісного росту, вітали з виходом у доросле життя. Михайло Д'яченко відзначив, що радий бачити у гарному настрої випускників і побажав, у першу чергу, успішної кар’єри на батьківщині: «Де б ви не перебували, завжди пам’ятайте, що ви – випускники ДНУ – одного з найстаріших та найпрестижніших ВНЗ України. Сьогодні ви влилися до трьохтисячної когорти випускників-іноземців ДНУ з 60-и країн світу, стали дипломованими спеціалістами, і впевнений, успішно побудуєте своє майбутнє».

Геннадій Онищенко наголосив, що за роки перебування в ДНУ іноземних студентів між ними й викладачами встановилися стосунки, як між батьками й дітьми. «Пам’ятаю ваші розгублені очі, коли ви тільки приїхали навчатися до нас, і потім, через півроку, ви стали впевненими, а ваші очі горіли вогнем знань, – згадував Геннадій Анатолійович. – Хай ці дипломи принесуть вам матеріальне заохочення. Все, що ви отримали в університеті хорошого, передавайте своїм друзям і знайомим».

Сьогодні в університеті найбільше студентів-іноземців навчається на факультеті міжнародної економіки; суспільних наук і міжнародних відносин; української й іноземної філології та мистецтвознавства; фізики, електроніки та комп’ютерних систем; економічному факультеті, а також на юридичному та факультеті біології, екології та медицини.

Гульміра Джуманазарова з Туркменістану чотири роки навчалася на англійському відділенні факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства – в Україні дівчина вирішила отримати другу вищу освіту, а на батьківщині здобула фах філолога своєї рідної мови та літератури – туркменської. «Велике бажання вивчати іноземні мови привело мене до ДНУ, – розповіла Гульміра. – Мій брат теж, до речі, навчається в Дніпропетровську. На мою думку, навчання в ДНУ повністю відповідає світовим стандартам. Жодного разу не пошкодувала, що обрала цей ВНЗ. Іноземним студентам, які б хотіли навчатися за кордоном, я рекомендую Україну. Хочу відзначити, що у своїй групі я єдина іноземна студентка, всі інші – українці, але в такому гостинному середовищі жодного разу не відчула, що я іноземка. Рада дружнім стосункам між Туркменістаном та Україною і бажаю подальшого процвітання у взаєминах наших країн».

Китаянка Лі Мен чотири роки опановувала в ДНУ російську філологію. «В Україні навчається мій хлопець, до того ж, я чула, що ваша країна спокійна, – обґрунтувала вибір країни для навчання дівчина. – На батьківщині планую працювати перекладачем. В Україні підтримую дружні стосунки зі своїми співвітчизниками, у вільний час ми готуємо китайські гострі страви, особливо любимо пельмені. На пошану місцевих традицій відзначаємо український Новий рік, Різдво».

Бакалавр факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Тимур Абдуллаєв приїхав до України з Таджикистану за порадою батьків: «Коли тільки приїхав, було дуже страшно одному, без батьків. За чотири роки багато чому навчився, полюбив цю країну. Тепер не хочеться їхати звідси – звик, тут хороші люди, знайшов багато друзів серед своїх співвітчизників та українців. Щоб ми стали гарними фахівцями, викладачі пояснювали навчальний матеріал легко й доступно, тож вдячний їм за знання і за той час, який вони на мене витратили». Юнак розповів, що навчався за державні кошти, і, згідно з договором між країнами, найближчі два роки працюватиме на батьківщині у сфері телекомунікацій, оскільки отримав фах інженера зв’язку. Тимур разом друзями-таджиками, щоб не дуже сумувати за батьківщиною, відзначає традиційні свята, як, наприклад, релігійний Рамадан чи Науруз (Новий рік), на вихідних юнаки часто разом готують плов.

Після урочистої церемонії на студентів-іноземців очікувало пам’ятне фотографування біля головного корпусу університету.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram