Версія для друку

Іменні стипендії – юним математикам

У приміщенні Наукової бібліотеки ДНУ ім .О. Гончара відбулася урочиста церемонія нагородження абсолютних переможців обласної учнівської математичної олімпіади іменними преміями видатного сучасного українського математика, почесного голови журі олімпіади, члена-кореспондента НАН України, професора нашого університету Віталія Моторного.

Премія заснована цього року за ініціативи оргкомітету та журі обласної математичної олімпіади й підтримана керівництвом механіко-математичного факультету ДНУ та самим Віталієм Павловичем Моторним, який понад 35 років присвятив роботі з обдарованими дітьми регіону та очолював журі обласної математичної олімпіади. Науковець по праву вважається наставником математичного руху молодих математиків. Він виховав цілу когорту науковців і сьогодні продовжує працювати у цьому напрямі зі своїми учнями.

Відкриваючи урочисту церемонію нагородження, декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Хамініч відзначив: «Математика – дуже складна наука, і нам приємно, що в нашому регіоні є видатні молоді науковці. Відзначимо, що деякі із сьогоднішніх переможців представляли нашу область на Всеукраїнській олімпіаді з математики і отримали призові місця. Вони пройшли непростий шлях розв’язання складних нетипових математичних завдань для того, щоб розкрити себе, продемонструвати свої обдарованості й можливості в розумінні математичних дисциплін». Олександр Васильович побажав юним математикам не забувати, завдяки кому вони досягають вершин, – своїх наставників та прагнути глибше пізнавайте невідоме.

Почесні дипломи та цінні подарунки від спонсорів вручав особисто Віталій Моторний п’яти юним математикам: семикласнику Микиті Швецю з Дніпропетровської 46-ої загальноосвітньої середньої школи, учневі восьмого класу Дніпропетровського Ліцею інформаційних технологій (ЛІТ) при ДНУ Роберту Широяну, учениці 9 класу Технічного ліцею Дніпродзержинська Ганні Дерець, учневі 9 класу ЛІТу Володимиру Бойку, учениці 11 класу ЛІТу Євгенії Цимбалісті.

Вітаючи переможців, Віталій Моторний звернувся до учнів: «Ми зацікавлені в тому, щоб до нас приходила талановита молодь. Великі досягнення й відкриття були досягнуті молодими математиками, переважно до тридцяти років. Бажаю вам подальших успіхів в олімпіадах, а згодом прийти до нас на механіко-математичний факультет та поповнити когорту видатних математиків».

Представник компанії «AMC Bridge» Сергій Фоменко зазначив: «Середній школі також потрібна підтримка. Сподіваємося, що наші призи допоможуть дітям успішно займатися математикою».

Як виявилося, усі наставниці переможців олімпіади – колишні студентки Віталія Моторного. Одна з них, Тетяна Постольник, попрохала слова: «Ми всі були у Вас, Віталію Павловичу, закохані, коли були студентками. Ви були для нас богом математики. Залишайтеся й надалі прикладом для молоді. Ми всі – «пташенята гнізда» Моторного. Хай це «гніздо» ніколи не залишається порожнім».

Семикласник Максим Швець розповів про свої успіхи: «Я вважав, що олімпіада буде складнішою, але мені вдалося розв’язати усі завдання, вони всі були для мене цікавими. Багато задач було не зі шкільної програми, а, наприклад, на логіку. Минулі роки я вже брав участь у всеукраїнському дитячому конкурсі з математики «Кенгуру». Мені ще з першого класу подобалася ця наука, і в майбутньому я обов’язково продовжуватиму заглиблюватися у математику».

Восьмикласник Роберт Широян цього року не лише переможець обласної олімпіади з математики, а й здобув третє місце у Всеукраїнському турі. Юнак брав участь у математичних олімпіадах обласного рівня з шостого класу, а також в олімпіадах з програмування, у чемпіонатах України та Європи з карате. «Математика – це мій улюблений предмет, у ньому я відчуваю свою перевагу, – сказав юнак. – З власного досвіду знаю, що математика має практичне застосування – дозволяє робити важливі розрахунки в житті».

Для переможців співробітники Наукової бібліотеки підготували виставку раритетних дореволюційних та сучасних підручників з математики, а також запропонували книги для Book-crossing.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram