Версія для друку

Влада, наука й бізнес: стратегії співпраці

Між Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара та Дніпропетровською обласною державною адміністрацією підписано Меморандум про співпрацю. На захід прибули 20 організацій та підприємств області, зацікавлених у співпраці з ДНУ в сфері впровадження наукових розробок та працевлаштування випускників.

Під час наради за участі керівництва Дніпропетровської обласної державної адміністрації, керівництва і науковців ДНУ та підприємців-роботодавців області обговорювалося, як напрацювати механізми плідної співпраці між сторонами. «Важливо, щоб унікальними розробками науковців університету цікавилися не лише теоретики-колеги, а й фінансисти, підприємці, державники, – зазначив ректор ДНУ, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков. – Сьогодні, як ніколи, важлива спільна робота між владою й університетськими фахівцями для зміцнення економіки країни».

«Ми добре відпрацювали пропозицію ректора університету про активізацію взаємодії та впровадження інноваційних проектів, – сказав заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман. – Змушений констатувати, що останнім часом наші зв’язки з університетами зменшилися. Хоча ми знаємо, що інвестори, в першу чергу, оцінюють взаємодію влади з науковцями, і якщо вона майже відсутня, їх важко зацікавити у співпраці. ДНУ – топовий виш, тож співпраця з ним для нас дуже потрібна. Наша мета – довести до фактичної комерціалізації розробки ваших науковців. Сподіваюся, наш приклад стане зразком для інших регіонів».

Глибоку зацікавленість виявив і голова правління Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв: «Ми зібралися, щоб трикутник «влада – працедавці – університет» нарешті ефективно запрацював. І сьогодні повинні правильно зорієнтуватися й сформувати стратегію співпраці. Впевнений, що ми покажемо, як найкраще будувати стосунки».

З оглядовою доповіддю-презентацією «Трансфер технологій як вектор розвитку університету» виступила завідувач кафедри менеджменту та туризму ДНУ, професор Наталя Мешко. Вона відзначила, що на порядку денному трансфер технологій є одним з найважливіших об’єктів уваги у співпраці між наукою, бізнесом і представниками держави. Наводячи приклади співпраці ДНУ у сфері трансферу, Наталя Петрівна наголосила, що фундаментальні дослідження класичного ДНУ є полігалузевими. Це робить відмінним університет від інших ВНЗ регіону. Наталя Мешко висловила, зокрема, такі пропозиції для ОДА, як здійснення спільного аналізу тенденцій ринку та формування системи управління процесом комерціалізації наукових розробок. На сьогодні однією з важливих проблем є також відсутність нормативно-правової бази для трансферу технологій. Тож до цього процесу потрібно залучати і законотворців.

Меморандум передбачає спільну розробку програм соціально-економічного, інноваційного та культурного розвитку області; розвиток і впровадження на підприємствах області безвідходних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій; розробку і впровадження методик оцінки інноваційної діяльності та розвитку малого підприємництва; сприяння розвитку інформатизації області, впровадження та використання сучасних інформаційних технологій; аналіз тенденцій використання та розвитку природної мінерально-сировинної бази області; сприяння впровадженню новітніх технологій підвищення врожайності, відновлення і рекультивація сільськогосподарських земель у техногенних зонах, оздоровлення сільськогосподарських земель та водних ресурсів; здійснення спільних заходів з охорони довкілля регіону.

Фахівці університету представили результати своїх досліджень. Зокрема, успішним є досвід біологів зі збільшення природо-заповідного фонду області через впровадження штучних лісових насаджень, що є яскравим прикладом відновлення техногенних територій. Важливий досвід науковців університету зі створення функціональних матеріалів для електроніки на базі активних діелектриків. Фахівці науково-дослідного інституту енергетики ДНУ запропонували впроваджувати у виробництво енергоактивні огорожі, до яких належать бетонні сонячні колектори, гелео-профілі. Використання цих матеріалів допоможе значно скоротити енерговитрати підприємств і населення, і як результат – обсяги видобування в країні корисних копалин.

До обговорення цих інноваційних проектів було залучено представників 20 організацій та підприємств області, які зацікавленні у співпраці з ДНУ в сфері впровадження наукових розробок та працевлаштування випускників. Це ДП «КБ «Південне», Головне територіальне управління юстиції у Дніпропетровській області, Головне управління Національної поліції в Дніпропетровській області, ТОВ НВЦ «Елент-Технікс», ТОВ «Теплотехніка», ТОВ «Новотех ЛТД», ПАК «ДТЕК Павлоградвугілля», Департамент екології та природних ресурсів, Дніпропетровське обласне управління лісового та мисливського господарства, Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. І. Яворницького, Управління державної служби охорони при ГУМВС України в Дніпропетровській області, ПП «Арт-флора» та інші.

Більшість запропонованих проектів мають прорахований ефект в галузі економіки, екології, ресурсозбереження. За підсумками наради, підприємці й науковці будуть формувати робочі групи навколо реалізації проектів, що їх зацікавили.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram