Версія для друку

Освітні можливості Франції – українським студентам

Представники французького культурного центру Альянс Франсез та національного агентства з питань вищої освіти у Франції Кампюс Франс Україна провели для студентів ДНУ ім. О.Гончара презентацію освітніх можливостей Франції.

Зокрема, директор дніпропетровського осередку Альянс Франсез Орельєн Мас та керівник місцевого представництва Кампюс Франс Ганна Нікітіна розповіли студентам факультету прикладної математики та фізико-технічного факультету ДНУ про стипендіальні програми для бакалаврів, магістрів та аспірантів технічних спеціальностей, які пропонують українським студентам вищі навчальні заклади Франції.

Насамперед, українські студенти були ознайомлені з системою вищої освіти Франції. «Французька вища освіта надзвичайно розвинута і має давні традиції підготовки іноземних громадян. Країна відкрита до іноземців і гарантує їм рівні з французами права на здобуття освіти чи здійснення наукової діяльності. Франція пропонує безкоштовну вищу освіту (залишаючи можливість одночасного часткового працевлаштування) і взагалі є однією з небагатьох країн у світі, яка надає студентам-іноземцям соціальну допомогу під час проживання», – відзначила Ганна.

Потому, говорячи про можливості інтеграції наших студентів у французьку освітню систему, координатор Кампюс Франс Дніпропетровськ докладно розповіла про процедуру пошуку відповідних навчальних і стипендіальних програм. Ганна Нікітіна наголосила, що, окрім загальних стипендій від Уряду Франції чи стипендій окремих ВНЗ, для українських студентів також відкриті спеціалізовані стипендіальні програми, розраховані на представників технічних спеціальностей. «Упевнена, що серед пропозицій французьких ВНЗ ви зможете знайти достатньо програм, які дозволять найкращим чином розкритися вашій науковій особистості. Це може бути програма COPERNIC для молодих інженерів, програма від Вищого інституту аеронавтики та космосу в Тулузі, програма SPACE від Університету Екс-Марсель чи програма EIFFEL від Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку тощо. І хоч при призначенні стипендій французькі ВНЗ ретельно перевіряють якість підготовки студентів-іноземців (уважно аналізують їхню освітню базу, здібності та розроблений навчальний проект), виграти стипендію у Франції абсолютно реально. Головне, не боятися і сміливо подавати свою кандидатуру на розгляд», – порадила українцям спеціаліст.

Також велику увагу приділили презентації французької мови як провідної мови академічної мобільності та міжнародного спілкування сучасності. Адже на сьогодні французька мова посідає другу позицію в світі за поширенням – нею розмовляють близько 220 мільйонів осіб, а до 2050 року кількість її користувачів очікувано зросте до 750 мільйонів. Крім того, французька зараз є робочою мовою багатьох міжнародних організацій, і за прогнозами спеціалістів, її вплив в економічній, культурній, дипломатичній сферах діяльності в світі надалі тільки зростатиме. Визнаючи безумовну перевагу англійської мови у сфері сучасного міжнародного спілкування, гості однак наголосили на важливості опанування й інших іноземних мов. «Сьогодні вільне володіння мовами – важливий фактор для успішного кар’єрного зростання. Наприклад, нині на українському ринку працюють близько 170 французьких компаній. І, наскільки я знаю, керівники цих міжнародних корпорацій головну проблему для своєї діяльності в Україні вбачають саме у відсутності технічних спеціалістів, які вільно спілкуються французькою. Серед 300 000 українців, які вміють говорити по-французьки, лише кілька тисяч роблять це на достатньо високому рівні, аби успішно керувати справами», – зауважив месьє О.Мас.

Детальну інформацію про навчальні програми у ВНЗ та практичні поради з навчання та проживання у Франції дніпропетровські студенти можуть знайти за адресами: http://www.ukraine.campusfrance.org/ та http://afdnipro.com.ua/

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram