Версія для друку

25 років політологічної освіти в ДНУ: «З оптимізмом дивимося в майбутнє»

Святковим концертом у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відзначили «День політолога», приурочений до 25-річчя кафедри політології ДНУ.

Веселі жарти та яскраві емоції присутнім зі сцени подарували активісти студентського політологічного клубу кафедри «Політота». Для гостей заходу вони підготували своєрідний «капусник», де були і креативні фото з веселих студентських буднів, і жартівливі сценки та вікторини з життя кафедри, нагороди для кращих студентів й улюблених педагогів, вітальні пісні й танцювальні виступи від талановитих студентів.

«Святкування «Дня політолога» – це наша незмінна традиція з 1995 року, – розповів завідувач кафедри політології ДНУ Олексій Третяк. – І я щасливий, що в цей чвертьстолітній ювілей ми всі зібралися разом – студенти і викладачі, випускники минулих років, які сьогодні працюють помічниками народних депутатів, депутатами місцевих рад, фахівцями органів державної влади і місцевого самоврядування, політичними оглядачами і журналістами провідних ЗМІ, консультантами політичних партій та експертами з політичних питань, молодими науковцями і викладачами. Сьогоднішній день для нас сповнений гарним настроєм і радісним спілкуванням, бо нас усіх об’єднує усвідомлення того особливого «внутрішнього єства» політолога, яке в нас, здається, вже не відняти. Тому що політологія – це наша мрія і наша доля», – підкреслив Олексій Анатолійович.

Зазначимо, що у червні 1991 року кафедра політології факультету суспільних наук і міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара стала однією з перших в Україні, яка започаткувала підготовку політологів. Сьогодні вона забезпечує підготовку фахівців в межах політичного аналізу, політичного прогнозування, кризового аналізу, політичних комунікацій, політичних технологій та політичних зв’язків із громадськістю. Фахівець-політолог отримує тут ґрунтовну підготовку з механізмів здійснення влади, прийняття політичних рішень, а також експертизи, консультування й інформаційного супроводу діяльності політичних лідерів, кандидатів від політичних сил у виборчому процесі. Усього за 25 років було підготовлено більше 600 фахівців з теоретичної політичної науки та прикладного політичного аналізу; захищено більше 25 кандидатських і докторських дисертацій з політичних наук.

Кафедрі політології ДНУ, справді, є чим пишатися. Кафедра має сучасну методичну і інформаційну базу професійної підготовки. А постійне оновлення методичних розробок здійснюється у межах контактів з іноземними партнерами ДНУ ім. О.Гончара – Варшавським університетом, вищими навчальними закладами США, Швеції. Відтак, студенти-політологи вже неодноразово виборювали призові місця на Всеукраїнських олімпіадах зі спеціальності, перемагали у творчих і наукових конкурсах, брали участь у наукових конференціях за кордоном та програмах академічного обміну з європейськими університетами.

Усі здобуті на кафедрі політології знання стають невід’ємною частиною особистісного зростання й основою професійної реалізації випускників. «Також особливістю нашої кафедри завжди була непідробна дружність і взаємодопомога як між студентами різних курсів, так між студентами і викладачами. Ось і ми, прийшовши сюди недосвідченими першокурсниками, потрапили в світ дружньої, теплої сім’ї викладачів-політологів, у котрій із радістю захотіли лишитися. Дорогі викладачі, ви стали нашою другою родиною, і ми надзвичайно вдячні вам за все, що зараз вміємо і знаємо!», – подякували педагогам студенти IV та V курсів. А от своїм наступникам – нинішнім першокурсникам – випускники побажали так само успішно долучитися до кафедральної родини, високо поціновувати отримані знання й невдовзі продемонструвати власні політологічні досягнення.

На це сподіваються і самі новачки. Наприклад, студентка Єлизавета Шварц вже зараз упевнена, що політологічна освіта в ДНУ допоможе їй стати висококласним політичним журналістом. «Зі школи я хотіла пов’язати своє життя з журналістикою, хоча також цікавилася і політологічною наукою. І хоча я подавала документи на обидва ці напрями, проте вступити вдалося лише на «Політологію». І зараз я цьому дуже рада, бо бачу, що колосальний досвід і знання, які я тут отримую, допоможуть мені успішно працювати політичним журналістом», – відзначила дівчина, яка, до речі, на святі отримала звання «Активістки року».

Схожа історія була і в першокурсниці Катерини Тищенко, яка обирала між фахом філолога і політолога. Тепер і вона вдячна тому, як розпорядилася доля: «Що би там не говорили про політологів, а я все ж вірю, що нашій країні потрібні високоякісні спеціалісти-політологи. Тому я оптимістично налаштована і прагнутиму успішно реалізувати себе у професії», – сказала дівчина – щаслива володарка титулу «Спортсменка року» кафедри політології.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram