Версія для друку

Мультилінгвальна лабораторія в ДНУ – клас нових освітніх можливостей

На факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ імені Олеся Гончара відбулася презентація мультилінгвальної лабораторії, створеної у рамках проекту TEMPUS ІV «Розробка та впровадження освітніх програм мультилінгвальної підготовки вчителів в університетах Грузії та України» (DIMTEGU).

Відкриття нового мультимедійного класу стало одним із останніх етапів імплементації спільного проекту Європейського Союзу, який триває за участю ДНУ вже четвертий рік. Проте найголовнішим надбанням цього проекту стало запровадження в Дніпропетровському національному університеті унікальної для України ліцензованої магістерської спеціальності «Мультилінгвальна освіта», аналогів якої немає в жодному вищому навчальному закладі країни. Зокрема, у вересні 2015 року на базі кафедри англійської філології ДНУ навчання за новою спеціалізацією розпочала перша група студентів-магістрів. «Щоби це стало можливим, нам довелося подолати досить довгий і складний шлях, – розповіла завідувач кафедри англійської філології ДНУ, професор Алла Анісімова, яка очолює проект TEMPUS-DIMTEGU в ДНУ. – Програма спеціалізації створювалася під керівництвом професора Олівера Менса з Фрайбурзького університету. До складу університетської робочої групи увійшли не лише фахівці нашої кафедри, але й колеги з кафедр української мови та літератури. Зокрема, ними в навчальний процес були введені 2 нові дисципліни («Мультилінгвальна освіта в сучасному європейському культурному просторі» і «Соціолінгвістика»), розроблені 6 нових навчальних програм дисциплін, 4 модернізовані (додані мультилінгвальний і мультикультурний компоненти), а 9 програм дисциплін запроваджені в систему управління навчальними курсами – платформу MOODLE», – відзначила Алла Ігорівна.

Враховуючи специфіку сучасних освітніх магістерських програм, видається неможливим обійтися без практичного застосування здобутих навичок на новітніх IT-технологіях. Саме тому в університеті радо вітали появу обладнаного новими освітніми засобами мультимедійного класу. Урочисто перерізаючи червону стрічку, ректор ДНУ Микола Поляков, найперше, подякував декану факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірині Поповій, координатору проекту Аллі Анісімовій та всій робочій групі за їхню кількарічну копітку працю з реалізації проекту мультилінгвальної освіти в ДНУ. «Дорогі колеги, я щиро захоплений Вашою натхненою спільною працею! Вам вдалося зробити по-справжньому велику справу, адже відкриття цієї функціональної фахової аудиторії – це визначна подія не лише для вашого факультету, а й для університету в цілому. Ви продемонстрували приклад відповідальної, розумно побудованої, результативної роботи, яка, упевнений, не тільки принесе користь нашим студентам, а й стане гарним взірцем для інших факультетів із розвитку міжнародних зв’язків та впровадження в університеті найкращих здобутків європейського освітнього досвіду», – підкреслив Микола Вікторович.

«Прикметно, що участь у цьому TEMPUS-проекті – перший подібний приклад в історії філологічної освіти в ДНУ, – розповіла декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова. – Раніше наш факультет не вигравав таких великих міжнародних проектів, тож для нас це особливий досвід. Але ми вже маємо перші враження і результати, і, як учасники пілотного проекту, обов’язково поділимося набутим досвідом. Сподіваюся, ми покажемо нашим колегам хороший приклад, і подібні проекти в університеті невдовзі стануть доброю традицією», – висловила надію Ірина Степанівна.

Та хоч комп’ютерною технікою сьогодні вже нікого не здивуєш, але поява новітньої мультимедійної лабораторії на філологічному факультеті – подія зовсім не рядова. «На сьогодні на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства вже діє спеціальний комп’ютерний клас, де займаються наші дизайнери і художники, за рахунок Посольств Китайської Народної Республіки та Японії чудово обладнані лінгафонні кабінети для вивчення китайської та японської мов. Без такого технічного забезпечення в наш час просто неможливо забезпечити сучасну і конкурентну лінгвістичну освіту», – вважають на факультеті.

Приємно, що відтепер користуватися всіма досягненнями електронного навчання зможуть і студенти спеціальності «Мультилінгвальна освіта». Для них у лабораторії уже встановили сучасні персональні комп’ютери та інтерактивну дошку. У перспективі – обладнання додатковим устаткуванням для лінгафонного кабінету та проведення відеоконференцій з вітчизняними та іноземними партнерами у режимі он-лайн.

Студентки-магістри Світлана Лоба та Евеліна Крохмаль, які вже встигли позайматися у цьому класі, відзначають, що наявність сучасної техніки дала змогу більш ефективно проводити практичні заняття. «Майже у всіх наших навчальних дисциплінах уже були задіяні мультилінгвальні компоненти. Так, окрім основної іноземної мови (англійської), ці компоненти використовувалися під час вивчення курсів соціолінгвістики, методики викладання фахових дисциплін у вищій школі, методології й організації наукових досліджень та дипломних робіт. Що ж до устаткування, дуже зручно користуватися нашою смарт-дошкою. Завдяки їй матеріали лекцій стали більш наочними, легше стало переглядати презентації та навчальні фільми. Крім того, у кожного з нас тепер є індивідуальний комп’ютер, а значить, з’явилася можливість, використовуючи платформу MOODLE, відсилати викладачам виконані завдання персонально. Загалом, ми раді, що нам випала честь першими взяти участь у цьому пілотному проекті», – говорять дівчата.

Окрім сучасної комп’ютерної техніки, мультилінгвальна лабораторія ДНУ також містить велику кількість навчальної іншомовної літератури, в тому числі й підручники українською мовою, перекладені з англійської членами робочої групи ДНУ.

В університеті сподіваються, що з часом в комфортній спеціалізованій аудиторії із задоволенням навчатимуться не лише студенти-магістри ДНУ, але й абітурієнти чи навіть дошкільнята, які проходитимуть у ній мовну підготовку.

Для довідки: TEMPUS-проект «Розробка та впровадження освітніх програм мультилінгвальної підготовки вчителів в університетах Грузії та України» започаткований у жовтні 2012 року для досягнення покращення освітнього рівня випускників університетів Грузії та України – майбутніх учителів шкіл завдяки розробці навчальних планів для мультилінгвальних програм педагогічної освіти. Учасниками проекту, окрім Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, є Львівський національний університет ім. Івана Франка, Тбіліський державний університет ім. Іване Джавахішвілі і ще два ВНЗ Грузії, Вільнюський університет, Латвійський університет, Університет Гете і Фрайбурзька педагогічна вища школа. Виконання проекту триватиме до жовтня 2016 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram