Версія для друку

Молодіжний євроантлантичний безпековий форум у ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара під егідою Посольства Литовської Республіки в Україні пройшов Молодіжний євроатлантичний безпековий форум за участю студентів з 15 університетів Дніпропетровської, Полтавської та Запорізької областей, що цікавляться міжнародними відносинами та політикою євроатлантичної безпеки.

Це вже третій молодіжний форум в Україні організований Посольством Литовської Республіки. В минулому році подібні заходи проводилися в Харкові та Одесі, куди також запрошували студентську молодь із сусідніх областей, аби разом обговорити найактуальніші питання європейської безпеки.

Зокрема, на молодіжний євроатлантичний форум до Дніпропетровська завітала представницька делегація Контактного центру НАТО на базі Посольства Литовської Республіки в Україні у складі: Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Марюса Януконіса та його попередника Пятраса Вайтекунаса (2010-2014 рр.), Повноважного Міністра Посольства Литовської Республіки Йонаса Даніляускаса, Політичного директора Міністерства національної оборони Литовської Республіки Вайдотаса Урбеліса, Радника Посольства Королівства Норвегія Річарда Скарбороу, капітана першого рангу ВМС Королівства Норвегія (Об’єднаний військовий центр НАТО в Ставангері, Норвегія) Ханса Хелсета, Міністра закордонних справ України (2007-2009 рр.) Володимира Огризка, Директора Контактного офісу НАТО в Україні Олександра Віннікова та інших. Партнерами заходу виступили: Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України, а також Посольство Королівства Норвегії в Україні.

Місцем проведення форуму такого рівня в місті на Дніпрі не випадково обрали Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара. «Сьогодні університет є флагманом серед вищих навчальних закладів Дніпропетровського регіону в міжнародному співробітництві. Зокрема, ДНУ ім. О.Гончара – визнаний лідер з реалізації міжнародних проектів: університет має 92 договори зі співробітництва з університетами світу, з яких уже реалізовано 19 TEMPUS-проектів та 8 проектів програми ERASMUS +. Також на базі ДНУ успішно діють Інформаційний центр Європейського Союзу, Компетентісний центр ОБСЄ, на фінальній стадії знаходиться створення Інформаційного центру НАТО в Дніпропетровській області», – відзначив на відкритті ректор ДНУ, професор Микола Поляков.

«Посольство Литви, яке наразі виконує функції контактного Посольства НАТО в Україні, виступило ініціатором проведення цього студентського форуму в Дніпропетровську, – розповідає очільник литовського Посольства в Україні пан М. Януконіс. – Ваше місто є важливим центром в Україні, а наше Посольство має з ним давні та надійні зв’язки. Зокрема, ми тісно співпрацюємо з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та обласною клінічною лікарнею ім. І. Мечникова. Як ви знаєте, ми беремо на лікування воїнів АТО, чимало з яких саме з Дніпропетровська. Також у наших найближчих планах – проведення в Дніпропетровську наприкінці травня Днів Литви. Що ж стосується форуму: це окремий, призначений для студентів, проект, який виконує просвітницьку роль. Перш за все, ми прагнемо докладніше розповісти про НАТО, представити своє бачення цієї організації та познайомити з можливостями, які відкриваються для України в співпраці з НАТО. Відзначу, що ваша країна вже давно й успішно співпрацює з Альянсом. Україна була учасником усіх міжнародних операцій з підтримання миру, а також зробила помітний внесок в наукову та інші сфери нашої співпраці. Тому сподіваюся, що плідне співробітництво НАТО і України продовжиться й надалі», – підкреслив Марюс Януконіс.

Орієнтування на молодь організатори дніпропетровського євроатлантичного безпекового форуму називають одним із своїх пріоритетів. «Говорити зі студентством надзвичайно важливо, адже молодь – це майбутнє України. Саме молодим людям, студентам належить будувати державність, формувати нову владу й визначати майбутню політику своєї країни. Тому нам цікаво обговорити з молоддю ту непросту ситуацію, що склалася зараз в Європі, почути її оцінки та думки, як можна спільно протистояти цим викликам. Упевнені, що наш діалог буде дуже корисним».

Зрештою, протягом двох днів студенти в компанії міжнародних фахівців обговорювали нагальні питання глобальної безпеки, аналізували роль НАТО і України в гарантуванні євроатлантичної безпеки та разом пробували визначити перспективи подальшого співробітництва України з Альянсом. Зокрема, в інтерактивних дискусіях сесії «Побудова Євроатлантичної безпеки» піднімалися такі злободенні теми, як: «Зміна глобальної обстановки безпеки. Які існують проблеми і як до них підійти?», «Визначення гібридної війни», а на сесіях «НАТО-Україна. Особливості співробітництва», «Як працює НАТО: засідання Північноатлантичної Ради», «НАТО-Україна. Засідання комісії» не лише розглядалися загальні правила роботи та прийняття рішень у НАТО, але й моделювалися реальні зустрічі в Північноатлантичній раді та Комісії НАТО-Україна.

Для того, аби стати "діячами" реальної політики Альянсу, студенти готувалися завчасно і ретельно. За умовами, студентські команди, які складалися з чотирьох учасників із різних областей України, мали якнайкраще продемонструвати позицію країни-члена НАТО, що дісталася їм шляхом автоматичного розподілення. «Ми представляємо Угорщину. Це цікава країна, яка хоч і дотримується загальної європейської політики, як от в підтриманні санкцій супроти Росії, проте своєї активної позиції все ж не виявляє. Власне, чого саме стосуватимуться завдання на практикумі нам достеменно невідомо, можемо лише припускати… Проте ми з колегами встигли дистанційно вивчити чимало матеріалів, що стосуються офіційної позиції Угорщини, вже виробили нашу спільну концепцію країни і готові її представити, – розповідає студентка ІІІ курсу юридичного факультету ДНУ Валерія Пальченко. – Беручи участь у такій грі, я ніби отримую можливість відчути себе частиною системи НАТО та просто більше дізнатися про цю організацію і заходи на підтримку України, які вона проводить. Що є, безумовно, суттєво в часи, коли Україна потребує підтримки світової громадськості (враховуючи ситуацію на Донбасі) та прагне активно позиціонувати себе на міжнародній арені», – говорить дівчина.

Прикметно, що Молодіжний безпековий форум НАТО довелося тимчасово перервати через інформацію про замінування будівлі Палацу студентів ДНУ, де проходив захід. На щастя, тривога виявилася безпідставною, і після ретельної перевірки будівлі правоохоронцями та фахівцями-вибухотехніками форум продовжив роботу.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
Тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram