Версія для друку

Курс на міжнародну олімпіаду

На базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов третій, експериментальний тур Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

До Дніпропетровського національного університету прибули 150 учнів з усіх областей України. Попередні, теоретичні етапи проводилися в різних областях. Згідно з наказом Міністерства освіти і науки, цього року в олімпіаді повинні брати участь лише десяти-та одинадцятикласники. Але завдяки зусиллям хімічного факультету ДНУ в пошуку спонсорів цьогорічна олімпіада має повний набір учасників, тобто включно з восьми- та дев’ятикласниками. «Мені здається, що до олімпіадного руху потрібно залучати молодші класи, щоб вони загартовувалися. Адже на змаганнях треба вміти розподіляти свої зусилля», – зазначив декан хімічного факультету ДНУ, професор Віктор Варгалюк. Учасникам олімпіади запропонували, зокрема, дослідження кінетики хімічної реакції, завдання з аналітичної хімії – за допомогою певних прийомів розрізняти за властивостями речовини, наймолодші учні синтезували прості неорганічні речовини.

До складу журі увійшли близько 40 вчителів, методистів, викладачів ВНЗ. Багато з них – колишні учасники й переможці всеукраїнських і навіть міжнародних олімпіад. До речі, декан хімічного факультету ДНУ Віктор Варгалюк свого часу теж неодноразово був переможцем всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії. Варто також відзначити, що учнівська команда України, яка виступала у 2015 році на Міжнародній олімпіаді з хімії, привезла чотири срібні медалі, що свідчить про достатньо високий рівень України у цій галузі знань.

Підтримати своїх вихованців приїхали керівники обласних учнівських команд. Ірина Арзуманова, керівник команди з Миколаївської області привезла представників усіх класів: «Наш одинадцятикласник мріє вступити до ДНУ. Він дуже радий екскурсії, яка запланована для учасників олімпіади, бо познайомиться ближче з містом, у якому хоче навчатися. Учні вже пройшли теоретичні тури і сьогодні налаштовані на експериментальний етап. Хімія взагалі – експериментальна наука, а діти, як відомо, дуже полюбляють експерименти. Як нам було проанонсовано, сьогодні їм нададуть багато можливостей, щоб відчути себе справжніми хіміками. Кожного року на таких олімпіадах виконуються складні завдання, ми розуміємо, що вони орієнтовані на міжнародний рівень. Тож набуваємо нового досвіду, робимо певні висновки і, відповідно, плануємо, над чим працювати далі», – розповіла Ірина Арзуманова.

Керівник команди Херсонської області Микола Глазунов відзначив: «З минулого року готували учнів за програмою Всеукраїнських учнівських олімпіад з хімії. У нашій області з дітьми працювали викладачі ВНЗ: готували їх до олімпіади на кафедрах, лабораторні практикуми вони проходили разом зі студентами. Хімія – наука, яка вбирає в себе знання і фізики, і математики, і біології. Зазначу, що виникали проблеми з математичними здібностями учнів, роботою з калькулятором. На майбутнє плануємо, перш за все, системно готувати до олімпіад восьмикласників, а по-друге, орієнтуватися на міжнародні змагання. Для того, щоб представляти гідно область на олімпіадах з хімії, потрібно мати гарні матеріально-технічні бази. Сподіваємося, що обласні ради більше приділятимуть уваги обдарованій молоді, забезпечуватимуть середню та вищу школу сучасними приладами. Адже прилади, з якими працюють хіміки, дуже швидко зношуються».

Віктор Варгалюк розповів, що востаннє на базі хімічного факультету ДНУ Всеукраїнська олімпіада проходила у 2002 році. «До 2000-х років Дніпропетровськ був центром хімічної освіти, і олімпіади постійно проводилися у Дніпропетровську, – зазначив Віктор Федорович. – Наш факультет настільки потужний, що на відміну від багатьох інших ВНЗ України, може провести в один день весь експериментальний тур. Бажаю учасникам проявити творчість на цьому етапі, досягти того, чого бажає молода людина – своєї вершини. Звичайно, не всі будуть переможцями, але не потрібно з цього приводу відчувати дискомфорт. А навпаки, відчути поштовх, щоб ще добре попрацювати і наступного разу вибороти перемогу».

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram