Версія для друку

Мужність і краса очима волонтерів

5 березня у Діорамі історичного музею імені Д. Яворницького Дніпропетровська відбулося відкриття фотовиставки «Переможці» – проекту журналу Viva та ТСН. Проект розповідає про історії 17-ти бійців АТО та однієї жінки-волонтера, які втратили кінцівки під час подій на Сході України. Його основою стала серія фотографій відомого українського фотографа Олександра Мордерера та арт-директора Тетяни Рубльової. Експозиція демонструє, що люди з протезами – повноцінні члени суспільства, які, як і інші громадяни, є щасливими, красивими та повними сил для нового життя. Дніпропетровські волонтери, в тому числі представники ДНУ ім. О. Гончара, першими відгукнулися після прем’єри в Києві й запросили фотовиставку «Переможці» у своє місто.

У 2016 році фотовиставка буде представлена в кількох містах США та Канади. Куратор проекту – Соломія Вітвіцька, телеведуча новин ТСН на каналі 1+1 наголошує, що головна мета проекту – змінити громадську думку, ставлення до людей з інвалідністю і показати, що українські герої після складних поранень залишаються повноцінними членами суспільства нарівні з іншими громадянами, адже вони красиві, сповнені сил для нового життя, щасливі та надихають інших.

Центр соціальних ініціатив і волонтерства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, який очолює доцент факультету психології Зоя Петрівна Бондаренко, завжди в центрі таких важливих заходів. Тож це була одна з багатьох наших доброчинних справ – знайомство з учасниками проекту, його організаторами та участь у проведенні виставки, зустріч з воїнами та волонтерами, які нам були вже відомі: Андрій Забігайло, Василь Пелиш, волонтер Анна Гвоздяр, куратор проекту Соломія Вітвіцька, головний редактор журналу VIVA Іванна Слабошпицька та радниця губернатора Дніпропетровської обласної адміністрації Ольга Горб. А ще красень Юрко Весельський, яким опікувалися наші студенти-волонтери, а нині вже випускники факультету психології спеціальності «Корекційна освіта» Дар’я Оніщенко та Катерина Париляк.

Високе почуття гідності викликали побачені знімки на виставці. Ці мужні люди справді надзвичайно красиві й гідні захоплення. Вони бачили пекло війни і, виживши там, більше нічого не бояться. Учасники проекту вражали команду «Переможців» своїм оптимізмом, упевненістю, і головне, кожен з 18-ти представлених у спецвипуску героїв – зразок незламності духу, нескореності й непереможності. Фотографії та історії цих людей надруковані у благодійному спецвипуску журналу Viva.

Учасники проекту, мужні воїни – молоді хлопці, які отримали складні фізичні ушкодження під час бойових дій, не впали у розпач, але водночас їм потрібна віра і наша психологічна підтримка. «Можливо, раніше на людей-інвалідів якось інакше дивився. Зараз у мене змінилось бачення цього. Я не відчуваю себе якимось нікчемним. Зараз мені потрібно ще більше тренуватись і не лінуватись. Хочу бути першим, аби хлопці, з якими я знову піду у розвідку, не сумнівалися в мені. Щоб могли на мене покластися», – зізнається боєць Володимир Васянович (Шуруп) на сторінках благодійного випуску журналу «Viva! Переможці!»

Олександра Кутас, волонтер і випускниця факультету психології ДНУ, а нині відома як модель з особливими потребами, сказала на відкритті фотовиставки у Дніпропетровську, що подібна ситуація виникла в Америці після війни у В’єтнамі: «Люди ризикують своїм життя, своїм здоров’ям, захищаючи батьківщину, і вони мусять знати, що коли повернуться, зможуть продовжувати своє життя на достойному рівні».

Свої міркування висловив учасник проекту Андрій Забігайло, боєць АТО: «Люди мають бачити, що життя не закінчується, коли ти втратив руку чи ногу. Життя триває, і йому треба радіти. У чоловіка протез ноги, може ходити на ньому цілий день: незручно, боляче трохи, та вибору немає, доводиться далі жити, але якщо сидіти, склавши руки, тобі само туди нічого не впаде».

Розумію, що їхнє життя ніколи не буде таким, як раніше… І ми, їхні сучасники, такі ж молоді люди, повинні прагнути, щоб їхнє майбутнє було комфортним, наскільки це можливо. Я сподіваюсь, що цей проект, бодай хоч трохи, допоможе їм та іншим героям реалізувати себе сповна, бо вони справжні переможці у всіх сенсах цього слова.

Виставка у Дніпропетровську буде тривати три тижні, в історичному музеї Д. Яворницького (Діорама), тож можна буде відвідати її усім небайдужим людям, мешканцям нашого міста, яке відоме своєю патріотичністю й волонтеруванням, й придбати журнал Viva зі світлинами мужніх воїнів, людей незвичайної вдачі й сили духу. Зібрані кошти використають на розвиток протезування в Україні. Студенти-волонтери нашого університету будуть добрими помічниками усім, хто завітає на виставку.

Насамкінець, хотілось би додати, що люди, які захищають свою Батьківщину, – це герої. Сподіваємося, що ми разом зможемо докласти зусиль, щоб міста в Україні ставали безбар’єрними, а наші герої, які живуть з протезами, відчували себе рівноправними громадянами. Волонтерська діяльність кожного з нас – це найменше, чим ми можемо допомогти та віддячити за їхню, дійсно-таки, велику справу.

Маргарита Ревега,
студентка спеціальності «Корекційна освіта», волонтерка Центру соціальних ініціатив і волонтерства
ДНУ ім. Олеся Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram