Версія для друку

«Живу бібліотеку» студентських доль збирали в ДНУ

Днями у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на факультеті психології відбувся цікавий захід – зустріч студентів з різних областей України під назвою «Жива книга».

Вона стала можливою завдяки проектам «Партнерська підтримка студентської молоді з числа переселенців з тимчасово окупованих територій», який реалізовують Соціально-психологічна служба та Центр соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, та «Міжкультурний діалог молоді». Останній – результат співпраці вінницької громадської організації «Прогресивні жінки» та різних ВНЗ України.

Розповідь про студентські заходи в різних регіонах України

Як розповіла провідний психолог Соціально-психологічної служби ДНУ Наталя Потапова, головна мета зустрічі – надати студентській молоді з різних регіонів України можливість спілкуватися, розповідати про себе. «Ми хочемо, щоб молодь західних і східних областей знаходила порозуміння, щоб разом вона створювала єдину Україну. Спілкування у невимушеній атмосфері надасть можливість дізнатися більше один про одного, обмінятися інформацією, яку не можна знайти у медіа. Ми вже були на подібному заході у Вінниці, тепер влаштували такий у себе», – сказала Наталя Василівна.

Родзинка зустрічі – її незвичайний формат. Кожен доповідач уявив себе книгою, дав їй назву і у такий спосіб презентував свій виступ. Для того, щоб відбувся справді міжкультурний діалог, були запрошені гості із західних областей України: Вікторія Поліщук з Луцька, Василь Садовий з Тернополя та Владислав Лець з Кременчука. Серед учасників, які представляли наш університет, були студенти-переселенці з Донецької області: Христина Грибанова з Костянтинівки та Ростислав Донцов з Макіївки Донецької області. До їхньої команди приєдналися волонтери Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ Станіслав Брижак та Анастасія Мєлєх.

«Я розповідатиму про те, як дістався сюди два роки тому, як вступив до ДНУ, – хвилююче говорив до присутніх студент другого курсу факультету психології Ростислав Донцов. – У мене все склалося щасливо. Я обрав Дніпропетровський національний університет тому, що знав: тут чудовий факультет психології».

Робота у малій групі – ініціативи, які реалізують студенти Луцька

«Я – пригодницький роман, який називається «За лаштунками», – поділилася юна журналістка Вікторія Поліщук. – У ньому йдеться про моє місто, про його особливості, роботу, від якої я у захваті».

Владислав Лець, студент другого курсу факультету права, гуманітарної і соціологічної науки Кременчуцького національного університету імені Остроградського уявив себе книгою «Від мрії до реальності». Юнак бере активну участь у громадському житті своєї області, п’ять років займається реалізацією молодіжної політики в Кременчуці. «Моя доповідь про те, що людина може починати робити кар’єру з 14 років», – розповів Владислав.

Президент громадської організації «Прогресивні жінки» Наталя Козлова розповіла про особливості проекту «Міжкультурний діалог молоді», в рамках якого відбувся захід: «Ми хочемо, щоб молодь різних регіонів України більше спілкувалася, потрібно розвіювати міфи, що існують у мешканців різних її частин стосовно одне одного, – наголосила вона. – З цією метою ми влаштовуємо подібні заходи у різних містах країни. У рамках нашого проекту були організовані фокус-групи, що допомогли провести плідні дослідження. Результати досліджень засвідчили: молодь зі Сходу знає про своїх західних сусідів більше, ніж вони про неї».

Жива «бібліотека», яку було зібрано на міжвузівській зустрічі у ДНУ, стала цікавим явищем. Юнаки та дівчата з різних куточків країни розповідали про свої перемоги і здобутки. «Мені було дуже приємно, що наші студенти-волонтери не просто дібрали і презентували цікаві матеріали про наше місто, про Alma-mater, про напрями волонтерської роботи, а й успішно дебютували у ролі ведучих та модераторів цього студентського заходу», – сказала керівник Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ ім. Олеся Гончара Зоя Бондаренко.

Станіслав Брижак, який презентував ідею реального спілкування у молодіжному і дитячому середовищі, поділився своїми враженнями щодо проведеного заходу: «Жива книга» – це унікальний спосіб донести іншим людям свою ідею чи своє бачення багатьох справ, це прекрасний спосіб переконатися і зрозуміти «тут і зараз», чи підтримають тебе, чи твоя думка насправді є важливою для суспільства й інших людей, чи варто й надалі докладати певних зусиль у цьому напрямі, чи цей захід дійсно-таки є тим живильним джерелом для знаходження розуміння, підтримки й істини, якщо хочете. Було дуже цікаво й пізнавально».

Cтудент ДНУ Ростислав Донцов, переселенець з Донецька, презентує власні ідеї щодо молодіжних ініціатив

Волонтер факультету психології Анна Дяченко, студентка групи ДС-13-2, розповіла: «Цей захід – прекрасна можливість пізнати інтереси і цілі студентів інших регіонів. Спільно ми чудово провели час! Дізнались про особливості їхніх міст. З радістю розповідали гостям про наше місто. Мали можливість відвідати культурно-діловий центр «Менора» та побувати в музеї «Пам’ять єврейського народу та Холокост в Україні». Я, як і наші гості, вперше там побувала: стільки вражень! Ми чудо провели час за спілкуванням з новими нашими друзями!»

Керівник соціально-психологічної служби ДНУ Вікторія Лазаренко підкреслила, що цей захід є новою формою психологічної роботи. Важливим є те, що саме студенти виявили зацікавленість і перейнялися ідеєю участі у такий спосіб спілкування один з одним й студентами різних регіонів України. Крім того, організація таких заходів є ще й можливістю почути живе слово, потренувати та розвинути комунікативні здібності, виявити свої та наочно побачити емоції інших, потренувати свій емоційний інтелект.

Студентів, які взяли участь у заході, поєднувало прагнення до спілкування, а, значить, мета проекту досягнута.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram