Версія для друку

Литва надає пріоритет українським університетам

Про це заявив під час візиту до Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Маріс Януконіс.

Основною метою візиту є інтенсифікація академічних обмінів між університетами двох країн, в чому Посольство Литовської Республіки обіцяє надавати сприяння. «Дніпропетровський національний університет з 1994 року співпрацює з литовськими університетами, – говорить ректор, професор, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков. – Найрезультативнішою є співпраця з Вільнюським університетом, причому це був дійсно обмін студентами, тому що не тільки наші студенти навчалися в Литві, а й студенти з Вільнюса навчалися в ДНУ. Сьогодні наші університети спільно працюють над реалізацією Темпус-проекту Європейської Комісії, що передбачає впровадження в українських ВНЗ мультилінгвальної освіти. І ми із задоволенням констатуємо, що, завдяки реалізації цього проекту, в ДНУ відкрита спеціальність «Мультилінгвальна освіта», перша в Україні, і ми будемо поширювати набутий досвід», – наголосив Микола Вікторович.

«Сьогодні ми спостерігаємо зростання інтересу до України з боку литовських університетів, тому Посольство буде сприяти розширенню академічних зв’язків, – наголосив пан Посол. – Нам приємно чути про плідну 20-річну співпрацю з Вільнюським університетом та іншими науковими установами. Також ми вдячні за підтримку, яку надає ДНУ Молодіжному Євроатлантичному безпековому форуму, який відбудеться в Дніпропетровську в квітні», – зазначив пан Маріс Януконіс.

Під час зустрічі відбувся обмін пропозиціями щодо подальшої співпраці між науковцями ДНУ та деканом факультету політичних наук і дипломатії Університету Вітаутаса Великого, професором Лекісом Шарунасом. Про досвід виконання спільних проектів та пропозиції своїх підрозділів розповіли декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ, професор Ірина Попова, завідувач кафедри англійської філології, професор Алла Анісімова, декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин, професор Олександр Токовенко, завідувач кафедри зоології та екології, доцент Віктор Гассо. Пан Лексіс Шарунас розповів про міжнародну стратегію Університету Вітаутаса Великого, який він представляв, наголосивши, що українським ВНЗ сьогодні надається пріоритет. У складі університету 10 факультетів, переважно гуманітарних, 15% викладачів і 10% студентів – іноземці. Викладається більше 30 мов. Для молодих науковців університет пропонує 18 докторських програм.

Найбільше зацікавлення з обох сторін викликала можливість навчання студентів за програмою двох дипломів, над чим університети й будуть працювати в подальшому.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram