Версія для друку

Студенти ДНУ дізналися, як протистояти інформаційним атакам

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав фахівець з інформаційних війн та способів їх протидії Всеволод Зеленін. Він провів для студентів майстер-клас «Психологічна безпека в умовах інформаційної війни».

Захід пройшов за сприяння керівництва Центру підготовки та реабілітації військових «Світлячок» та студради ДНУ. Зі знаним майстром технік нейролінгвістичного програмування, кандидатом психологічних наук, доцентом Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій НПУ ім. М. П. Драгоманова прийшли поспілкуватися студенти-психологи, історики, політологи, філологи, міжнародники. «Сьогодні багато молоді, яка може бути тією політичною елітою, що захищатиме Україну, створюватиме інформаційну безпеку. Вважаю, що в нас є багато патріотів, які поки що не є професіоналами, – відзначив Всеволод Зеленін. – Моє завдання – зробити так, щоб вони навчилися боронити Україну в інформаційному просторі».

Для дніпропетровських слухачів Всеволод Зеленін підготував кілька цікавих практичних алгоритмів: як відстежити, що вас інформаційно атакують, яким чином боронитися, як відповідати. Майстер-клас був насичений прикладами, відеоматеріалами, плакатами. «Як себе захистити? Спочатку варто усвідомити, що є інша думка і що це нормально. Ви маєте навчитися зберігати внутрішній спокій: якщо ви відчуватимете себе убезпеченими, все буде гаразд, – радить Всеволод Зеленін. – По-друге, варто зрозуміти, що ви не є тією людиною, котра хоче переконати іншого в неправоті. А також зрозуміти, яку технологію застосували до вашого опонента, де і яким чином на нього впливали, та повернути його до реальності. Ви маєте зрозуміти, де саме викривлена реальність».

«В Україні багато людей, які пояснюють суспільно-політичну ситуацію, і мало тих, хто розуміє, як вона вибудовується, – вважає Всеволод Зеленін. – Як впливати на цю ситуацію, як зробити так, щоб ми перемогли? Я хочу, щоб ви були тими, хто зацікавлений у захисті України, і хоча б у своєму оточенні, в побутовому спілкуванні відстоювали Україну. Ви можете це робити. І вже сьогодні Україна отримає у вашій особі принаймні одного бійця. Ми боремося не проти Росії, ми боремося за Україну. За Україну у вашому серці, у вашій душі».

Всеволод Зеленін познайомив студентів з техніками нейро-лінгвістичного програмування. Зокрема, це нейросемантична трансформація реальності в історії, що включає в себе узагальнення, видалення та викривлення. Наприклад, нам багато років прищеплювали думку про те, що українці ніколи не перемагали, запрошували іноземних князів, бо самі не могли управляти на своїй землі. Тобто з окремих випадків робилися узагальнення. У той час, як в українській історії можна знайти багато позитивних прикладів. Також лектор пояснив техніки «Вибір без вибору», «Лінія часу», «Технологія фреймінгу», техніка «Якоріння», «Добре структурований результат», «Зміна субмодальності», «Формування актуального майбутнього», «Технологія впливу на масове несвідоме через використання частки «не», «Техніки демобілізації через внутрішньо-особистісний конфлікт».

Всеволод Зеленін наголошував: якщо у людини є внутрішньо-особистісний конфлікт, її легко перемогти. Поки люди сперечатимуться, тобто поки існують міжособистісні, міжгрупові конфлікти чи конфлікти в межах національного простору, Україна буде нічийною.

«Нам, студенти, не вистачає допомоги від вас, – звернувся до молоді Всеволод Зеленін. – Ви легко можете створювати проукраїнський «продукт» у соцмережах, адже ми господарі свого інформаційного простору. Вкидати у соцмережі факти про перемоги українців, наповнювати новим змістом старі пісні (техніка фреймінгу)». Лектор порадив, що найперше потрібно перемогти всередині себе – вичавлювати демотивацію, розпач, сумніви.

Студентська аудиторія цікавилася, чи спостерігаються зміни в психологічних характеристиках українського соціуму за останні два роки. За спостереженнями Всеволода Зеленіна, сьогодні в українців відбувається відродження менталітету та деколонізація мислення. Студенти також запитували, чи повинні й українські ЗМІ «промивати мізки» громадянам на зразок російських, чи повинні бути об’єктивними. Інформаційник зазначив, що нам не треба уподібнюватися до росіян, а вибудовувати історично властиву нам суб’єкт-суб’єктну парадигму відносин, яка передбачає рівноправність у стосунках.

Всеволод Зеленін відзначив, що почувається сьогодні в Україні, як лікар під час епідемії: водночас і цікаво, і страшно заразитися.

Після захоплюючого майстер-класу, який тривав більше, ніж очікувалося, студенти оточили лектора, щоб ще поспілкуватися з ним та придбати надзвичайно актуальну книгу Всеволода Зеленіна «По той бік правди. НЛП як зброя інформаційно-пропагандистської війни».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram