Версія для друку

На часі інтернаціоналізація вищої освіти

Протягом листопада 2015 року виконувався українсько-польський проект «Інноваційний університет і лідерство. Фаза ІІ: забезпечення якості та інтернаціоналізація», що реалізується на базі Варшавського університету за підтримки Спілки ректорів вищих навчальних закладів України та Міжнародного фонду досліджень освітньої політики.

Для участі в даному проекті було подано 200 заявок від провідних вищих навчальних закладів України та обрано 20 учасників. Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара представляла завідувач кафедри міжнародної економіки і світових фінансів Марина Литвин.

Проект передбачав курс тренінгів, що проходили на базі Варшавського університету, а також індивідуальні консультації з провідними польськими науковцями та експертами в галузі освіти й науки. Під час обговорень професор Б'янка Шивінська охарактеризувала популяризацію вищої освіти з точних та технічних наук, а професор Тарас Фініков закцентував увагу на Законі України «Про вищу освіту» та його впливі на реформування національної освітньої системи. Зокрема, він визначив ключові інновації нового Закону України «Про вищу освіту», проблеми імплементації та наслідки прийняття на рівні системи освіти в цілому, на рівні ВНЗ, на рівні стейкхолдерів вищої освіти.

У продовження обговорення досвіду Варшавського університету польські експерти та управлінці в галузі освіти провели низку лекцій та семінарів. Зокрема, були розглянуті питання функціонування інформаційних систем та інтернаціоналізації вищого навчального закладу (доц., д-р Яніна Мінцер-Дашкевич), системи вступу та інтернаціоналізації ВНЗ (Єва Щепанек), оцінювання з метою розвитку (д-р Сильвія Яскула і проф. Лешек Корпоровіч), організації системи навчання та інтернаціоналізації ВНЗ (доц., д-р Анна Роснер), міжнародних дослідницьких програм (Діана Пустула), програми Horyzont 2020 (д-р Станіслав Кордашевіч), міжнародної співпраці ВНЗ (проф. Богдан Шляхта), трендів та проблем управління вищої освіти в ЄС (Агата Врочинька і проф. Павел Стемпєнь), функціонування міжнародної гуманітарної школи (проф. Роберт А. Сухарські), міжнародних дослідницьких програм (д-р Юстина Олько), управління міжнародної співпраці Варшавського університету (Сильвія Саламон і Катажина Коздра), системи стипендії і визнання освіти (д-р Богуслав Шиманскі), неетичної поведінки у ВНЗ – техніки і процедури її уникнення (проф. Іренеуш Бялецкі).

Зазначимо, що одним з результатів участі в проекті фахівців факультету міжнародної економіки ДНУ, а саме професора Наталі Стукало у 2014 р. та доцента Марини Литвин у 2015 р. стало підписання двостороннього договору між Варшавським університетом та Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара.

Наступним етапом реалізації проекту «Інноваційний університет і лідерство. Фаза ІІ: забезпечення якості та інтернаціоналізація» було формулювання учасниками проектних ідей. Так, проектна ідея науковців ДНУ полягала в розробці стратегії інтернаціоналізації факультету міжнародної економіки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Презентація результатів реалізації проекту запланована на квітень 2016 року в місті Києві.

Кафедра міжнародної економіки і світових фінансів
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram