Версія для друку

Відеолекція Посла ЄС в Україні для студентів ДНУ

Інформаційний центр ЄС при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара долучився до телемосту за участю Голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінські. Тема зустрічі – «Децентралізація та регіональна політика».

Подібні заходи проходять вже втретє за останній місяць у різних містах України. Як відзначають організатори, процес децентралізації є нелегким, і в першу чергу, потрібно доносити до громадян правильні уявлення про нього, пояснювати необхідність цього процесу. Послухати лекцію Яна Томбінські у режимі відеоконференції до Компетентнісного центру ДНУ прийшли студенти факультету міжнародної економіки, факультету суспільних наук та міжнародних відносин, факультету систем і засобів масової комунікації. На зв’язку були також представники Інформаційного центру ЄС у Львові.

Координатор Інформаційного центру ЄС при ДНУ Ірина Сова відзначила, що студенти університету готові до цікавої та змістовної розмови з Послом ЄС в Україні.

Ян Томбінські говорив про те, як приклад Європи може допомогти Україні, зокрема, як надавати повноваження на рівні місцевого самоврядування і для чого це потрібно. «В Україні необхідно «поламати» погані схеми, які діяли понад двадцять років, – відзначив Ян Томбінські. – З боку ЄС Україна отримує величезну допомогу, щоб запустити реформи в Україні, надати цьому процесу динаміки. Основне питання зараз: як розділити компетенції на локальному рівні. І наша допомога полягає в тому, щоб передати досвід, який допоможе вам уникнути помилок. Досвід ЄС полягає у відокремленні центральної влади від регіональної. А специфіка європейської моделі, як ви знаєте, в тому, що людину поставлено в центр уваги». Ян Томбінські нагадав, що приймаючи будь-яку допомогу, українцям варто пам’ятати: своє майбутнє потрібно брати у свої руки.

Від студентів ДНУ ім. О. Гончара пролунало запитання до Яна Томбінські, чи потрібно враховувати специфіку регіонів при проведенні децентралізації. «Загалом розвиток регіонів не повинен суперечити цілісності держави, – сказав пан Посол. – При цьому регіони можуть мати різні джерела зростання. Сьогодні більшість громад в Україні потребують допомоги, вони є дефіцитними. Але варто знати, що громади – це джерело багатства». За порадою Яна Томбінські, в Україні потрібно відкрити шлях здорової конкуренції між регіонами, пропонуючи їм виконувати найрізноманітніші проекти й завдання.

Дніпропетровських студентів цікавило також, яким способом найкраще популяризувати ідеї децентралізації. Ян Томбінські вважає, що потрібно демонструвати приклади тих країн, які пройшли процес децентралізації. Для України був би цікавий досвід великих територіальних держав – Чехії та Словаччини. Досвід інших країн можна залучати і через співпрацю на регіональному рівні з країнами-партнерами.

Запитували, чи є загроза децентралізації через воєнний конфлікт в Україні. На що Ян Томбінські зауважив, що все залежить від відповідальності людей, залучених до децентралізації. «Всі вже в Україні повинні були зрозуміти, що без реформ нічого на краще не зміниться. Ви, українці, на Майдані, самі закликали до змін через європейський шлях», – наголосив Ян Томбінські.

Голова представництва ЄС в Україні, спілкуючись з представниками Львова і Дніпропетровська переконався, що в подальшому під час таких зустрічей потрібно залучати експертів. Адже перелік тем, який хвилює громадян, великий і необхідно мати більше компетенції, щоб відповідати на важливі й актуальні запитання. Організатори попрохали надсилати свої запитання на електронну адресу Представництва або звертатися до координаторів місцевих Інформаційних центрів ЄС. А також на наступні зустрічі запрошувати більше представників влади, посольств, регіональних ЗМІ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram