Версія для друку

Принц Лоран Бельгійський у ДНУ: «Гарний екологічний стан – ключ до кращого здоров’я»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала бельгійська делегація у складі Принца Лорана Бельгійського, Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Бельгія в Україні Люка Якобса, президента Асамблеї європейських регіонів Ханде Базатлі та голови українського офісу Асамблеї В’ячеслава Березного. Метою візиту поважної делегації була розмова з українськими студентами на тему захисту навколишнього середовища.

Представник королівського сімейства, що вперше завітав до дніпропетровського університету, спочатку провів офіційну зустріч з ректором ДНУ професором Миколою Поляковим та проректором з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайлом Дяченком. Під час спілкування ректор М.Поляков ознайомив гостей зі структурою та основними напрямами діяльності дніпропетровського класичного університету, а також представив короткий огляд співпраці з бельгійськими вищими навчальними закладами. Сьогодні ж гості з Бельгії завітали з метою налагодження співпраці з екологічних питань. Враховуючи це Микола Поляков зазначив, що ДНУ ім.О.Гончара вже давно підтримує різні проекти, що сприяють покращенню екологічного стану у нашому місті. «Ми розуміємо, що маємо всі разом працювати над проблемами навколишнього середовища. Тому залюбки беремо участь у подібних ініціативах місцевої влади, пропонуючи досвід наших викладачів та ініціативи молоді», – підкреслив Микола Вікторович.

Цікаво, що Його Високість Принц Лоран Бельгійський є відомим в Європі діячем зі збереження навколишнього середовища та розвитку екологічно чистих технологій. Як він зізнався дніпропетровським студентам, сам він себе називає «екологічним» підприємцем, який вже довгий час займається впровадженням різних природоохоронних проектів. Його діяльність спрямована, насамперед, на те, щоб змусити людей замислитися над екологічним майбутнім планети. Так, у коло його інтересів входять питання запобігання новим техногенним катастрофам та загальне зменшення негативного впливу діяльності людини на навколишнє середовище.

У виступі перед студентами Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Принц Лоран Бельгійський презентував природоохоронну концепцію свого фонду, що вже застосовується у деяких країнах світу. Насамперед, він загострив увагу слухачів на тривожних тенденціях, пов’язаних з погіршенням стану навколишнього середовища у світі. «За даними ООН, необережна, а часом, безвідповідальна діяльність людини провокує появу дедалі більшої кількості негативних наслідків для здоров’я самої людини. Вже зараз відзначається значний зріст як фізичних (онкологічні та інші патології), так і психологічних захворювань (розвиток депресійних та суїцидальних настроїв). Отже, можна сказати, що гарний стан екології – це запорука здоров’я людства», – підкреслив Лоран Бельгійський.

На думку гостя, сьогодні всі правила користування природою мають бути оновлені, щоби людству не довелося платити занадто високу ціну в майбутньому. У цьому питанні Принц Лоран Бельгійський прагне відійти від традиційного бачення, саме тому активно звертається до реальних студентських порад. Він переконаний, студенти повинні об’єднуватися і реагувати. «Я хочу вселити впевненість у вас, що молодь повинна бути учасником змін в питаннях захисту навколишнього середовища. Повірте, ваш вік зовсім не має значення. Вже зараз на вашому студентському рівні ви можете виявляти конкретні екологічні ініціативи, тим самим роблячи свій внесок у розвиток українського й світового середовища. Ваш голос враховується!» – запевнив Його Високість Принц Лоран Бельгійський.

Цю ж тезу підкреслила і президент Асамблеї європейських регіонів пані Ханде Базатлі, яка, неодноразово буваючи в Дніпропетровську, добре розуміє екологічні виклики і завдання регіону. «Пропонуємо вам співпрацю задля покращення екологічної складової вашого рідного регіону. Наша Асоціація – це одна велика сім’я, яка налічує 260 членів з 27 європейських регіонів. Ми тісно співпрацюємо й обмінюємося думками зі студентством. Так, у нас існують програми обміну для студентів останніх курсів, тож запрошуємо і вас долучитися до досвіду своїх іноземних колег», – запропонувала українським студентам пані Х.Базатлі.

Також впродовж зустрічі відбулася активна дискусія Принца Лорана Бельгійського зі студентами, які розповіли про свій досвід участі в екологічних проектах. І на підтримку молодіжних ініціатив гості наостанок закликали студентів ДНУ надавати свої унікальні ідеї та пропозиції до українського представництва Асамблеї європейських регіонів, щоби разом віднайти творчий шлях вирішення світових екологічних проблем.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram