Версія для друку

Новий сезон гуртка кафедри всесвітньої історії

У Науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося відкриття нового «сезону» гуртка кафедри всесвітньої історії історичного факультету.

Місце для проведення заходу було обрано гуртківцями не випадково, оскільки історики університету мають значний досвід співпраці та цікавого спілкування з нашою бібліотекою. Перша зустріч керівника гуртка, доцента кафедри всесвітньої історії Ольги Миколаївни Каковкіної зі студентами мала на меті презентувати певну програму діяльності на наступний навчальний рік.

Учасникам зустрічі було запропоновано основні тематичні напрями роботи та обговорення на 2015-2016 н. р.: «Символіка слов'янських країн» та дослідницький проект «Україна та українці у «соцтаборі» у спогадах сучасників».

Мета цього проекту – створити базу респондентів та свідчень про одну з важливих сторінок вітчизняної історії, з'ясувати через бачення свідків доби особливості міжнародних відносин України з європейськими країнами з комуністичними системами, відкрити світ за межами радянської України через спогади тих, хто подорожували у якості туристів до Югославії, Болгарії, Чехословаччини, працювали у промисловості чи навчальних закладах, відбували службу у контингентах збройних сил СРСР у Східній Німеччині, Чехословаччині чи Угорщині…

Для істориків актуальність цього дослідження визначається маловивченістю неофіційного зрізу відносин усередині «соціалістичного табору» протягом 1945-1991 рр. за участю України та слабким залученням практики досліджень з усної історії щодо цього періоду. Перший етап пошукової роботи передбачає теоретичну підготовку учасників: планується на зібраннях гуртка познайомити студентів з особливостями усної історії як галузі історичних досліджень та її методологією.

Саме презентація дослідницького проекту, учасниками якого мають стати гуртківці, а також усі бажаючі, спонукала звернутися за допомогою до працівників бібліотеки …

Наші друзі з бібліотеки разом з Людмилою Миколаївною Лучкою, кандидатом історичних наук, заступником директора з науково-методичної роботи, підготували чудову виставку видань, які проілюстрували різні аспекти взаємовідносин УРСР з країнами соцтабору. На виставці були представлені наукові, науково-популярні, художні видання, періодика. На полицях бібліотеки було експоновано літературу болгарською, чеською, словацькою, польською, угорською, румунською мовами, що засвідчило значний ресурс бібліотеки, її можливості відповісти на різноманітні питання стосовно теми.

Людмила Миколаївна надзвичайно цікаво розповіла про історію формування бібліотеки, її сучасні фонди, принципи бібліотечного наповнення ресурсів у часи тоталітарної України.

Пропозиція наукового дослідження О. М. Каковкіної та розповідь Л. М. Лучки викликали жвавий відгук у студентської аудиторії. Учасник заходу, студент 2 курсу історичного факультету Ярослав Таранущенко зазначив: «Коли ми відвідали Інститут археології Вроцлавського університету в рамках спільної українсько-польської археологічної експедиції, то найперше, чим ми обмінялися з польськими колегами – це були книжки. Польські вчені зазначили, що в умовах економічної кризи для них є принциповим зберегти книжковий обмін з українськими науковими центрами. Саме тоді я вперше задумався над тим, що книжки є агентами міжнародних відносин. Після сьогоднішнього засідання гуртка я утвердився у цій думці».

Запрошуємо усіх колег та студентів до співпраці у пошуку респондентів!

Валерія Лавренко,
доцент кафедри всесвітньої історії,
заступник декана історичного факультету з міжнародних відносин


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram