Версія для друку

Досвід медіації для студентів-правників

Студентки юридичного факультету ДНУ взяли участь у V Міжнародному семінарі з медіації, який з 2 по 4 жовтня 2015 року проходив у Львові за підтримки локальної групи Європейської асоціації студентів права (ELSA Ukraine).

Українська група ELSA вже втретє проводить міжнародний семінар з медіації. Ця тема стає все актуальнішою в наш час, адже кількість судових позовів тільки зростає, а враховуючи прийняття нещодавніх змін до законодавства – також буде зростати і сума судового збору. Окрім цих факторів, важливим чинником неефективності судової системи виступає і відсутність нормативної бази із альтернативних методів врегулювання конфліктів. В Україні закон про медіацію досі неприйнятий, до цього часу він знаходиться на стадії першого читання. Тож правове врегулювання медіації та його популяризація серед населення може значно зменшити навантаження на суди.

З огляду на це проведення третього семінару в Україні неабияк зацікавило студентів, науковців та практиків з даної тематики не лише з нашої держави, а й зі всієї Європи. Учасниками семінару, загалом, стали 30 студентів-правників та молодих юристів з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Львова, Івано-Франківська, Ужгорода, Одеси, Полтави та гості з Чехії, Греції та Італії. Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара на цьому заході з гідністю представляли студентки ІІІ курсу юридичного факультету Маргарита Машталір та Олеся Марченко.

Протягом триденної програми учасникам були представлені англомовні лекції від провідних експертів – члена Комітету міністрів при Раді Європи Алеша Зелара, діючого італійського медіатора Леонардо Лоренці та інших. «На цьому семінарі ми отримали змогу застосувати свої знання на практиці, зокрема, ми добре закріпили навички вирішення спорів шляхом медіації англійською мовою. Тобто участь у таких заходах сприяє підвищенню нашої освіченості, дає нам можливість контактувати з іноземними колегами чи навіть співпрацювати з міжнародними установами (такими, як Рада Європи, наприклад). Все це впливає на рівень авторитету нашого університету і в Україні, і на міжнародній арені в цілому», – підсумовують студентки-учасниці з ДНУ.

Юридичний факультет
ДНУ ім.О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram