Версія для друку

Вічні істини Павла Загребельного

Уже вшосте на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулися традиційні Загребельнівські читання. Цього року захід був присвячений 91-ій річниці від Дня народження майстра і мав промовисту назву «Вічні істини Павла Загребельного».

Мета непересічної події – закцентувати увагу на філософії життя автора безсмертних творів «Роксолана», «Диво», «Я, Богдан», наблизитися до розгадки таланту майстра і краще зрозуміти цього велетня духу.

«Першу Загребельнівську конференцію ми провели, коли Павло Архипович ще був живий, він схвалив її проведення, а також створення аудиторії, що носить його ім'я. Кожного року для наших читань ми обираємо новий аспект творчості письменника, – розповіла завідувач кафедри української літератури Наталія Олійник. – Цьогоріч нашим завданням було осмислення вічних істин Павла Загребельного. Це дуже цікава і багатогранна тема. Майстер прожив довге життя, досить щасливе, не дивлячись на те, що були в ньому голод і війна. Вісім повоєнних років він віддав нашому місту, нашому університету. У сьогоднішній події беруть участь студенти всіх курсів, всіх відділів нашого факультету, разом ми будемо розмірковувати над філософією життя цієї великої людини», – підкреслила Наталія Петрівна.

Аудиторію Павла Загребельного наповнили студенти і гості свята. Всіх присутніх об'єднувало бажання долучитися до яскравої події зі справжнім українським духом – вшанування пам'яті того, хто створив не один вічний образ української літератури, наповнивши її скарбницю справжніми діамантами. Осінні квіти, червоногарячі вишиванки усміхнених студенток, очікування чогось особливого – все це зробило атмосферу піднесеною і радісною.

Відкрила урочистий захід доктор філологічних наук Нінель Іванівна Заверталюк. Вона розповіла про життєве кредо майстра. «У лекції, що її Павло Архипович читав у Києво-Могилянській академії, він наголошував: «Бережіть нашу душу!» І це не просто позування, – наголосила Нінель Іванівна, – для митця його життєвим кредо, концептом всієї творчості було особливе ставлення й повага до життя свого народу, піклування про чистоту мови, відповідальність перед читачами, собою, державою, світом».

Зі спогадами про Павла Загребельного виступили відомі письменники Леся Степовичка та Володимир Луценко.

Справжніми подарунками для гостей свята став літературний полілог, де за публіцистичними й автобіографічними матеріалами Майстра була відкрита багатогранність його творчої майстерності, відтворена своєрідність авторського бачення життя, літератури, української історії. Лунали тексти творів Павла Архиповича, що вже стали класикою, а також думки відомих українських письменників і діячів культури – А. Дімарова, В. Базилевського, В. Дончика, М. Слабошпицького.

Потому творча група студентів і викладачів кафедри української літератури представила прем’єру літературно-музичного есе «Диво кохання...» – своєрідну інтерпретацію роману П. Загребельного «Диво», а ще запальні українські пісні у виконанні студенток факультету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram