Версія для друку

Студентам ДНУ прочитав лекції професор із Сінгапуру

На запрошення факультету міжнародної економіки ДНУ ім. О. Гончара відомий сінгапурський економіст, екс-лектор Наньянського технологічного університету Гарі Літ підготував чотири інтерактивні лекції на теми глобалізації та економічних моделей Сінгапуру й інших країн Південно-Східної Азії.

Як розповіла декан факультету міжнародної економіки ДНУ, доктор економічних наук, професор Наталія Стукало, зарубіжні спеціалісти вже не вперше відвідують дніпропетровський університет. «У ДНУ проводиться багато лекцій іноземними фахівцями для студентів різних спеціальностей з метою їхнього ознайомлення з економічним станом та стратегіями економічного розвитку різних країн світу. Зокрема, вже були прочитані лекції від європейських та американських експертів, тож нам видалося цікавим запросити іще й азійського спеціаліста, щоб він розказав майбутнім українським фахівцям про переваги економічних моделей розвинених країн Азії. Наприклад, Сінгапур за 50 років продемонстрував такий бурхливий розвиток, що з бідної країни перетворився на країну, яка нині має один із найбільших ВВП на душу населення в світі. Ось цей досвід наші студенти сприймають дуже позитивно. На таких зустрічах вони вчаться чомусь новому, і, безперечно, фіксують те, що можуть застосувати на практиці у нас, в Україні», – відзначила Наталія Вадимівна.

Необхідність поділитися досвідом успішного реформування країни з молодими іноземними спеціалістами відчуває і сам запрошений гість. «Наша компанія GL Training & Consultancy щороку проводить економічні дослідження у різних країнах світу. Цього року нас зацікавила Україна. Бо коли Президент П.Порошенко був у нас в Сінгапурі, ми зрозуміли, що Україна так само прагне до змін, як колись і наша країна. Ще 50 років тому Сінгапур був однією з найбідніших країн світу (біднішою навіть за деякі країни Африки), проте завдяки прагматичному реформаторству прем'єр-міністра Лі Кван Ю та цілеспрямованій розбудові політики «сильної держави» невдовзі зміг показати справжнє "економічне диво". Відтак, свою місію сьогодні ми вбачаємо в донесенні досвіду економічного зростання нашої країни, який також може використовувати Україна для свого реформування та побудови успішного майбутнього», – зазначив Гарі Літ. На відміну від Сінгапуру, який географічно є крихітною острівною державою та позбавлений більшості природних багатств, Україна, на думку гостя, володіє надзвичайно великим потенціалом. «Для ефективного розпорядження ним Україні було би важливо вивчити різні стратегії економічного розвитку. А, порівнявши східний (концепція "сильної держави") та західний підходи (розвиток вільної ринкової економіки), обрати найбільш близький варіант», – радить професор.

Власне, з презентацією азійського вектору розвитку і виступив перед дніпропетровськими студентами сінгапурський експерт. У лекції з промовистою назвою «Східно-азійське економічне диво – зростаючі дракони, ревучі тигри чи літаючі гуси?» ("The East Asian Economic Miracle – Rising Dragons, Roaring Tigers or Flying Geese?") він провів короткі історичні, культурологічні й економічні огляди Сінгапуру, Кореї, Японії, Китаю та інших країн азійського регіону, виважена політика яких дозволила свого часу перейти з "третього світу" в "перший". Серед головних факторів ефективних економічних перетворень у країнах Південно-Східної Азії Гарі Літ виділяє макроекономічну стабілізацію, сильну урядову політику, глобалізацію торговельних відносин, інвестиції в людський капітал та концепцію мультикультуралізму.

Багато що із досвіду азійських колег може бути справді корисним для нашої країни, переконані українські слухачі. Наприклад, студента спеціальності «Міжнародні економічні відносини» Олексія Миненка надихнув приклад Сінгапуру – невеликої багатокультурної держави, що за відсутності природних багатств досягла високих економічних показників, зробивши ставку виключно на трудові ресурси. «Думаю, Україна в ХХІ столітті, коли зв'язки між країнами постійно нарощуються, може так само успішно використовувати свій потужний людський потенціал», – розмірковує хлопець. А от третьокурсниці Діані Мудрак, що навчається за спеціальністю «Міжнародна економіка», сподобалася структура освітньої системи Сінгапуру, про яку вона почула на лекціях: «Мене найбільше вразило те, що в цій країні всі навчальні заклади є приватними, при цьому навчання спонсорує держава. Там існують спеціальні фонди навіть для учнів початкової школи! – захоплюється Діана. – Загалом, я багато чого нового дізналася для себе та своєї спеціальності, що планую використовувати далі. А ще мені було просто цікаво поспілкуватися з людиною, країна якої вже пройшла ті соціальні реформи, які сьогодні актуальні для нас», – підсумовує дівчина.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram