Версія для друку

Стипендія Президентського фонду «Україна» – це престиж і визнання

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося розширене засідання Вченої ради університету з нагоди призначення семи кращим студентам фізико-технічного факультету іменних стипендій Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна».

Вітаючи президента благодійного Фонду підтримки обдарованої молоді «Україна», почесного доктора університету, професора Л.Д. Кучму, викладачів, студентів та присутніх у залі випускників фізтеху–60, перший проректор ДНУ Олександр Кочубей представив останні здобутки Дніпропетровського національного університету у сфері освіти, науки та міжнародної діяльності. Зокрема, зі сцени був відзначений той факт, що, як і в попередні роки, Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара залишається лідером серед вищих навчальних закладів Дніпропетровської області. Високі показники тримає університет і в загальнонаціональних рейтингах. «Так, у минулому навчальному році ДНУ ім. О.Гончара посів друге місце серед ВНЗ центрального регіону України та увійшов у першу десятку вищих навчальних закладів України за кількістю поданих заяв про вступ на навчання. На сьогодні університет займає восьме місце за кількістю цитувань учених в наукометричній базі Scopus, дев'яте місце серед кращих класичних університетів України та увійшов до десятки в рейтингу університетів ЮНЕСКО «Топ-200 Україна», - зазначив Олександр Олексійович. Наголосили на засіданні Вченої ради й на активізації наукової співпраці з давнім та надійним партнером ДНУ в практичній підготовці спеціалістів для космічної галузі – Державним конструкторським бюро «Південне». «Найближчим часом планується підписання низки угод про виконання університетом науково-дослідних робіт на замовлення ДКБ «Південне» на значний обсяг коштів, – повідомив перший проректор ДНУ О.Кочубей. – Відтак, хотів би запевнити вас, шановний Леоніде Даниловичу й шановні випускники, що імідж нашої alma-mater, який утворювався всіма вами з початку шістдесятих років, як провідного класичного й космічного університету, буде не тільки збережений, а й примножений». У свою чергу, Леонід Кучма подякував рідному університету за можливість щороку святкувати «вересневі» зустрічі випускників ФТФ у теплій та дружній атмосфері.

Далі за доброю традицією відбулося вручення іменних стипендій Фонду «Україна». Цього року за відмінне навчання й активну участь у прикладній та науково-дослідній роботі були відзначені семеро наполегливих і старанних студентів фізтеху ДНУ, а саме: п’ятикурсники Олександра Борщова, Ангеліна Гунько, Анастасія Касян, Сергій Ніколін, Олександр Непогодін та Юрій Сизоненко і третьокурсник Юрій Шашко, який від імені студентів звернувся до Л.Д.Кучми з подякою. «Як ви знаєте, шлях фізтехівця не завжди легкий, під час опанування професії доводиться докладати багато зусиль і виявляти свої найкращі здібності. У цьому нам завжди допомагають викладачі, які не лише відмінно навчають, але й виховують молодь. А з нас і починається майбутнє України!», – підкреслив Юрій. Також на добру згадку Леоніду Даниловичу стипендіати презентували спеціальний дарунок – власноруч змайстрований радіоприймач. «Хай для вас із нього лунатимуть тільки добрі новини!», – побажали студенти. Зазначимо, що в цьому році стипендія Президентського фонду «Україна» складає одинадцять тисяч гривень.

За почесну справу підтримки молоді та високу оцінку студентських успіхів і старань президенту Фонду «Україна» висловили вдячність і випускники факультету – дворазовий стипендіат минулих років Максим Харченко та молодий спеціаліст ДКБ «Південне», аспірант кафедри проектування літальних апаратів Олександр Балдін. «З плином часу значення цієї стипендії тільки зростає. Особисто для мене вона стала не лише доброю матеріальною винагородою, але й подарувала певний престиж. Завдяки їй я здобув серйозне, більш поважне ставлення викладачів, взяв участь у різних цікавих наукових конференціях, познайомився з багатьма видатними людьми нашої галузі та зміг успішно зібрати матеріали для своєї кандидатської дисертації», – розповів володар стипендії 2006 і 2007 років Максим Харченко. Своїм же наступникам молодий спеціаліст космічної галузі побажав завзято вчитися, знайти себе і полюбити працю, а ще бути певними – найкращих студентів Президентський благодійний фонд обов’язково знайде і нагородить. Тим паче, що там переконані: в Україні чимало талановитих студентів, для яких необхідно створювати кращі умови для розвитку і професійного вдосконалення. «Дуже важливо, щоб, завершуючи навчання, молоді люди чітко знали, що зможуть працювати за обраною спеціальністю»,– наголосив президент благодійного Фонду «Україна» Леонід Кучма.

Неабияк задоволена обраним фахом студентка V курсу напряму «Авіоніка» Олександра Борщова. Дівчина виявляє помітні успіхи в опануванні навчальних дисциплін (має середній бал 95,7 та входить до списку кращих студентів факультету «ТОП-20»), а також бере активну участь у науково-дослідній роботі, що знаходить своє відображення в публікаціях у фахових збірниках та участі в наукових конференціях (XVI і XVIІ Міжнародні молодіжні науково-практичні конференції «Людина і космос», ІІІ Міжнародний Форум студентів, аспірантів і молодих вчених, V Міжнародна конференція «Космічні технології: сьогодення та майбутнє» тощо). Вона зізнається, своє професійне спрямування обирала виважено, прагнучи продовжити сімейну традицію: «З самого дитинства я розуміла, що мені подобається техніка, тому абсолютно свідомо вступала на фізико-технічний факультет Дніпропетровського національного університету, на кафедру систем автоматизованого управління, яку, до речі, закінчив мій батько». Сьогодні у якості молодого спеціаліста Олександра працює над вирішенням складних науково-технічних завдань, а саме прагне зазирнути в майбутнє супутникових систем. «У своїй дипломній роботі я створила імітаційну модель, тобто займалася пошуком найкращого варіанту системи з різновисотними сегментами для покращення супутникового зв'язку, адже прагну просунути свою країну у цій сфері. До того ж, я вже працюю у відповідному відділі в конструкторському бюро «Південне», де маю чудову можливість застосувати мої університетські знання», – розповідає дівчина.

Несе славні наукові традиції рідного фізтеху і випускник 2012 року, а нині аспірант, молодий працівник конструкторського бюро Олександр Балдін. «За освітою я проектант, проте зараз у КБ працюю у відділі двигунів. Це суміжний із моєю спеціальністю напрям: є багато спільного, хоча дечому доводиться іще вчитися. Проте для мене це дуже цікаво, це певний шлях саморозвитку», – відзначає хлопець. За здобуті знання він поважно дякує всім своїм викладачам. «Це професіонали найвищого рівня. В ті часи, зважаючи на закритість нашого факультету та секретність спеціальностей, перед ними ставилися такі завдання, що перевірку і певний відбір проходили тільки кращі з кращих. Тож потім вони передавали високе знання своєї справи нам, плекаючи у нашому молодому поколінні значну вимогливість», – розмірковує Олександр.

Продовжуючи органічний зв'язок поколінь фізтехівців ДНУ, на церемонії також вшанували ветеранів ракетно-космічної галузі. Зокрема, голова оргкомітету випускників ФТФ-60 Анатолій Тарасович Скачко урочисто подякував рідному університету за можливість відсвяткувати в його стінах такий поважний і хвилюючий ювілей – 60 років із дня вступу та 55 років закінчення фізико-технічного факультету ДНУ. Тоді дипломованими спеціалістами стали 340 випускників, 13 з яких нині є докторами наук, 49 – кандидатами, що працюють у різних куточках СНД у різних галузях.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram