Версія для друку

Як можна дбати про довкілля за допомогою сталої енергії

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара вперше пройшли Дні сталої енергії. У круглому столі, який відбувся з цієї нагоди, взяли участь співпрацівники і студенти економічного і фізико-технічного факультетів, представники Науково-дослідного інституту енергетики ДНУ.

«Загалом в Україні такі заходи проходять вже третій рік. Ми прагнемо ознайомити найширше коло громадськості з видами стійкої енергетики та правильним її використанням», – відзначила директор Науково-дослідного інституту енергетики ДНУ Лілія Накашидзе.

Про використання енергії сонячного випромінювання в житлово-комунальному господарстві розповів доцент кафедри двигунобудування фізико-технічного факультету Анатолій Трофименко. Студенти дізналися про енергоефективні будинки, застосування сонячних колекторів, теплових насосів, про успішний досвід Швеції та Норвегії у використанні відновлюваних видів енергії. Доповідач відзначив, що в Україні щороку патентуються близько 200 відкриттів у цій галузі. Тож наша країна має багато можливостей у застосуванні екологічно чистої енергії, яка не потребує додаткових перетворень та інших затрат.

Доцент кафедри статистики, обліку та економічної інформатики економічного факультету Тетяна Гільорме виступила з повідомленням «Альтернативна енергетика в контексті концепції сталого розвитку». Тетяна Вікторівна зупинилася на маркетингових аспектах, а саме енергетичній безпеці підприємств під час просування відновлюваної енергетики та інвестиціях у цю галузь. Доповідач зауважила, що будь-яке рішення, і в тому числі, маркетингове, повинне базуватися на комплексності. Тетяна Гільорме навела студентам цікаві факти, зокрема, що Американська школа альтернативної енергетики вважається найкращою у світі, що найвища, 164-поверхова, споруда в місті Дубаї повністю забезпечується альтернативною енергією.

Доповідь доцента кафедри маркетингу економічного факультету Сергій Касян стосувалася логістичного сервісу при впровадженні енергоефективних технологій в промисловій та комунальній сфері. Сергій Якович наголосив на важливості інтернет-діалогу при вирішенні логістичних проблем. «На економічному факультеті ДНУ реалізовується проект, у рамках якого здійснюються інтердисциплінарні дослідження з пошуку технологій, які б дозволили відмовитися від використання газу. Ми прагнемо роз’яснювати суспільству, як дбати про довкілля», – відзначив Сергій Касян.

Організатори заходу запропонували учасникам переглянути науково-популярний фільм про шведське місто Мальме, яке використовує лише відновлювану енергію і демонструє екологічне життя. І хоча у цьому північноєвропейському місті сонячні дні – рідкість, навіть цієї сонячної енергії цілком вистачає для забезпечення потреб мешканців.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram