Версія для друку

Україна-Польща: програма двох дипломів для студентів ДНУ

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Вищої школи менеджменту охорони праці в Катовіцах (Польща) на чолі з президентом ВШМОП Малгожатою Сікорською. За результатами візиту між ДНУ ім. О.Гончара та польським навчальним закладом була підписана рамкова угода про міжнародне співробітництво.

На церемонії підписання угоди зі сторони Дніпропетровського національного університету були присутні: перший проректор Олександр Кочубей та проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Дяченко, а також керівники тих підрозділів університету, які вже мають досвід успішної співпраці з польськими партнерами, а саме: декан юридичного факультету Ольга Соколенко і декан економічного факультету Сергій Смирнов, а також співголови Українсько-польського центру ДНУ ім. О. Гончара – декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Ірина Попова і декан історичного факультету Сергій Світленко. До складу польської делегації входили: заступник президента ВШМОП Анна Сікорська та директор міжнародного відділу Юрій Маслак.

Проректор ДНУ О.Кочубей підкреслив, що співробітництво з польськими освітянськими та науковими установами для Дніпропетровського національного університету має велике значення. «Активна співпраця з нашими польськими колегами розпочалася ще в 1994 році. За цей час було реалізовано 12 угод про міжнародне співробітництво ДНУ з такими відомими університетами Польщі, як: Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської, Лодзький технічний університет, Університет м. Лодзь, Варшавський університет, Вроцлавський університет, Гуманітарна академія м. Пултуськ, Краківський педагогічний університет, Познанський економічний університет, Університет в Білостоці, Вища школа економіки та інновації. Студенти та співробітники ДНУ постійно навчаються, стажуються, виконують спільні наукові роботи, а також беруть участь у художніх пленерах та міжнародних змаганнях у різних навчальних і науково-дослідницьких закладах Польщі. Крім того, з 2009 року в Дніпропетровському національному університеті на базі історичного факультету та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ успішно діє Українсько-польський науково-культурний центр. І сьогодні ми продовжуємо поглиблювати зв’язки між нашими країнами, тож з радістю скористаємося нагодою отримати ще одного партнера з Польщі», – привітав іноземних гостей Олександр Олексійович.

Учасники польської делегації, у свою чергу, розповіли про Вищу школу менеджменту охорони праці в Катовіцах, яка вже 14 років успішно функціонує на освітньому ринку Польщі та пропонує освіту за п’ятьма сучасними напрямами навчання: інженерний напрям (охорона здоров'я і безпеки, охорона праці та безпека виробничих процесів, управління навколишнім середовищем i відходами тощо); менеджмент (управління людськими ресурсами, консультування та психологія в бізнесі); внутрішня безпека (кримінологія, охорона громадського порядку, управління пожежною безпекою); культурознавство (комунікації зі ЗМІ, зв’язки із громадськістю, аудіовізуальна продукція) та англійська філологія. «За роки свого існування наш університет встановив близько 20 міжнародних угод з українськими вищими навчальними закладами, в тому числі й кількома дніпропетровськими університетами. Зокрема, українські студенти у Вищій школі менеджменту охорони праці навчаються за програмою двох дипломів. Так, у позаминулому році нашими випускниками, які отримали і польський, і український дипломи, стали 23 студента-українця, в минулому році – 9», – наголосила президент ВШМОП Малгожата Сікорська.

Зазначимо, що на сьогодні за програмою двох дипломів ДНУ ім. О.Гончара успішно співпрацює з Університетом прикладних наук м. Міттвайда (Німеччина) та з Університетом м. Мен (Франція), більше 50 студентів ДНУ вже отримали дипломи цих університетів.

Крім того, члени польської делегації озвучили й інші освітні пропозиції для українців. Так, вони запросили студентів і викладачів з України взяти участь у науковій конференції, що відбудеться у стінах ВШМПО навесні наступного року чи долучитися до безкоштовних публікацій у науковому журналі їхнього навчального закладу або ж стати слухачами Вільної школи з вивчення польської мови при ВШМПО. «Ми піклуємося про майбутнє своїх студентів, – підкреслив директор міжнародного відділу польського університету Юрій Маслак. – Наприклад, наші українські студенти, навчаючись за програмою двох дипломів і використовуючи сучасні системи інформаційних технологій для дистанційного навчання e-learning, можуть отримати якісну європейську освіту лише за мінімальну кількість візитів до Польщі», – розповів пан Юрій.

Серед можливих варіантів встановлення освітньої та наукової співпраці польські партнери також виділили спільну участь українських і польських викладачів та студентів у програмі академічної мобільності «Erasmus +» та проведення спільних наукових досліджень у рамках програми «Горизонт-2020». Зокрема, у коло спільних інтересів потрапило співробітництво в таких сферах, як: юридичний захист охорони праці, організація хімічної безпеки на виробництві, охорона навколишнього середовища та інші. За цими напрямами сторони розглядають навіть спільну розробку та подальшу акредитацію нових спеціальностей підготовки фахівців.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram