Версія для друку

Літня школа з журналістики у ДНУ: вдосконалюючи четверту владу

Уже вдруге факультет систем і засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара в рамках міжнародного проекту «Крос-медіа та якісна журналістика» провів Літню школу для студентів і практикуючих журналістів.

Сучасний світ інформаційних технологій висуває нові вимоги до журналістів, і факультет систем і засобів масової комунікації ДНУ відповідає на цей виклик. Літня школа проходить в рамках освітянського проекту Європейської комісії TEMPUS IV «Крос-медіа і якісний журналізм», що об’єднує 13 університетів Німеччини, Австрії, Румунії, Молдови й України. Ініційований Університетом Пассау (Німеччина), він носить академічний характер і є спрямований на створення навчально-методичного, науково-методологічного та матеріально-технічного підґрунтя для початку підготовки в Україні фахівців зі спеціалізації «Крос-медіа» (за українською кваліфікацією – «Інтернет-журналістика»). Під час реалізації цього проекту Дніпропетровський національний університет вже отримав новітнє обладнання для роботи в форматі крос-медіа, з яким слухачі Літньої школи і вчаться працювати на заняттях.

Цьогоріч опановувати сучасні технології крос-медіа й вдосконалювати свої професійні навички з Інтернет-журналістики допомагали представники Університету м. Пассау, професори Ральф Холфілд та Ральф Кендельбахер, а також відомий німецький журналіст, шеф-редактор «Баварського радіо» Зігмунд Готліб. Для своїх українських слухачів впродовж тижня вони провели майстер-класи та лекції з проблем сучасної журналістики. Окрім спілкування з видатними німецькими колегами, навчання в Літній школі ДНУ передбачали також ознайомлення з новітніми комп’ютерними програмами у нещодавно створеній лабораторії «Крос-медіа». Так, на заняттях учасники отримали змогу ознайомитися з комп’ютерами Apple та їх програмним забезпеченням, попрактикувалися в роботі з найсучаснішими фотоапаратами, камерами, мікрофонами та диктофонами – всього, що допомагає журналісту в підготовці універсального контенту для новітніх медіа.

«У рамках нашої Літньої школи ми розвиваємо нові підходи до журналістики, – говорить декан факультету систем і засобів масової комунікації, куратор проекту від Дніпропетровського національного університету, заслужений журналіст України Володимир Демченко. – Наша задача – навчитися створювати сучасний журналістський контент, який буде універсальним і при цьому якісним. Він має відрізнятися швидкістю подачі, достовірністю та правдивістю. Якщо минулого року студенти та учасники школи працювали над втіленням глобальної теми «Свобода», то сьогодні ми плануємо розробити з ними соціальний крос-медійний продукт у форматі «storytelling». До цієї роботи цього року ми залучили також школярів міста: ми провели два квести і найздібніших запросили до занять», – розповів Володимир Демченко.

Власне, заняття у Літній школі відкрила лекція шеф-редактора «Баварського радіо» Зігмунда Готліба про особливості сучасного інформування, яка викликала неабиякий інтерес слухачів школи. «Найважливіша задача журналіста – це пошук достовірних джерел інформації, привернення уваги суспільства до проблем економіки, політики і культури», – вважає Зігмунд Готліб.

Характеризуючи таку форму додаткового професійного удосконалення, як Літня школа від проекту TEMPUS IV, інший іноземний гість Ральф Кендельбахер говорить: «Курс "Крос-медіа та якісна журналістика" – це, по суті, три кити розвитку української журналістики. По-перше, це модернізація системи освіти журналістів України відповідно до європейських стандартів; по-друге, це сприяння легшому визнанню дипломів українських навчальних закладів у Європі, обмін студентами і викладачами, розповсюдження ноу-хау та новітніх ідей у світі журналістики, а також демократизація українських ЗМІ».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram