Версія для друку

3700 заяв від абітурієнтів за три дні

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що за підсумками першого дня прийому заяв від вступників Дніпропетровський національний університет посів шосте місце, прийнявши 2214 заяв. Ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков та відповідальний секретар Приймальної комісії ДНУ ім. О.Гончара Олександр Хамініч прокоментували особливості цьогорічного вступу.

«Цього року вступна кампанія особлива, оскільки базується на новому «Законі про вищу освіту». Відтепер вищі навчальні заклади України переходять на двохступеневу освіту, що включає лише освітньо-кваліфікаційні рівні «бакалавр» та «магістр», – відзначив відповідальний секретар Приймальної комісії ДНУ Олександр Хамініч. – Усі підрозділи університету ретельно підготувалися до вступної кампанії, Приймальна комісія добре забезпечена технічно для злагодженої роботи протягом всієї абітурієнтської кампанії. У перший день подачі документів Міністерство освіти і науки України оприлюднило план держзамовлення для ВНЗ. Його аналіз говорить про незначне зменшення кількості бюджетних місць та про їх перерозподіл відповідно потреб економіки країни. Так, цього року спостерігаємо значні обсяги держзамовлення на інженерні, природничі, IT-напрямки, водночас на суспільні науки обсяги дещо зменшені».

Обсяги державного замовлення ДНУ імені О.Гончара на підготовку фахівців з вищою освітою у 2015 році за ОКР «бакалавр» та «спеціаліст» і «магістр» оприлюднені на сайті.

Микола Поляков та Олександр Хамініч наголосили на останніх змінах у термінах вступної кампанії. Так, всі ВНЗ України розпочали прийом електронник і письмових заяв від абітурієнтів з 9:00 години 10 липня. Закінчується прийом заяв і документів 31 липня о 12.00. Прийом заяв від абітурієнтів, що проходять співбесіду, складають іспити, проходять творчі конкурси, які проводить університет, закінчується 24 липня о 18.00.

Ректор університету Микола Поляков нагадав про традиційно високий рейтинг ДНУ серед вищих навчальних закладів України, адже університет щорічно входить до десятки освітянських лідерів. «Університет постійно підвищує кількість напрямків підготовки, прагнучи задовольнити найрізноманітніші прагнення абітурієнтів, – відзначив ректор. – Наприклад, нещодавно у нас відкрито єдину в регіоні магістерську програму «Релігієзнавство». Загалом ми пропонуємо вступникам 68 напрямків підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», понад 70 – рівня «спеціаліст» та понад 80 – рівня «магістр». Микола Вікторович наголосив також на зростаючих можливостях отримання освіти в рамках міжнародних програм та важливості знання іноземних мов для сучасного студента. «Усі ми чекаємо хороших абітурієнтів. Хочемо, щоб бажання вступників – стати студентом омріяного вищого навчального закладу – здійснилися», – побажав Микола Поляков.

У перші дні вступної кампанії абітурієнти розповіли, які напрямки обирають у ДНУ. Так, Маргарита з Дніпропетровська обрала в ДНУ англійську та китайську філологію. Говорить, що філологічна освіта завжди потрібна, а знання мов дозволяє знайти гарну роботу і в майбутньому працювати за кордоном.

Аліна з Комсомольська Полтавської області подає документи на напрями «журналістика», «міжнародні відносини» та «практична психологія». Але пріоритетною вважає журналістику і в майбутньому бачить себе фахівцем саме у цій галузі. Дівчина відзначає: «Також буду подавати документи у Національний авіаційний університет та Харківський національний університет ім. В. Каразіна. Приїхала спочатку до Дніпропетровська, бо знаю, що ДНУ – престижний ВНЗ з гарними викладачами».

Олександра з Дніпропетровська хоче вступити до ДНУ на скорочений термін навчання після Індустріального коледжу, де здобула спеціальність «екологія та охорона навколишнього середовища».

Артур з Дніпропетровська подає документи на економічний факультет на напрямки підготовки «економічна кібернетика», «фінанси і кредит» та «маркетинг». «Для мене пріоритетна, насамперед, економічна кібернетика, – впевнений у своєму виборі юнак. – Цей напрям комусь може здатися неактуальним, але я вважаю його універсальним. Його можна застосовувати і в аналітиці, і в інших спеціальностях, наприклад, комп’ютерних».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram