Версія для друку

На Батьківщину – з престижним українським дипломом

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося урочисте вручення дипломів іноземним студентам. Цього року володарями свідоцтв про успішне завершення навчання стали 84 випускника ДНУ з 23 країн світу, серед них – 72 бакалаврів, 10 магістрів, 2 спеціаліста, а також 22 іноземних слухача підготовчого відділення.

У церемонії випуску іноземних вихованців взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи в сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайло Д'яченко, начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів Геннадій Онищенко, завідувач кафедри перекладу та лінгвістичної підготовки іноземців Олена Панченко та інші.

Щиро вітаючи розмаїтий інтернаціональний випуск з цією важливою та довгоочікуваною подією, представники університету підкреслили, що протягом усіх років навчання намагалися створити для своїх іноземних вихованців зручну, веселу та насичену атмосферу. «Шановні випускники! Весь цей час ми докладали зусиль, аби вам було цікаво й комфортно вчитися у нашому університеті. Ми також вчили вас з повагою ставитися один до одного, бо, як ви змогли пересвідчитися, Україна – це, насамперед, країна доброзичливих і толерантних людей. А сьогодні бажаємо вам подальших успіхів на науковій ниві, благополуччя та гідної праці, яка годуватиме вас і ваші сім’ї. Щасти вам, і де б ви не були, завжди залишайтеся гідними представниками нашого навчального закладу», – побажав випускникам начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів Геннадій Онищенко. Сподівання, що добра пам'ять і гарні враження про Дніпропетровський національний університет на довгі роки залишаться в серцях іноземців, висловив і проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва ДНУ Михайло Д'яченко. «Дорогі випускники, ви знаєте, що наш університет – один із провідних вищих навчальних закладів України. Дипломи ДНУ, справді, дозволяють зайняти високе місце у ваших країнах, проте, зауважте, багато що на цьому шляху буде залежати тільки від вас. І пам’ятайте: в Дніпропетровському національному університеті ми прагнемо зміцнювати зв’язки зі своїми випускниками, тож завжди будемо раді вітати тут ваших рідних і друзів. А поки що – успіхів вам у статусі молодих кваліфікованих спеціалістів!» – наголосив Михайло Павлович.

Зазначимо, що підготовка іноземних громадян у Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара ведеться з 1989 року. За цей період вищу освіту в університеті отримали близько 3000 іноземних студентів з-понад 50 країн Європи, Азії, Африки, Латинської та Північної Америки. «На сьогодні в нашому університеті навчається близько 300 іноземних студентів, у тому числі й студенти-іноземці з донецьких та луганських вищих навчальних закладів, – розповідає Геннадій Анатолійович Онищенко. – Найбільш популярними спеціальностями серед них є такі: «Міжнародні економічні відносини», «Фінанси і кредит», «Політологія», «Правознавство», «Англійська мова і література», «Мікро- і наноелектроніка». Як показує практика, найбільш старанні студенти до нас зазвичай приїздять із Китайської Народної Республіки, Анголи, Індії, Узбекистану. До речі, цього року ми маємо навіть першого володаря червоного диплому серед студентів-іноземців – це Аріф Мамедов з Туркменістану».

Власне, восьмеро іноземних студентів, які виявили особливі успіхи в навчанні та брали активну участь в громадському житті університету, були додатково відзначені почесними грамотами під час церемонії.

Розповідає один з відмінників підготовчого відділення для іноземних громадян, індієць Ракеш-Шанкар Бхарті: «Я успішно пройшов підготовчий період і планую через рік вступати на російське відділення факультету української й іноземної філології. Російську мову я самостійно почав вивчати ще в Індії. Опанував її всього за рік, адже у ній так багато спільнокореневих із санскритом слів, і мені це цікаво. На Батьківщині я також встиг отримати ступінь магістра з японської мови і чотири роки працював там перекладачем. Загалом, я дуже люблю вивчати мови і вже знаю сім із них, а зараз додатково вивчаю ще й українську», – говорить студент.

Інший, не менш здібний студент з Республіки Конго Віфран Малонга, отримавши ступінь бакалавра в галузі міжнародних відносин, готується продовжити своє навчання в магістратурі ДНУ ім. О.Гончара. А поки що, за час літніх канікул, хлопець планує постажуватися в Міністерстві закордонних справ у столиці своєї країни місті Браззавілі або ж прийняти запрошення подруги з Франції для проходження практики в міжнародній благодійній організації «Медицина без кордонів». «Також не виключено, що в майбутньому я вступатиму в аспірантуру ДНУ із соціальних комунікацій, бо, серед іншого, прагну навчитися і "продавати" свої ідеї», – ділиться планами Віфран.

Опісля церемонії, отримавши заповітні дипломи, ось ці впевнені в собі, щасливі і горді випускники-іноземці поспішили на пам’ятне фотографування біля головного корпусу університету… Всі вони такі різні і водночас тепер такі однакові в своїх спільних, сподіваємося, яскравих спогадах про Дніпропетровський національний університет!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram