Версія для друку

Аспірантка ДНУ – володарка престижної премії від компанії Google

Аспірантка Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Ксенія Шумельчик виграла щорічну стипендію Google імені Аніти Борг у галузі комп'ютерних наук. Такою нагородою в Україні відзначені лише дві жінки.

Представниця України стала однією із 40 цьогорічних переможниць програми корпорації Google для студенток і аспіранток факультетів інформатики, інженерних систем, програмування і суміжних технічних галузей з університетів Європи, Близького Сходу та Африки. Іменна стипендія у розмірі 7000 євро призначається виключно жінкам, які мають високі досягнення в комп'ютерній галузі. Вона була заснована компанією Google у 2004 році на честь доктора Аніти Борг – американської вченої (винахідниці запатентованого методу аналізу і проектування високошвидкісних систем пам'яті), яка все своє життя присвятила ламанню стереотипів, що заважають професійному розвитку жінок в індустрії інформаційних технологій.

24-річна володарка гранту ім. А.Борг Ксенія Шумельчик – аспірантка факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара вже має вагомий професійний досвід. Третій рік поспіль дівчина очолює проекти Women Techmakers Ukraine та Google Developers Group Dnipropetrovsk. У складі дніпропетровської групи розробників технологій Google вона приєдналася до створення «розумних» годинників і окулярів цієї корпорації, а також провела низку конференцій і практичних семінарів для дівчат-програмістів, неодноразово була лектором на Всеукраїнських тренінгах з комп'ютерних наук.

Лауреаткам стипендії від України організатори запропонували приєднатися до щорічної зустрічі Google EMEA Scholars' Retreat у Лондоні, де дівчата змогли познайомитися одна з одною, зустрітися з провідними жінками IТ-індустрії і представниками Google, а також ознайомитися з новими технологічними продуктами цієї компанії.

Свою нагороду Ксенія планує витратити на самоосвіту та організацію курсів для дівчат-програмістів, які очікуються в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара вже у вересні. «Не є таємницею, що освіта в більшості українських університетів є переважно теоретичною та трохи застарілою. Відтак, є великий розрив між тим, що вивчається, і тим, що потрібно від випускника, коли він виходить на роботу. Тому частину отриманої стипендії я планую витратити на створення і реалізацію освітніх програм, спрямованих на посилення практичної підготовки студенток-програмісток, а іншу частину – на власну освіту».

Володарка престижної премії Google мріє стати доктором наук і не збирається виїжджати за кордон. «Свої майбутні проекти хочу втілювати в Україні. Саме тому я відмовляюся від пропозицій навчатися за кордоном і працювати в корпорації Google. Вважаю, що зараз у нашій країні більше перспектив для розвитку нових комп'ютерних програм», – говорить Ксенія Шумельчик.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram