Версія для друку

Абітурієнту-2015: Ваш найкращий вибір – Дніпропетровський національний університет

24 червня завершилася основна сесія ЗНО, у випускників є трохи часу на відпочинок, і далі стартує абітурієнтська кампанія. Із запитаннями, про те, на що необхідно зауважити вступникам цього року, ми звернулися до ректора Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, члена-кореспондента НАНУ Миколи Полякова.

- Перш за все, необхідно звернути увагу на те, що змінилися терміни вступної кампанії. Так, з 10 липня всі ВНЗ України розпочинають прийом заяв від абітурієнтів. Минулого року першу заяву до ДНУ імені Олеся Гончара Єдиною державною електронною базою освіти було зареєстровано у 0 годин 2 хвилини. Тож, хотілося б запропонувати абітурієнтам найширше користуватися електронною формою подачі заяв, хоча і співробітники Приймальної комісії університету чекатимуть на Вас щодня з 9.00 й до 18.00. Закінчується прийом заяв і документів 31 липня о 12.00. Прийом заяв від абітурієнтів, що проходять співбесіду, складають іспити, проходять творчі конкурси, які проводить університет, закінчується 24 липня о 18.00.

Рейтинговий список із зазначенням осіб, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення для здобуття ступеня бакалавра, оприлюднюється 4 серпня не пізніше 12.00. І тут абітурієнтам необхідно бути особливо уважними, адже, якщо вони рекомендовані до зарахування на місця державного замовлення, то мають особисто принести до ВНЗ оригінали документів до 18.00 години 8 серпня. У випадку вступу абітурієнтів на місця за кошти фізичних або юридичних осіб, вони повинні виконати вимоги до зарахування до 15 серпня. Зарахування вступників на основі повної загальної освіти за державним замовленням відбувається не пізніше 10 серпня до 12.00, за кошти фізичних і юридичних осіб не пізніше 17 серпня.

Наголошую, що ці вимоги однакові для всіх ВНЗ, тому абітурієнтам не варто вірити деяким «добродіям», що на старті прийому документів радять: «Приносьте оригінали – і Ви гарантовано зараховані. Одразу платіть за позабюджетне місце – на бюджет ви не поступите». При поданні заяви в паперовій формі вступники додають лише копії документів про освіту та копію сертифікату відповідного рівня зовнішнього незалежного оцінювання. Також наголошую, що оригінали документів при вступі на місця державного фінансування вступники подають лише один раз – при остаточному виборі місця навчання згідно отриманої рекомендації. Жоден ВНЗ не має права вимагати оригіналів під час подання заяв, або затягувати повернення оригіналів, якщо Ви вирішили перекласти їх до іншого університету у випадку вступу на місця позабюджетного фінансування. У випадку порушень Ваших прав телефонуйте на гарячу лінію МОН.

Також наголошую, що жоден ВНЗ не має права затягувати повернення оригіналів, якщо Ви вирішили перекласти їх до іншого університету.

- А як обчислити конкурсні бали, враховуючи, що вагові коефіцієнти сертифікатів ЗНО різні на різних напрямах?

- Так, 170 балів з математики, наприклад, додадуть різну кількість балів у кінцеву суму балів у рейтинговому списку з огляду на те, який напрям Ви обрали. Співробітниками, і, що приємно, студентом нашого університету розроблений новий програмний продукт «Калькулятор абітурієнта», який допоможе Вам правильно обчислити бали у рейтинговому списку, враховуючи бали сертифікатів із урахуванням вагових коефіцієнтів та середнього балу атестату, при вступі на обрані напрями підготовки в нашому університеті та запропонує перелік напрямів підготовки в ДНУ ім. О. Гончара, на які Ви можете подати заяву, враховуючи наявні у Вас сертифікати. Таким чином, Ви зможете скористатися шансом вступити як на давно омріяний напрям, так і на той, де Ваші сертифікати матимуть найбільшу вагу.

- На скільки напрямів підготовки ДНУ набирає студентів? Йшлося про скорочення переліку спеціальностей, як це вплине на прийом абітурієнтів?

- Цього року ми здійснюємо прийом за звичним переліком, пропонуючи абітурієнтам 68 напрямів підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», 82 спеціальності рівня «спеціаліст» та 77 магістерських програм. Новим також є те, що бакалаври для продовження навчання за магістерськими програмами можуть обирати спеціальності незалежно від своєї попередньої освіти. Наприклад, бакалавр-журналіст може вступити до магістратури з економічних спеціальностей і навпаки. Необхідно лише скласти фаховий вступний іспит з обраної спеціальності, іспит з іноземної мови та додаткове вступне випробування.

- Чи зменшиться кількість бюджетних місць?

- Поки що обсяги держзамовлення нам невідомі. Минулого року держава замовила ДНУ підготовку 3341 фахівця за ОПП «бакалавр», «спеціаліст» і «магістр» за денною і заочною формами навчання. За новою процедурою розподілу місць держзамовлення між ВНЗ цього року остаточна цифра «бюджетних» місць визначатиметься конкурсною комісією, з урахуванням середнього балу вступників за останні три роки у кожному університеті. ДНУ ім. О.Гончара кілька років поспіль стабільно посідає 7 місце в Україні за кількістю поданих абітурієнтами заяв, найкращі абітурієнти обирають його для подальшого навчання, тому ми сподіваємося, що це позитивно позначиться на обсязі державного замовлення на підготовку фахівців у нашому університеті.

- Сьогодні потужним мотиваційним фактором для абітурієнтів при виборі ВНЗ стає можливість навчання та стажування у закордонних університетах.

- З кожним роком кількість студентів Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, які бажають пройти навчання у закордонних університетах збільшується. Якщо у 2006 році за кордоном навчалось 10 студентів та аспірантів ДНУ, то нині за кордон щорічно відправляється близько 40 осіб. Географія дуже широка: Канада, Німеччина, Італія, США, Литва, Китай, Туреччина, Франція, Японія, Іспанія, Португалія, інші. За період з 2005 р. по 2015 р. за кордон для навчання було направлено 370 студентів ДНУ різних спеціальностей.

Ефективно проходить навчання наших студентів за кордоном в рамках виконання угод між ДНУ та закордонними ВНЗ про надання двох дипломів. 134 студенти ДНУ навчались за програмою двох дипломів в Університеті м. Мен (Франція) та Університеті прикладних наук м. Міттвайда (Німеччина). Це переважно студенти факультету міжнародної економіки та факультету прикладної математики.

У 2014 році 43 студенти й аспіранти ДНУ навчалися в університетах-партнерах. Така мобільність здійснюється за двосторонніми угодами між нашим університетом та закордонними ВНЗ. Нині діють двосторонні угоди з 80 університетами Європи, Америки, Азії. 3-4 студенти напряму підготовки «Філологія (китайська мова та література)» щорічно направляються на мовне стажування до ВНЗ Китаю за угодою про співробітництво між Міністерством освіти і науки України і Міністерством освіти КНР. 37 студентів та 5 аспірантів нашого університету навчалися та стажувалися у Європі за програмою «Еразмус Мундус».

Також у ДНУ навчається 300 іноземних студентів. більше 1300 викладачів проходили стажування в університетах-партнерах протягом 2000 – 2015 років. Щороку ДНУ відвідує близько 40 іноземних делегацій. Усі ці цифри свідчать про авторитет ДНУ в міжнародному освітньому та науковому просторах.

- Часто чуємо, що «молодь не та»…Який, на Ваш погляд, сучасний студент?

- Молодь і раніше, і нині є різна. Але, на мій погляд, сучасні студенти більш цілеспрямовані, прагматичні. Вони володіють іноземними мовами, сучасними технологіями, вміють презентувати себе і свої проекти, прагнуть досягти певних кар’єрних висот.

- Які б спеціальності Ви порадили студентам, щоб не залишитися без роботи? Які фахівці затребувані на ринку праці?

- Затребувані завжди фахівці з якісною освітою, незалежно від фаху. Якщо у молодої людини є ґрунтовна фахова освіта, вона володіє іноземною мовою, а в університеті на багатьох спеціальностях вивчають по дві іноземні мови, якщо прагне вдосконалювати свої практичні навички безпосередньо на першому робочому місці, то такий молодий спеціаліст обов’язково отримає пропозиції з працевлаштування ще під час навчання в ДНУ. Всі наші факультети мають розгалужені бази практики, тож у студентів є можливість зацікавити потенційних роботодавців під час навчальної і виробничої практики.

Тож бажаю нашим абітурієнтам зробити правильний вибір: обрати саме ту спеціальність, якій хочеться присвятити життя, і в тому університеті, який гарантує високий рівень освіти. Ми з радістю чекатимемо першокурсників 31 серпня на Посвяченні в студенти ДНУ імені Олеся Гончара.

Газета "Наше місто" № 26, 2 липня 2015 р.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram