Версія для друку

Точка збирання, або Думки про першу філософську школу в ДНУ ім. Олеся Гончара

Наприкінці червня в Дніпропетровську відбулася Літня філософсько-методологічна школа. Це перший досвід проведення школи для викладачів, аспірантів та студентів спеціальності «Філософія», відкритої в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара у 2002 році.

Власне, задум літньої школи полягав у формуванні творчого силового поля, в якому би цілеспрямовано і методично проходили заняття з ключових практик, що працюють у думці: писання, читання та мовні практики. Ця ідея була відображена в програмі школи, де щоденні заняття поділялися на дві частини: у першій – робота із заданою практикою, в другій – робота в малих групах. Зокрема, учасники школи писали й обговорювали есе на тему: «Я філософствую...», займалися конструюванням теорії пізнання та пошуком найоптимальнішої форми занять з філософії, читали й роздумували над статтею Мераба Мамардашвілі «Філософія – це свідомість уголос», а також дебатували на тему: «Філософія: pro et contra».

Сказати, що задум літньої школи був уповні реалізований, – нічого не сказати. По-перше, школа стала точкою збирання цікавих особистостей, коло яких вийшло за межі спеціальності «Філософія», адже на зустрічах були присутні також соціологи, психологи, економісти-міжнародники, підприємці та інші. По-друге, школа виявилася тим місцем, де не було традиційного поділу на вчителів та учнів, а був простір освіти, в якому кожен одночасно навчав і навчався. По-третє, це – атмосфера зустрічей, в яких, як в ароматі кави, змішалися різні міжособистісні інгредієнти: інтелектуальні, емоційні, професійні, дружні. Пульс школи підкорявся зовсім не регламенту, а диханню дискусії, напруженості і гостроті запитування та пошуку, неординарності заявленої позиції. Відтак, кожен день занять вийшов особливим і неповторним – зі своїм характером, думками та переживаннями.

«Філософська школа – це щось незвичайне, – ділиться своїми враженнями студентка Марія Макаренко. – Таке поєднання характерів і особистостей! Безодня нового досвіду і найяскравіших вражень! Хотілося б продовження такої форми, сповненої осіннього настрою та гарячих сердець».

«Наша школа не може не мати продовження, – впевнений один із її модераторів, доктор філософських наук, професор кафедри філософії ДНУ ім. О.Гончара Сергій Шевцов. – Наш перший досвід дав багату поживу для роздумів. У першу чергу, ясне розуміння того, що це тільки початок: ще дуже багато прогалин і недоліків у роботі, і що наші професійні та людські якості – багато в чому результат праці», – наголосив Сергій Вікторович.

Тож організатори вже готують план для зимової філософської школи, а подібні дебати віднині стануть систематичною практикою студентів спеціальності «Філософія» у ДНУ.

аспірантка кафедри філософії ДНУ ім. О.Гончара,
модератор Літньої філософсько-методологічної школи
Юлія Крат


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram