Версія для друку

Посол Швеції в Україні: «Я з оптимізмом дивлюся на Україну»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні пан Андреас фон Бекерат та Аташе з питань оборони Посольства Швеції в Україні пан Хокан Хедстрьом.

За два роки, які пан А. фон Бекерат представляє Королівство Швеція у нашій країні, він багато подорожує і вже мав багато зустрічей з університетською молоддю. Тож у свій перший візит до Дніпропетровська Надзвичайний і Повноважний Посол вирішив завітати і до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Під час офіційної зустрічі з ректором ДНУ Миколою Вікторовичем Поляковим Андреас фон Бекерат з цікавістю ознайомився з діяльністю найбільшого університету регіону та досвідом його співпраці з вищими навчальними закладами і науковими установами Швеції. Зокрема, плідна історія співробітництва Дніпропетровського національного університету зі шведськими ВНЗ починається у 2000 році. «Протягом 2000-2013 рр. з метою проведення спільних наукових досліджень, участі у наукових конференціях та реалізації міжнародних проектів від ДНУ до ВНЗ та наукових установ Швеції було відряджено 32 особи, в свою чергу, Дніпропетровський національний університет також неодноразово зустрічав як представників наукових установ, так і урядових делегацій Швеції. З 2005 року між нашими країнами ведеться активна співпраця за такими напрямками, як спільні наукові дослідження, академічна мобільність, участь у міжнародних конференціях, обмін науковими програмами та спільні публікації в рамках укладених угод про міжнародне співробітництво з Департаментом біології клітин та організму Університету м. Лунд, Університетом м. Упсала та Хальмштадським університетом. На сьогодні із зазначених домовленостей продовжують діяти дві – це угоди про співробітництво з Хальмштадським університетом та Університетом м. Лунд», – розповів ректор М.Поляков.

А от на зустрічі шведської делегації зі студентами факультету суспільних наук і міжнародних відносин, української й іноземної філології та мистецтвознавства та історичного факультетів йшла мова про реформування України як головну запоруку побудови її успішного європейського майбутнього та форми підтримки Швеції на цьому шляху. «Україна завжди належала до основних зовнішньополітичних пріоритетів Швеції, – наголосив Посол на початку розмови. – Залишаючись одним з найбільших та послідовних прихильників України, сьогодні Швеція надає вашій країні сильну підтримку як на політичному, так і на гуманітарному напрямах. Ми повністю підтримуємо Україну в її прагненні бути цілісною й суверенною державою в Європейського Союзі. Для нас головне, щоб українці самі обирали, в якому напрямку вони хочуть рухатися. Неприйнятно, коли інша країна, сусід, впливає на вибір майбутнього для країни. Наша позиція в цьому питанні завжди була абсолютно чіткою: право обирати власне майбутнє належить виключно народові. Це дуже важливо», – наголосив пан Бекерат, коментуючи роль російської агресії в ситуації на Сході України.

А от шлях до успішної євроінтеграції України представники Швеції вбачають у всебічних реформах. Так, пан Посол розповів про програму щорічної фінансової підтримки від уряду Швеції (у розмірі 25 млн євро на рік), спрямовану на реформування правової системи України, розвиток енергозберігаючих технологій, гуманітарну допомогу населенню Сходу, підтримку громадянських прав тощо.

Незважаючи на те, що процес реформування у нашій країні ще не є недостатнім, Андреас фон Бекерат оптимістично оцінює українське майбутнє. Серед причин, що породжують цей оптимізм, пан Посол називає величезні природні й талановиті людські ресурси, а ще помітний прогрес у розвитку громадянського суспільства за останній час. «Після Помаранчевої Революції ваша країна продемонструвала значний рух вперед в соціальній сфері. У вас сформувалося дуже активне й потужне громадянське суспільство, в якого можна тільки повчитися. Ось це сильне, динамічне громадянське суспільство та молоде покоління талановитих людей – це дві мої найбільші надії на щасливе майбутнє України».

Маючи змогу поставити питання поважному гостю, студенти ДНУ цікавилися досвідом Швеції у галузі енергоефективності, особливостями побудови шведського суспільства (соціально-демократичні традиції) та зовнішньополітичним вектором цієї країни (зокрема, її нейтральний статус). Проте особливу увагу шведської делегації привернуло питання студентів історичного факультету ДНУ щодо недостатньої співпраці між нашими країнами у сфері історичної науки. Зокрема, молоді спеціалісти висунули пану Послу цікаву пропозицію з організації перекладацьких проектів (переклади на українську книг з історії Швеції і навпаки) або можливого відкриття школи з вивчення шведської мови на базі нашого університету.

Подякувавши студентам ДНУ за корисне спілкування, пан Посол Андреас фон Бекерат і пан Хокан Хедстрьом попрямували до Дніпропетровського військового шпиталю, що нині приймає поранених із зони АТО. «У рамках нашої урядової підтримки ми вирішили надати деякі фінансові ресурси і для цієї лікарні. Для нас це дуже символічно і показує нашу солідарність з Україною. В цей важкий час ми з вами!» – підкреслив Посол.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram