Версія для друку

Досяжний «Горизонт 2020»

Молодим науковцям Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара презентували Програму наукових досліджень і інновацій Європейського Союзу «Горизонт 2020». З березня 2015 року Україна стала асоційованим членом цієї програми, що дає можливість використовувати усі фінансові можливості програми, розробляти власні проектні пропозиції, формувати наукові консорціуми та отримувати фінансування як координатори проектів.

З можливостями участі українських вчених у різноманітних проектах Програми «Горизонт 2020» дніпропетровську наукову публіку детально ознайомила представник національного контактного пункту Програми, що розташований у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, координатор напряму «Дії Марії Кюрі» Вікторія Нікуліна. Вона відзначила, що це перший візит до університетів за межами Києва. За словами Вікторії, українська сторона вже підключилася до реалізації «Горизонту 2020»: молодий науковець-хімік з КНУ виграв індивідуальну стипендію, запропоновану Програмою, також у проектах вже беруть участь українські фахівці-гуманітарії. Проректор з наукової роботи ДНУ, професор Володимир Карплюк зауважив, що загальне фінансування Програми «Горизонт 2020» складає майже 70 мільярдів євро, тож якщо науковці Дніпропетровському національному університету залучать до реалізації своїх інноваційних розробок та досліджень хоча б мільйонну частину, це буде дуже престижно.

«Горизонт 2020» зосереджує фінансування на трьох взаємодоповнюючих пріоритетах ЄС: соціальні виклики, індустріальне лідерство, передова наука, – наголосила Вікторія Нікуліна. – Проекти повинні мати інноваційний підхід та бути спрямованими на вирішення проблем, що стоять перед людством, наприклад, здоров’я, екологічно чисті енергії, транспорт. До проектів можуть бути залучені установи академічного (університети, науково-дослідні центри) та неакадемічного (громадські організації, лікарні, підприємства, музеї) секторів». Представниця національного контактного центру розповіла про загальні умови участі у проектах, їх фінансування, обов’язкову реєстрацію на сайті «Горизонту 2020». Також Вікторія Нікуліна познайомила з особливостями різних програм, зокрема, «Діями Марії Склодовської-Кюрі». Це один із тематичних напрямів пріоритету Програми «Горизонт 2020» – «Передова наука», спрямований на підтримку навчання, мобільності та розвитку кар’єри науковців з країн ЄС та інших країн. Очікується, що Програма «Дії Марії Склодовської-Кюрі» профінансує близько 65 000 дослідників загальним обсягом фінансування 6,2 мільярдів євро. Вікторія узагальнила алгоритм участі у Програмі «Горизонт 2020»: пошук конкурсу, пошук партнерів, створення аканту, реєстрація на порталі учасників, подання проектної пропозиції, експертна оцінка, підписання Грантової угоди. А також ознайомила з переліком корисних посилань для тих, хто зацікавиться Програмою.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram