Версія для друку

Сильні університети для сильної Європи

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація ректорів польських ВНЗ. Результатом обговорення перспектив розвитку співпраці ВНЗ Польщі та України стало підписання Угоди про співробітництво між ДНУ та Сілезьким університетом у м. Катовіце. Це дванадцята угода ДНУ з польськими університетами.

Польські науковці, а саме Президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі, ректор Сілезького університету в Катовіцах професор Веслав Баниш, проректор з навчальної роботи Білостоцького університету професор Єжи Галіцькі та проректор з навчальної роботи Варшавського університету природничих наук професор Богдан Клепацькі відзначили, що їм приємно перебувати у Дніпропетровську. Головною метою своїх відвідин України вони вважають інтенсифікацію співпраці між Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі та українськими ВНЗ в рамках Європейської асоціації університетів. «Насправді є багато тем для дискусій, наприклад, опрацювання і вироблення різноманітних проектів на майбутні наукові дослідження, – зазначив Президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі Веслав Баниш. – Мені приємно, що Україна може брати участь і користуватися фінансовою підтримкою в рамках проекту «Горизонт-2020», тобто разом з університетами Польщі, Франції, Німеччини працювати над важливими завданнями. Ми разом маємо працювати над тією проблематикою, яка сьогодні називається викликами, серед яких – питання безпеки, біоенергетики, нанотехнології, освоєння космосу». Представники польських університетів переконані, що разом з українськими колегами зможуть якнайшвидше знайти відповіді на ці виклики.

Також польські колеги прагнуть поділитися з українськими освітянами своїм досвідом у плані реалізації Болонського процесу. «Думаємо, що незабаром з’являться і потрійні дипломи. Але це питання потребує аналізу, оскільки наші системи вищої освіти та нормативно-правове поле неоднорідні, – пояснив Веслав Баниш. – Є ще багато інших конкретних спільних завдань, одне з яких – опрацювати і довести до Урядів наших держав ідею, що між нашими країнами треба підписати стратегічну угоду, основною складовою якої повинна бути співпраця у галузі вищої освіти. Тим більше, що ми сьогодні в Європейському союзі розбудовуємо європейський простір вищої освіти. І не можемо уявити собі, що він може відбутися без України. Тоді б ця структура була недосконалою і дуже багато втратила».

Ректор Дніпропетровського національного університету, професор, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков щиро подякував за візит польським колегам, яких в університеті довго чекали. «ДНУ вже понад двадцяти років тісно співпрацює з польськими ВНЗ, – наголосив ректор. – Сьогодні діє одинадцять договорів, зокрема, з Університетом ім. Марії Кюрі-Склодовської, Лодзьким технічним університетом, Варшавським університетом, Вроцлавським університетом, Університетом м. Лодзь, Вищою школою економіки та інновації. Студенти та співробітники ДНУ постійно навчаються, стажуються, беруть участь у пленерах, міжнародних дослідженнях та виконують спільні наукові роботи у різних навчальних та науково-дослідницьких закладах Польщі. У свою чергу, протягом багатьох років ДНУ відвідують делегації з ВНЗ Польщі. Хотів би звернути увагу на такі наші спільні досягнення, як подвійне керівництво дипломами і захисти дисертацій, написання монографій, що є виконанням європейських програм і проектів».

Детальніше про плідну й активну співпрацю з польськими ВНЗ розповіли декани та керівники підрозділів ДНУ. Так, співпраця з польськими освітянськими та науковими установами розпочалася у 1994 році, коли кафедра оптоелектроніки ДНУ встановила наукові зв‘язки з Інститутом фізичної хімії Польської АН. На базі історичного факультету та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ функціонує Українсько-польський центр ДНУ, який розвиває та поглиблює зв‘язки з ВНЗ та науковими установами Польщі. Щорічно групи студентів та викладачів ДНУ напряму підготовки «Образотворче мистецтво» беруть участь у пленерах, які проводяться Університетом ім. Марії Кюрі-Склодовської. Влітку 2014 року на базі ДНУ було проведено спільну україно-польську археологічну експедицію на Новобогородицьку фортецю за участю студентів та викладачів Вроцлавського університету. Між ДНУ та Вищою школою економіки та інновації (м. Люблін) діє угода, яка передбачає одночасну підготовку фахівців-економістів за узгодженими навчальними планами та видачу двох дипломів.

Свої пропозиції щодо співпраці з польськими освітніми установами запропонували також представники інших вищих навчальних закладів Дніпропетровська. Польських гостей привітав Голова ради ректорів Дніпропетровської області, професор Олександр Величко.

Для гостей була організована екскурсія містом з відвідуванням Музею Холокосту та Національного центру аерокосмічної освіти молоді.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram