Версія для друку

«Вивчаємо Європу – змінюємо Україну»

На базі Інформаційного центру Європейського Союзу, що діє при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, пройшов регіональний півфінал Всеукраїнського молодіжного чемпіонату з брейн-рингу «Вивчай Європу – змінюй Україну» від Представництва ЄС в Україні. Спеціальними гостями заходу стали Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський і документаліст відділу преси та інформації Представництва ЄС Ірина Стаднійчук.

Інтелектуальні змагання на тему Європи – це частина масштабного проекту Представництва Європейського Союзу «Euroquiz. Європа починається з тебе», покликаного в невимушеній формі познайомити молодь України з Європейським Союзом, його цінностями та історією. Крім чемпіонату з брейн-рингу, проект також включає он-лайн вікторину на тему ЄС і конкурс відео «Бути європейцем».

У регіональному півфіналі з брейн-рингу взяли участь шість кращих команд з чотирьох областей України – Дніпропетровської, Донецької, Одеської та Запорізької. Переможці цього етапу змагатимуться за Всеукраїнську першість наприкінці червня у Києві, де зійдуться з чотирма кращими командами з усієї країни. На кону – цінні призи від Представництва Європейського Союзу та партнерів конкурсу.

Так, у захоплюючій грі в Дніпропетровську змагалися команди юнаків і дівчат із шести чоловік – школярі та студенти, що вже стали переможцями локальних відборів. А саме: збірна команда м. Одеси «Тріумф», команди «United Flags of Europe» (Запоріжжя), «Діти Донеччини» (Добропілля), «Сучасник» (Дніпродзержинськ), «Maximum» (Кривий Ріг) та «СПС» (Дніпропетровськ). Усі вони виявили неабияку обізнаність в питаннях історії, культури, структури та політичної діяльності ЄС й процесів євроінтеграції України. «Було дуже цікаво, хоча й не зовсім легко, – ділиться враженнями учасниця команди «Діти Донеччини» Наталія Архипова. – Завдання вікторини потребували певної культурно-освітньої підготовки. Найчастіше це були питання для загального розвитку, пов’язані з Європейським Союзом: наприклад, про літературу, музику, спортивні команди країн ЄС тощо. Під час гри кожен з нас зміг відкрити для себе цікаві факти і розширити свій світогляд», – розповіла дівчина.

Високий рівень змагань відзначила й суперниця Наталії – представниця євроклубу «Сучасник» із Дніпродзержинська Анастасія Велика. Її команда вже має досвід виступу у подібних змаганнях – вона є активним і знаним учасником обласних турнірів. Дівчина говорить, що в НВК №12, де вона вчиться, темі Європейського Союзу приділяють значну увагу. Для цього в навчальну програму закладу навіть введений спеціальний предмет «Євровибір», що знайомить дітей з основними європейськими цінностями.

Проте не дивлячись на потужну підготовку, швидку реакцію і добру командну взаємодію у фінальній частині змагань «Сучасники» все-таки поступилися своїм суперникам, показавши лише другий результат. Перемогу ж з рахунком 4:3 в запеклій інтелектуальній боротьбі здобула команда студентів із міста Одеси «Тріумф». «Враження колосальні! – розповів капітан одеситів Ростислав Стеблак. – Це було справжнє суперництво знань, характерів та фортуни. Я приємно здивований рівнем підготовки команд школярів – вони сильно зіграли і показали чудові результати. Дякую їм за гру! Ми також вдячні за ту атмосферу єдності, яку ми тут відчули! Нам було дуже приємно отримати цю можливість зустрітися і вільно поспілкуватися з іншими громадами прогресивної української молоді, яка постійно розвивається і виходить на новий рівень правової й цивілізаційної свідомості», – наголосив Ростислав.

Нагородити щасливих переможців й учасників регіонального півфіналу Всеукраїнського молодіжного чемпіонату з брейн-рингу особисто прибув голова дипломатичного представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. Він відзначив, що подібні заходи є дуже корисними для молоді України. «Я спостерігав за учасниками й мені були цікаві їхні враження, емоції, мрії й бажання. Можу сказати, що молоді українці такі ж, як і їхні європейські однолітки. Але вам я, найперше, бажаю безпеки, щоби ви змогли використати свій високий потенціал найкращим чином, не втрачаючи його на війні», – зазначив пан Посол.

Впродовж зустрічі Ян Томбінський також відповів на численні питання учасників і гостей заходу. Аудиторію, насамперед, цікавили перспективи навчання українських студентів в ЄС (доступність академічних програм і грантів, збільшення кількості видачі студентських віз), а також прогнози вельмишановного дипломата щодо вступу України до Європейського Союзу, впровадження безвізового режиму для її громадян тощо.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram