Версія для друку

Через дискусії – до культурного взаємозбагачення

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося засідання дискусійного клубу франкомовних студентів Дніпропетровська.

Це перше засідання дискусійного клубу, організованого студентською радою іноземних студентів ДНУ за підтримки адміністрації університету. У ньому взяли участь понад 30 франкомовних студентів з усіх вищих навчальних закладів міста. Темою обговорення для першого засідання учасники обрали питання гендерних відносин, а саме: «Роль жінки в сучасну епоху».

«Ідея створити такий клуб виникла у нас ще торік, – розповідає начальник відділу підготовки фахівців для зарубіжних країн і академічних обмінів ДНУ ім. О.Гончара Геннадій Анатолійович Онищенко. – Ми хотіли запропонувати нашим студентам щось нестандартне, таке, чого не було ще в жодному вищому навчальному закладі Дніпропетровська. Тоді з ініціативою зібрати на базі Дніпропетровського національного університету іноземних студентів міста для цікавого спілкування й обміну думками до нас звернувся студент IV курсу факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ, громадянин Республіки Конго, Віфран Малонга. І, справді, наш університет став тим затишним місцем, де студенти з різних країн світу змогли зустрітися і в жвавих, незаангажованих дискусіях обговорити те, що їм дійсно цікаво».

Так, стати учасниками перших обговорень відгукнулися понад 30 франкомовних студентів Дніпропетровська (переважно представників Республіки Конго, Кот-д’Івуару та Екваторіальної Гвінеї), серед яких було і четверо дівчат. «Це тільки початок, – говорить студент В.Малонга, який до того ж є віце-президентом Асоціації громадян Республіки Конго в Дніпропетровську. – Час не стоїть на місці – все рухається вперед. Наприклад, у моїй країні історично склався такий тип стосунків чоловіків і жінок, який дещо відрізняється від європейського – в нашому суспільстві жінки мають все ж менший вплив, ніж чоловіки. Але все швидко змінюється. І хоча ми намагаємося не забувати наше африканське коріння, все помітнішим стає вплив західноєвропейської культури і стилю життя, й до нас приходить розуміння істинної жіночої свободи та партнерської рівності статей. Тож на нашій зустрічі у дискусійному клубі ми розглядали різні аспекти гендерної рівності: аналізували особливості родинного устрою в наших країнах, права жінок на здобуття освіти і працевлаштування, релігійну рівність чоловіків та жінок тощо. Хоча з деяких питань ми між собою так і не змогли досягти консенсусу», – зізнається Віфран.

Віднині організатори планують проводити засідання дискусійного клубу щотижня, щоб студенти-іноземці могли добре потренуватися у своїх мовленнєвих навичках (що, безумовно, допоможе їм при захисті дипломних робіт), а ще налагодити між собою дружні відносини і збагатитися культурними цінностями один одного. Надалі також планується залучити до роботи клубу й українських студентів, що вивчають французьку мову, де вони разом з іноземцями зможуть відшліфувати знання мови на практиці.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram