Версія для друку

Низький уклін вам, ветерани!

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара привітали із 70-річчям Перемоги ветеранів Великої Вітчизняної війни, які працювали у нашому університеті.

Піднесено грає на алеях парку ім. Т. Г. Шевченка оркестр, у малій залі Палацу розпочинається свято. Сивочолі ветерани вітають одне одного, потискаючи руки. "Із Днем перемоги", – говорять вони, і в їх словах відчувається вагомість і гордість – вони знають ціну цієї надзвичайно важливої для людства події.

"Я брав участь у війні з перших днів, – розповідає уславлений професор фізико-технічного факультету ДНУ Веніамін Євгенійович Давідсон, автор знаного багатьма підручника з газогідродинаміки. На його грудях велика кількість орденів, – два роки я воював на фронті. У 1943-ому мене тяжко поранили. Довелося бути учасником бойових дій, які велися практично від кордонів і до Москви, із трьох оточень виходити, захищати дальні і ближні підступи до столиці СРСР, у складі 16-ої армії під командуванням Рокосовського брати участь у розгромі німців під Москвою".

Катерина Тимофіївна Колесник, колишня співробітниця кафедри теплотехніки фізико-технічного факультету розповідає про те, як була підпільницею, розповсюджувала воєнні листівки. Коли розпочалася війна, їй було одинадцять років, у тринадцять Катерина Тимофіївна потрапила до німецького полону.

Дніпропетровський національний університет привітав учасників бойових дій, людей, які подарували нам Перемогу. На жаль, сьогодні залишилося з нами лише 19 учасників бойових дій. Це Володимир Іванович Ваняшин, Дмитро Васильович Гребенюк, Веніамін Євгенійович Давідсон, Микола Олексійович Дворякін, Надія Андріївна Дудка, Микола Григорович Єрмакович, Юрій Андрійович Карцев, Микола Сергійович Клименко, Віктор Панасович Коваленко, Таїсія Іванівна Костіна, Катерина Тимофіївна Колеснікова, Віра Олександрівна Морскова, Гульдам Мухтаровна Мунтян, Майор Львович Нодель, Михайло Олексійович Павлюсюк, Олександра Нікіфорівна Романова, Федір Павлович Рябов, Євгенія Миколаївна Шабаліна. Також привітання отримали ветерани тилу та діти війни, які працювали у нашому університеті.

"Сьогодні ми щиро вітаємо і шануємо всіх, хто причетний до Великої Перемоги, – звернувся до ветеранів ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков. – 70 років для історії – майже мить, а для життя людини – ціле покоління. Ваш ратний подвиг, подвиг усіх, хто наближав жадану мить Перемоги, залишиться у пам'яті нащадків, яким ви подарували мир, щастя, можливість жити і творити людям добро".

Микола Вікторович підкреслив: "Незабутні сторінки в літопис перемоги вписали студенти й викладачі ДНУ. Понад 600 наших хлопців і дівчат пішли на фронт уже в перші дні війни. 160 не повернулися, віддали своє молоде життя за Україну, за місто, за університет. Наш університет уславили 5 Героїв Радянського Союзу. Зверніть увагу, університет названо іменем письменника-воїна Олеся Гончара. Щиро вітаю вас, наші дорогі визволителі, із Днем Перемоги!"

Основні історичні віхи Другої світової війни згадав у своїй промові голова ветеранської організації ДНУ ім. О.Гончара Валентин Олександрович Балакін, після якої присутні вшанували пам'ять загиблих у ці страшні роки хвилиною мовчання. Відбулася церемонія урочистого покладання квітів до пам'ятника загиблим студентам ДНУ. Колективи Палацу студентів подарували усім присутнім урочистий концерт.

Вклоняємось ветеранам і вітаємо їх із Днем Перемоги! Бажаємо їм здоров'я, довгих років життя, радості і благополуччя!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram